Новини

Честита Баба Марта

Честита Баба Марта

Честита Баба Марта

Честита Баба Марта

Навсякъде по света пролетта се посреща с огромна радост и вълнение. България е една от малкото държани, които празнуват нейното пристигане с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ. Няма как да говорим за пролетта и месец март без да споменем Баба Марта.

Баба Марта

Баба Марта е митично създание в българския фолклор. В народните ни вярвания, изразени в приказки, пословици, песни, тя е или стара жена, или млада и красива девойка, но и в двата случая е олицетворение на слънцето и пролетта. Нейното име е свързано с името на третия месец от годината – март, който не случайно е наречен „женски месец“. Той е символ на зачатието на пролетта и земята, което ще роди лятото и плодородието.

Легенда за Малък и Голям Сечко

Легендите и преданията, свързани с Баба Марта са многобройни. Според една от тях тя е сестра на Малък и Голям Сечко, персонификация на месеците януари и февруари. Когато двамата й братя направят някоя голяма пакост или изпият всичкото вино и не й оставят даже да го опита, тя е люта и сърдита. Но само като си спомни колко много ги обича, ядът й минава, омеква, смее се и запява песни.

Легенда за младата козарка

Според друга легенда една козарка извела стадото си в планината рано сутрин въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Била убедена, че Баба Марта, също жена като нея, ще я дари с хубав слънчев ден. Непослушанието на младата жена разсърдили и разгневили старицата. Не след дълго черни облаци надвиснали над планината. Козарката и стадото й не се завърнали в дома си. Замръзнали и се превърнали в купчина камъни, а от тях потекла лековита вода.

Честита Баба Марта, настроението на Баба Марта

Съществуват и други разкази, но всичките са единодушни за лютото и променливо настроение на Баба Марта, което оказва влияние на времето. Вярвало се, че когато тя е доволна и се смее, навън ще е слънчево и топло. Разсърди ли се обаче, задухва силен вятър, облаци закриват слънцето и снежни бури се вихрят над земята. Ето защо по-голямата част от традициите и обичаите, свързани с този месец, са посветени на умилостивяването на Баба Марта.

Посрещане на Баба Марта

Подготовката за посрещането на старицата започвало още в края на февруари. Поверието гласи, че на първи март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червени чорапи и червена забрадка на главата. Хората вярвали, че Баба Марта ще влезе само в чиста и подредена къща. Ето защо още в последните дни на февруари семействата чистели старателно домовете и дворовете си. Това пролетно почистване символизирало отърваването от всичко лошо, старо и ненужно. За да зарадват Баба Марта и за да предизвикат благосклонността й към къщата и нейните обитатели, в дворовете на почистените вече къщи се изнасяли и простирали червена покривка, червена постелка или червен пояс. Баба Марта била изключително благоразположена към хората, които носели мартеници. От това поверие идва и многовековната традиция на 1 март, деня на пристигането на Баба Марта, да се окичваме с бели и червени конци.

Мартеници

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Обикновено се прави от усукани бели и червени конци. Всеки цвят има своето значение. Белият символизира невинността, чистотата, новото начало. Червеният олицетворява енергията на слънцето, плодородието, зачатието, живота. В различни краища на България в мартениците присъстват и други цветове. Например в Софийско и Мелнишко може да са с добавен син цвят, а в Родопите те са многоцветни. При изработването на мартениците понякога се добавят и различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, цветни маниста против уроки, паричка за благополучие, скилидка чесън за предпазване от зли демони.

Къде се носи мартеница

В миналото мартениците се закичвали на всички части от тялото, включително на шията и краката. Това било свързано и със социалното положение на човека. Младите неомъжени девойки носели мартениците от ляво на дрехите си, ергените ги закачвали на кутрето на лявата си ръка, а женените мъже поставяли мартеница в десния си чорап. Днес най-разпространено е те да се носят на ръката под формата на гривна или закачени на дрехата.

Защо носим мартеници

Българите вярват, че мартеницата предпазва от зли сили и носи дълголетие. Окиченият с мартеница ще е здрав и ще има късмет и успех през предстоящата година. Старите българи вярвали, че в природата съществува зла сила, която наричали „лошотия“. Тя се събуждала през пролетта и на мартеницата се предписвала магическата сила да предпазва хората от нея. Въпреки това мартениците се носят само за определен период от време, свързан със знаците на настъпващата пролет – цъфнали дървета или първа среща с пристигащите прелетни птици, като щъркели, лястовици, жерави.

Сваляне на мартеницата и предсказания

В миналото свалянето на мартеницата е било свързано с различни предсказания. Те са различни в различните краища на страната. В Южна България вярвали, че мартеницата носена на китката трябва да се свали, когато човек види щъркел. Ако птицата не лети обаче, то лятото ще е трудно и мързеливо. Виждайки първия щъркел в полет, то цялата година ще е лека и плодородна. Мартеница носена на врата се сваляла, когато се види лястовица. Така шията ще стане дълга и грациозна. В други райони на страната девойките поставяли мартеницата си под голям камък и така гадаели за бъдещия си съпруг. Точно след шест месеца те се завръщали и ако по мартеницата им имало полепнали мравки, то техният избраник щял да бъде богат.

Пиринския край…

Пиринският край има друго поверие, свързано с насекомите и камъка. Според него, ако по мартеницата има мравки, то през цялата година дворовете ще са пълни с кози и овце. Ако обаче видите калинка, то ще ви върви в отглеждане на едър рогат добитък. Паякът предсказва, че ще си имате магаре.

Най-разпространеното поверие днес е да се закачат мартениците на цъфнало дърво, така ще сме румени и здрави. Ако пък искате да се избавите от злото, то мартеницата се хвърля в течаща вода, която ще отнесе заедно със себе си всичките злини.

Произход на мартеницата

 • Около произхода на мартеницата има много спорове. Според една версия този амулет води началото си още от времето, когато траките са живели по нашите земи. Те закичвали с червени конци добитъка си за да го предпазят от болести.
 • Според друга теория мартениците водят началото си от периода, когато хан Аспарух започва да сформира българската държава. Една легенда разказва, как хан Аспарух получил съобщение от сестра си Хуба под формата на бял конец, привързан към крака на птица. В различните версии птицата е различна – сокол, лястовица, гълъб, но преданията се обединяват в това, че по време на пътя птицата се е наранила и така конецът се е оцветил в червено. Зарадван от скъпата вест от сестра си, ханът накичил всичките си поданици с бели и червени конци. Предполага се, че съвременната традиция е започнала от този ден.
 • Друга легенда за връзване на мартеници на 1 март също твърди, че това води началото си от древните българи. Хановете са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие.
Честита Баба Марта!

Не се знае със сигурност кога и от къде е произходът на мартеницата, но тя със сигурност е един от най-емблематичните и обичани символи на България. В един ден на годината бяло-червеният конец свързва всички българи, независимо от това къде по света се намират.

Обичаи през месец март

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на пристигащата пролет. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии, гущери и зли сили, както и редица гадания, свързани с прелетните птици.

Не само в България

Празникът е познат в България, но през годините се е разпространил и в съседните ни държави. Днес Баба Марта се празнува и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

Изненада за 1 март

За да отпразнуваме Баба Марта и пристигането на пролетта заедно с вас, ние сме ви приготвили първомартенски изненади. Всеки, направил покупка от нашите онлайн магазини или пазарува във физическия ни магазин за кафе, ще получи подарък  мартеничка.

Нещо по-оригинално

Но ако искате да подарите но-нестандартна „мартеничка“, то може да помислите за кафемашина  в червен или бял цвят – цветове свързани с първомартенския празник Баба Марта. Примерно:

Tchibo Cafissimo Easy

Тази кафемашина притежава всичко необходимо за да приготви висококачествено кафе от Tchibo – три нива на налягане за избор от еспресо, кафе крема или  филтър кафе, а дори и чай. А  всичко това само с натискането на един бутон. Cafissimo Easy разполага с голям резервоар за вода и възможност за програмиране на размера на перфектната за вас напитка. Всяко едно кафе е приготвено благодарение на патентованата система за налягане.

Промо пакет

Закупилите това малко кухненско бижу ще получат като подарък 70 броя капсули кафета – по десет от седемте предлагани вкусове. Освен червена и бяла тази кафе машина може да си я поръчате и в черен и бордо цветове. Всичко това е в стилна, празнична опаковка.

Характеристики:
 • Перфектно програмирано налягане за приготвяне на различни видове кафе – еспресо, кафе крема или филтърно.
 • Голям резервоар за вода с вместимост до 650 мл.
 • Количеството на напитката може да бъде програмирано по ваше желание от 30 мл. До 250 мл.
 • За различен размер чаши до 12,5 см. Височина.
 • Притежава и вграден контейнер за вече използвани капсули до 4 броя.
 • Автоматично изключване след 9 минути.
 • Вграден индикатор при нужда от премахване на котлен камък.
 • Гаранция 24 месеца

 

Баба Марта бързала,

мартеници вързала:

морави, зелени,

бели и червени.

Честита Баба Марта!

Да сте живи и здрави приятели! Щастие, късмет, сбъднати мечти и успех навред ви пожелава от сърце целият ни екип!

Честита Баба Марта, изпийте днешното си кафе с повече настроение! Бъдете усмихнати!

Свързани продукти