Новини

Кафе Стенофила

Кафе Стенофила

Кафе Стенофила

По хълмовете на Сиера Леоне спонтанно растат кафени дървета от много рядък вид, различен от Арабика и Робуста, наречени кафе Стенофила – Coffea Stenophylla. Този сорт е почти изчезнал, защото се смята за не много комерсиален, но в последните години се радва на все повече внимание от страна на изследователи, природозащитници и любители на кафето.

Кафе Стенофила, външно описание

Кафе Стенофила е гъсто разклонено, вечно зелено дърво. Достига височина до 6 метра. Има противоположно разположени, тесни и дълги листа с назъбен ръб и остър връх. Цъфти с малки, бели, звездовидни цветове, разположени в съцветие по клонките. Както и при другите сортове кафени растения, те са със силен аромат, наподобяващ този на жасмин. На мястото на цветчетата се появяват плодовете.

Кафе Стенофила, плодове и семена

В началото плодовете са зелени, като узрявайки преминават постепенно в жълто, оранжево, червено. Когато достигнат своята зрялост са с тъмно лилав цвят, за разлика от плодете на кафе растенията от сорта Арабика и Робуста, които са червени, когато узреят. Всяка черешка съдържа две семена – две кафени зърна. Понякога обаче е възможно едно от двете семена да отпадне и да се развие само едното. Тогава това единично семе приема закръглена форма и се нарича „караколито“.

Кафе Стенофила, името

Кафе Стенофила получава името си от формата на своите листа – произлиза от гръцки: stenos – тесен и phyllon – лист, което означава кафено растение с „тесен лист“.

Кафе Стенофила, история

Кафе Стенофила е открито от шведския ботаник Адам Афцелиус през 18 век и е описано и публикувано  за първи път от шотландеца Джордж Дон. През 1894 година сър Уилям Х. Куейл Джоунс, заместник губернатор на Сиера Леоне, получава проба от семената. Растението е засадено и отгледано в Кралските ботанически градини в Кю и пробите са изпратени в Тринидад.

А…

През 1898 година, началникът на Кралската ботаническа градина в Тринидад докладва, че растенията са дали първи плод четири години след засаждането им. Той описва вкуса на сварената напитка като отличен и равен на най-доброто кафе Арабика. Кафе Стенофила е култивирано до 20-те години на миналия век, а след това постепенно е забравено. Насажденията са заменени от сорт Робуста, даващ много по-висок добив, а е и по-рентабилен за отглеждане сорт.

Кафе Стенофила, къде расте

Стенофила е особено устойчив вид кафено растение. Издържа на суша, но не понася температури по-ниски от 1 – 2 градуса. Най добре вирее на около 24 – 26 градуса, а това е с 6 – 7 градуса по-висока средна температура в сравнение с тази, при която расте сорт Арабика. Ето защо е разпространен само в тропическата зона. Тъй като е растение, обичащо сенчестите места, се среща по върховете на хълмовете в тропическите гори, на надморска височина 200 – 700 метра.

Кафе Стенофила, производствен цикъл

Производственият цикъл на кафе Стенофила е свързан главно с разпределението на дъждовете. През сухия период почти не расте и цветните пъпки са във фаза на покой. С първите дъждове растението подновява фазата на вегетативен растеж и цъфва. Опрашва се от вятъра или от насекоми, главно диви пчели. Плодовете се развиват бавно в продължение на 6 – 8 седмици. След това те нарастват бързо по обем и тегло. Водното им съдържание се увеличава до 85%. Растежа на плода е завършен след около 30 – 35 седмици след цъфтежа. Започва фазата на зреене, която е с различна продължителност. След беритбата,  узрелите плодове се обработват както по сухия, така и по мокрия метод.

Кафе Стенофила, вкусови характеристики

От семената се получава кафе с високо качество, както по отношение на вкуса, така и на аромата. Всеки опитал напитка приготвена от кафе Стенофила, намира голяма прилика с кафе Арабика. Интересен факт е, че 80% от дегустаторите на кафе, на които изследователите са предложили да опитат напитка, приготвена от този сорт смятат, че това е Арабика.  Не само се твърди, че вкусовия профил е много сходен с този на най-добрите сортове Арабика, но го определят като сложен и естествено сладък, с вкус на чай. Описват го още като кафе със средно висока киселинност, плодова нотка и много добър после вкус.

Кафе Стенофила, добив

Кафе Стенофила има по-малки плодове и по-нисък добив в сравнение с доминиращите търговски видове Арабика и Робуста. Ето защо почти не се използва в световното производство на кафе. Изследване направено през 2018 година показва, че в момента кафе Стенофила почти не се култивира за търговски цели.

Бъдеща употреба на кафе Стенофила

Според някои учени кафе Стенофила може да се използва за по-нататъшно разнообразяване на генетичното съдържание на култивираното кафе по света. Установено е, че кафе Стенофила има добри агрономични резултати на ниски височини – около 150 метра. Това може да разшири потенциалната площ използвана за отглеждане на кафе, която обикновено е повече от 800 метра надморска височина. Установено е още, че то е вид устойчив на топлина и някои учени смятат, че може да помогне за намаляване на въздействието на климатичните промени върху производството на кафе.

Знаем че…

Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но в същото време е едно особено деликатно растение. Може да се отглежда в специфични условия на околната среда, които се срещат в Африка и в някои региони на Латинска Америка и Азия. Според някои прогнози, поради обезлесяването и повишението на температурите, причинени от парниковият ефект и емисията от газове, причинени от човешката дейност, през 2050 година районите, в които може да се отглежда кафе, ще са само половината от тези, в които то расте в момента. Това ще има големи последици върху производството, наличността и цените на кафето на пазара.

И…

Според изследователите, култивирането на Стенофила или кръстосването й с други видове за укрепване на нейните характеристики може да допринесе поне отчасти за решаването на проблема с голямото търсене на кафе в лицето на изменение на климата. Надеждите са Стенофила отново да се отглежда в по-голям мащаб и благодарение на качествата си да стане по-разпространена.

Кафето Стенофила, заплахи

През последните няколко десетилетия се наблюдава силно обезлесяване в горите на Нова Гвинея. Това  засяга дивите популации. А именно тук е естествения ареал на кафе Стенофила. Ето защо се счита за уязвим вид и е включен в Червения списък на IUCN. Днес кафе Стенофила се култивира в малък мащаб в различни територии от Западна Африка. Понастоящем видът не е известен извън своите райони на произход. През 2019 година са открити живи екземпляри, възобновили спонтанния си  растеж в дивата природа, както в Сиера Леоне, така и по на изток, в някои райони на Гвинея и Кот д’Ивоар. В момента този запас от растения се размножава за бъдеща агрономична оценка, както и за защита на вида.

Факте е…

Ние обичаме кафето и искаме да споделим богатството му със всички. Ето защо ви предлагаме да разгледате нашия  онлайн магазин. Там, специално за вас, сме се постарали да съберем едни от най-известните марки кафе. Почти съм сигурна, че ще откриете вашата. А може и да опитате нещо ново или да се възползвате от невероятните ни промоции.

 

 

Свързани продукти