Новини

Производство на разтворимо кафе

Производство на разтворимо кафе

Производство на разтворимо кафе

 

Всеки ден в света се изпиват над два милиарда чаши кафе. Както всичко друго и кафето, както и начините на приготвянето му се променят във времето, следвайки новите тенденции. Разтворимото кафе е открито още в началото на миналия век. Поради бързото и лесното си приготвяне то е намерило място в забързаното ни ежедневие. Не ни е необходимо джезве, котлон или специална машина, а само лъжичка разтворимо кафе, топла вода и любимата ни напитка е готова. Но как се произвежда разтворимо кафе?

Производство на разтворимо кафе

Производството на разтворимо кафе не е мистериозен процес, който се пази в тайна. Не и днес. То представлява нормално сварено кафе, на което е отстранено почти цялото количество вода. Технологичният процес включва няколко етапа – изпичане на зеленото кафе, екстракция, филтрация и концентрация, събиране на летливите ароматни субстанции, дехидратация, ароматизиране и пакетиране.

Изпичане на зеленото кафе

Първия етап от превръщането на кафените зърна в разтворими гранули е изпичането. То става при температура от 200 градуса, при което зеленото кафето се оцветява в добре познатият ни и любим кафяв цвят. След това те се смилат до груб прах.

Екстракция

От този прах се приготвя кафе, като се използва специално оборудване. Смляното кафе се поставя в 5 до 8 колони. През няколко от тях, които се наричат „горещи“ / 140 – 180 градуса/ преминава омекотена вода, с по-високо налягане от атмосферното. По този начин се извличат по-трудно добиваните компоненти, като въглехидратите. След това водата преминава през „студените“ /около 100 градуса/ клетки, за да се извлекат ароматните елементи. Получения екстракт се охлажда до 5 градуса. В края на този цикъл кафето съдържа 20 %– 30% твърди частици.

Филтрация и концентрация

Така сварено кафето се филтрира. Целта в този етап на производството е да се създаде екстракт, който съдържа около 40% твърди частици. За да се повиши концентрацията филтрираното вече кафе се третира по един от няколко възможните начина.

  1. Може течността да се обработи с помощта на центрофуга, където ще се отдели водата от по- тежкия кафе екстракт.
  2. Друга използвана техника е отстраняването на водата чрез изпаряване още преди охлаждане на горещия екстракт.
  3. Съществува и друга алтернатива, при която филтрираното кафе се охлажда до замръзване на водата, а след това механично се разделят ледените кристали и кафе концентрата.

Събиране на ароматните субстанции

Неповторимият аромат на кафето е част от неговото вълшебство. По време на производствения процес, летливите ароматни елементи се изгубват. За да се получи атрактивен продукт, те трябва да се съберат и да бъдат върната на по-късен етап от производството.

Ароматните съединения се събират през няколко етапа на производствения процес. По време на печенето и/или смилането кафето може да бъде затоплено и така се освобождават допълнителни ароматни газове, които се събират чрез подходящи разтворители. Също така, след завършване на процеса варене, изпаряващите се газове от екстракта от кафе могат да бъдат дестилирани.

За да се запази възможно най-много от аромата и вкуса, то от екстракта на кафето се отстранява кислорода. Това става с добавянето на други газове в течността, като въглероден двуокис или азот, но преди етапа на дехидратация.

Дехидратация

За да се отстрани водата и да се извлече кафето в суха форма се използват два метода. Първият е изсушаване чрез впръскване. При него процесите на дехидратация се извършват в по-висока температурна среда, а това се отразява на вкуса на крайния продукт. Вторият метод е изсушаване чрез замразяване. Той е по-скъп от  изсушаването чрез впръскване, но при него качеството на полученото кафе е по-високо.

  • Изсушаване чрез впръскване

Студения течен концентрат се впръсква на микроскопични капчици по върха на кула за изсушаване, висока най-малко 23 метра. Загрят около 250 градуса въздух се превежда надолу, в мъглата създадена от впръскващото се кафе и изпарява водата от него. Сухото кафе на прах се събира в долната част на кулата. Резултата от този процес е прах от свободни частици, в който съдържанието на влагата е от 2% до 4%.

  • Изсушаване чрез замръзване

При процеса на изсушаване чрез замръзване екстракта от кафе, под формата на кишава консистенция, се охлажда до около 6 градуса. След това тя се разстила на тънък слой върху стоманени тави, колани, лента или барабани и се охлажда в специални камери до минус 40 – 50 градуса. Замразяването се прави с цел запазване на аромата. Получените ледени плочи се разбиват на частици с подходящ размер.

Но…

Но в тези замръзнали частици все още има вода, а тя трябва да бъде отстранена, ето защо те се изпращат в сушилна камера. Това са специални тръби, в които ледените гранули престояват в продължение на около пет часа. Там водата трябва да се премахне, без кафето да се втечнява, за да не се изгуби аромата му.

А…

А за да се постигне това гранулите се поставят при подходящи условия на ниска температура, вакуум и налягане. Така замръзналата вода директно се изпарява, без да преминава в течност. Този процес е известен като сублимация – преминаване на веществата от твърдо в газообразно състояние, без да се втечняват. Гранулите напускат тръбата дехидратирани и ще запазят това си състояние и при стайна температура.

Ароматизация

Събраните летливи аромати в по-ранните етапи от производствения процес се впръскват върху получените сухи частици кафе. Това може да се направи и по време на опаковането. Все пак понякога вкусът на гранулираното кафе се променя в процеса на преработката и е необходима добавката на допълнителни ароматни вещества, наподобяващи аромата на обикновеното кафе.

Пакетиране

Разтворимите частици кафе са хигроскопични – поглъщат влага от въздуха. Ето защо е необходимо да се съхраняват при условия на ниска влажност. На пазара те се предлагат във влагоустойчиви опаковки. А за да се предотврати загубата на аромат и вкус, продуктът се опакова в атмосфера с ниско съдържание на кислород.

Днес…

В днешно време сме свидетели на бързо развиващи се технологии, които предлагат на пазара все по-нови продукти от всякакъв тип, а в това число и различни кафета. Освен стандартното разтворимо кафе можем да намерим и разтворимо капучино, кафе лате, три в едно, с различни аромати и други. А какво ли още ще ни очаква в бъдеще?

Ние следим всички нови продукти и се стараем не само да ви информираме, но и да ви ги предложим в нашия онлайн магазин. Разгледайте нашия каталог. Може да откриете нещо ново, което ще ви заинтригува. Обърнете внимание и на невероятните ни  промоции.