Новини

Ристрето или лунго

Ристрето или лунго

Ристрето или лунго – каква е разликата?

Да, говорим все за кафе, но… въпреки че изглеждат много еднакви – италиански са, черни са и са много силни, има разлика между тях. Но каква е тя? Разберете сега и изберете подходящото за Вас!

Ристрето

Ристрето, за разлика от лунгото, се приготвя с по-малко вода – а именно, трябват ни по-малко от 10 грама Еспресо и около 50 грама вода. По този начин се получава много концентрирано, много силно и много интензивно кафе. Разбира се, този вариант не е по вкуса на всеки, тъй като е доста силно. Но определено e за тези, които са пристрастени към кафето.

Лунго

Lungo, превод от италиански, означава “дългият”. Това кафе е по-лек вариант в сравнение с Еспресото и Ристретото. За да си го приготвите, ще са ви нужни около 5-7 грама Еспресо на прах – същото количество кафе като класическо еспресо. Но… с два пъти повече вода. Така, с около 80-110 мл чаша ще можете да си направите двойно повече кафе в сравнение с Ристретото. Друга характерна черта на Лунгото е, че не е толкова интензивно на вкус, а е с балансиран аромат на кафе.

Въпреки че е трудно да различите, на пръв поглед двата варианта, веднага ще забележите разлика във вкуса. Сега остава единственият въпрос „Ристрето или лунго – кой е твоят фаворит?“.
А ако все още нямате кафемашина вкъщи и се чудите каква да си купите, то можете да изберете от нашите кафемашини.

Вашият коментар