Новини

История на еспресото

История на еспресото

Кафето е най-популярната напитка в целия свят и втората най-търгувана стока след „течното злато“ нефта.

Милиони хора не си представят началото на деня без глътка от ароматната течност. За мнозина изпиването на една или няколко чаши кафе през деня е неизменна част от ежедневния им ритуал.
Нека обаче се запознаем по-отблизо с една от разновидностите на кафето – еспресото. Думата идва от италиански, тъй като напитката се приготвя по начин, който е разработен в Милано. Кафето се пресова с високо налягане като се използва много гореща вода. Зърната трябва да са добре изпечени и смлени преди да се сложат в машината.

Еспресо машината е основоположник на италианското еспресо.

Първата й версия се появява в началото на 20-и век, някъде около 1901 г., благодарение на Индустриалната революция, донесла редица иновации на Стария континент.
Буквалният превод на думата еспресо е бързо, експресно. Целта била приготвянето на кафето да се улесни максимално и да става без да се губи много време. Изобретателят от Милано Луиджи Бецара патентова машина с отделни глави, която е първообразът на съвременните машини за еспресо.

През 1905 г. е пусната в производство първата еспресо машина – „Ideale“.

Тя не прилича много на днешните уреди, които ползваме за направа на кафе, но дава началото. Следва усъвършенстването. Съществено подобрение е направено през 1947 г., когато машината вече е с ръчка, посредством, която може да се увеличи налягането върху кафето. А резултатът е повече каймак.
През 1961 г. на пазара е пусната световноизвестната и до днес „Фаема Е61“ – първата полуавтоматична машина, която прави истински бум в Италия. След като тя започва да се използва, пиенето на кафе се превръща и в социално занимание. Оттогава се заражда тенденцията приятелите да се виждат „на кафе“ и сладки приказки. Италианската кафе култура се изгражда в средата на миналия век и остава такава и до днес.

Посещението на местното кафене е почти задължително занимание за голяма част от италианците преди работа.

Еспресото обаче далеч не е популярно само в Италия, лесният начин на приготвяне и приятният вкус му печелят почитатели по целия свят – от Щатите до Австралия хората предпочитат италианския тип екстракция на кафе. А кафе машините вече са неизменна част не само в заведенията, но и в домовете ни. Производителите се надпреварват да ги направят колкото се може по-лесни за употреба, по-бързи и правещи най-вкусното и ароматно кафе.

Вашият коментар