Новини

Безкофеиновото кафе

Безкофеиновото кафе

За любителите на кафе няма нищо по-хубаво на света от аромата на чаша кафе рано сутрин – толкова ободряващо и разсънващо, нали?

Но дали наистина пиете кафе само заради ефекта на кофеина в него или просто обичате вкуса му?

Ако е така, то най-вероятно сте скептични към безкофеиновото кафе, нали? Но защо!

Всъщност, кофеинът присъства и в други напитки и храни – особено чай и шоколад – но е неразривно свързан с кафето. Действа стимулиращо и е доказано средство за подтискане на апетита, надежден избор за студенти, работници на нощни смени и всеки друг, който се нуждае от събуждане, независимо по кое време на деня. Но има и някои странични ефекта – кофеинът може да причини безпокойство, безсъние, диария, излишно изпотяване, сърдечен пулс и мускулни спазми. Така, много хора избягват да пият кафе, въпреки че много го обичат. Тук на помощ идва именно безкофеиновото кафе. То е открито напълно случайно – от германеца Лудвиг Розелиус, собственик на компания за кафе. Розелий открил тайната на безкофеинизацията случайно. Една от пратките с кафе била изпусната в океана и кафето в нея подгизнало в морската вода. Така останал само аромата на кафето, но не и кофеина. Розелиус започнал да разработва индустриален метод на този принцип, като запарявал зърната кафе с различни киселини, преди да открие, че това може да стане с бензен. Разбира се, в днешно време има открити много по-съвременни технологии за направата на безкофеиново кафе.

Накратко, безкофеиновото кафе е кафе, от което е отстранено поне 97% от кофеина.

Възможно е да усещате по-приятен вкус, в сравнение с истинското кафе, тъй като при обработката понякога се премахва горчивия му вкус. Освен това, безкофеиновото кафе съдържа подобни количества антиоксиданти като обикновеното кафе.

Антиоксидантите са много ефективни при неутрализиране на реактивни съединения, наречени свободни радикали. Плюс, кофеинът съдържа и незначителни количества хранителни вещества.

Една чаша сварено кафе без кофеин осигурява 2,4% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 4,8% калий и 2,5% ниацин или витамин В3.

Въпреки че редовно се демонизира, всъщност редовната употреба на кафе е полезна. Това е свързано главно със съдържанието на антиоксиданти и други активни вещества в него.

Вашият коментар