Новини

Мляно кафе

Мляно кафе.

Мляно кафе

 

Само допреди няколко десетилетия беше съвсем обичайно да се купува кафе на зърна и да се смила у дома. През последните години тази практика се поизгуби. Причината за това е еволюцията на сектора на продажбите на дребно, който въведе иновативни методи за опаковане, гарантиращи дългото съхранение на продукта. И все пак, за много любители на вълшебната напитка, смилането на кафе у дома е ритуал. Според тях, само така ароматните свойства на кафените зърна остават непокътнати.

Качеството на чаша кафе

Качеството на чаша кафе зависи от множество фактори: сорта, метода на обработка на зелените зърна, изпичане, съхраняване, мелене, температура на водата при варенето. Всеки аспект от процеса на приготвяне на кафе може да повлияе на качеството му. Любителите на кафената напитка обръщат внимание на тези детайли, за да осигурят перфектната чаша.

Смилането на кафето е важно

Смилането на кафето е основна стъпка в приготвянето на напитката, която в никой случай не трябва да се пренебрегва. Трябва да се извършва внимателно и прецизно за да се получи правилния размер на частичките на праха. Така ще се гарантира оптимално извличане на вкусовете и ароматите на кафето.

А…

А защо, за да освободи есенциите си, кафето се нуждаят от внимателно смилане? Отговора намираме в разтворимостта на органичните съединения, съдържащи се в кафените зърна. Повечето от тези съединения са неразтворими, което означава, че не се разтварят във вода. При смилането на зърната на по-малки частици, се увеличава контактната повърхност на кафето с водата. Така се подобрява неговата разтворимост и позволява по ефективно да се извлекат ароматите и вкусовете му.

Но…

Но това не е всичко. Смилането на кафените зърна е важно не само за осигуряване на разтворимостта на органичните съединения, но и за адаптиране към различните времена и методи на екстракция. Всеки метод за приготвяне на кафе /еспресо, мока, филтърно кафе/ изисква специфично смилане, за да се извлекат правилно всички ароматни и вкусови характеристики. Регулирането на смилане на кафето е важно, защото контактът между кафето и водата варира в зависимост от метода на екстракция, а това влияе на качеството на получената напитка.

Мляно кафе

След като разбрахме защо мелим кафето, изниква въпроса кой е най-добрия начин да го направим. На първо място е субективният фактор. Личният вкус винаги определя „идеалната“ рецепта. Но как да регулирате меленето на кафе? Отговорът е  – зависи. Зависи от някои специфични фактори, въз основа на които ще определим как да смелим зърната – по-едро или по-фино. Регулирането на смилане на зърната зависи от  времето и метода на екстракция, които ще използваме за приготвяне на нашата чаша кафе.

Според време на екстракцията

Времето за екстракция е променлива величина. Регулирането на смилане на кафето се определя от основния принцип: колкото по-фино е смляно, толкова по-кратко трябва да е времето за екстракция.

Според метода на екстракция

Друга основна променлива, влияеща на приготвянето на кафе, е метода на екстракция. Техниката, която решите да използвате, оказва силно влияние върху крайния резултат. Различните методи и инструменти за екстракция имат различно взаимодействие между кафето и водата. Поради тази причина е много важно да знаем как да регулираме смилането на кафето, за да извлечем максимума от любимите зърна.

Видове мелене на кафе

Може би сте се запитвали колко вида мелене на кафе има. Възможностите са много. Леките вариации в смилане на кафените зърна могат да доведат да невероятни разлики в готовата вече напитка. За специалистите е интересно да експериментират с всички възможни нюанси.

За улеснение, по-долу ви предлагаме таблица за регулиране на меленето на кафе. В нея са изброени най-популярните нива на смилане. Мисля, че ще ви помогне да разберете по-добре кой тип е най-подходящ да използвате, когато приготвяте вашето кафе по вашия метод.

Степен на смилане на кафето                          Метод на извличане

Много фино смляно                                             Турско кафе /джезве/

Фино смляно                                                       Еспресо, въздушна преса /бързо                                                                                                                                    извличане/

Средно фино смляно                                           Въздушна преса, мока, филтърно /средно                                                                                               извличане/

Средно смляно                                                      Въздушна преса, сифон, филтърно /бавно          извличане/

Едро смляно                                                          Френска преса

Много едро смляно                                              Студено варене

Забелязахте, че някои степени на смилане са подходящи за различни методи на екстракция. Това се дължи на гъвкавостта при подготовката, която позволяват някои инструменти, а така също и на възможността за промяна на времето за приготвяне и температурата на водата.

Като знаем по кой метод ще приготвяме нашата напитка ще можем да изберем най-подходящото смилане на зърната. Това ще ни позволи да извлечем  най-добрите характеристики на суровината и да създадем балансирана чаша кафе, предлагаща уникално вкусово изживяване.

Ако…

Ако кафето е ваша страст, то сигурно вече знаете, че изборът на смилане е основен елемент за получаване на една перфектна напитка. Това обаче трябва да се извърши внимателно, като имате предвид начина на приготвяне, за да не се компрометира вкуса и аромата на напитката.

Мляно кафе

За да смелите кафените зърна у дома и да получите перфектен резултат е необходимо да използвате качествено оборудване. На пазара се предлагат различни уреди за смилане на кафе, като ръчни, механични, мелничка – дозатор или кафе машина с вградена мелница.

Ако нямате тези уреди или просто не ви се занимава с това, то винаги е възможно да закупите вече смляно кафе. Понякога това е оптимално решение по различни причини.

Практичност

Днес на пазара се предлагат много видове смляно кафе. Според това, какъв метод ще използвате за приготвяне на вашата напитка, може да закупите вече готово кафе за кафеварка, френска преса, варено турско, еспресо и т. н. Те почти винаги са опаковани във вакуумни пликове, а повечето от тях имат и вграден клапан.

Мляно кафе се предлага също в практични, херметически кутии с капак. Тези опаковки са създадени така, че правилно и по-дълго да се запазят вкусовите и ароматните  характеристики на продукта.

И…

И така, когато искате да си пийнете чаша ободряваща напитка, кафето вече е готово за приготвяне. Не забравяйте само да затворите добре плика или капака на кутията. По този начин ще запазите смляното кафе от окисляване при контакт с въздуха. Веднъж отворена опаковката може спокойно да консумирате в рамките на няколко седмици без да се притеснявате, че качествата на кафето ще се загубят.

Гранулометрия

Искате да приготвите качествено кафе в кафеварка у дома, то ще ви трябва смляно кафе с размер подобен на този на фина сол и при допир да има зърнеста консистенция. Ако зърната са смлени твърде фино, частиците могат да „заседнат“ в малките дупки на филтъра, да го запушат и блокират.

Също така могат да преминат през него и да попаднат в напитката, правейки я твърде силна и горчива. Но ако смилането е твърде грубо /частиците са по-големи от необходимото/, то полученото кафе ще е твърде слабо и меко.

Друго важно условие, за получаване на перфектен резултат, е размерът на смлените зърна да е еднакъв в цялото смляно количество. Да постигнете това в къщи е доста трудно, но в продуктите, които се продават на пазара това е гарантирано от производителя.

Посетете нашия магазин. Там ще намерите голямо разнообразие от смлени кафета, предлагани от реномирани фирми. На всички любители на вълшебната напитка предлагаме над хиляда вида кафе. Сигурна съм, че тук ще откриете вашето.

Мляно кафе

Свързани продукти