Новини

Копи Лувак – Kopi Luwak

Копи Лувак

Копи Лувак – Kopi Luwak

 

Има хора, които пият само един вид и една марка кафе през целия си живот. Има и такива, за които не е важно дали напитката е шварц, еспресо, мокачино, Арабика или Робуста. За тях най-доброто кафе е онова с „изчанченото име“, за което трябва да платят поне 5 лева. Но има и истински ценители, за които чашата кафе е нещо повече от средство за събуждане сутрин. Привличат ги онези сортове, които се произвеждат в ограничени количества в малки ферми по света. За тях качеството е далеч по-важно. А запитвали ли сте се някога, кое е най-скъпото кафе в света? Нарича се Копи Лувак. Копи Лувак е едно от най-рядко срещаните кафета. То не е само най-скъпото, но е и най-скандалното. Днес ще ви разкажа малко за него.

Името …

Името му идва от „kopi“, което означава кафе на индонезийски и  „luwak“ – името на азиатската дървесна котка – циветка. Копи Лувак в буквален превод от индонезийски означава „кафе от азиатска палмова циветка“. Някои го наричат още „котешко кафе“.

Какво представлява циветката?

Азиатската палмова циветка  е хищен бозайник от семейство Виверови. Възрастните екземпляри имат дължина на тялото около 53 сантиметра, а на опашката 48 сантиметра. Тежат около 3 килограма. Има груба и рунтава козина, тъмносива на цвят и с черни петна по тялото. На лицето има черна „маска“, подобно на тези при енотите.  Тя е всеядно нощно животно. Храни се предимно с плодове, но похапва и насекоми. Обича много палмов цветен нектар, а от тук и името й палмова циветка. Живее в гори, паркове и градини със зрели плодни дървета. Има остри нокти, които й позволяват да се катери по дърветата, но така също и по водосточни тръби например. Предполага се, че вируса на тежкия остър респираторен синдром (SARS) се е разпространил сред хората именно от диви палмови циветки, уловени и неправилно приготвени за консумация. Разпространена е в Югоизточна Азия и Южен Китай.  Именно азиатската палмова цивегка е тази, която прави кафето Кори Лувак толкова специално.

Как се получава кафето Копи Лувак?

В менюто на циветката, и то като деликатес,  са включени различни видове кафени плодове от  Арабика, Робуста, Либерика. Животното избира само най-хубавите и добре узрели плодове от дърветата, които я примамват  с червения си цвят. След като ги погълне те ферментират в стомаха му, благодарение на специални ензими, които организма му произвежда. Именно тези ензими редуцират киселинността на кафето и то се превръща в най-скъпото в света. Кафените плодове престояват в стомаха на животното около един до два дни. Там се разгражда само външната им обвивка. Вътрешността /кафените семена/ остава цяла, с непроменена форма и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на циветката по естествен път. Следва събиране на кафените зърна и добро измиване с топла вода. Сушат се на слънце за около една седмица и се отстранява кожичката им /ципестата им обвивка/. Така приготвени кафените зърна се изпичат леко във фурна за около 45 до 60 минути. Вечдозие изпечени зърната се счукват на ръка в продължение на час. Получения ситен прах се пресява. Това е последната стъпка за получаване на крайния продукт.

Вкусови характеристики

Благодарение на ензимите и стомашните сокове, отделяни в храносмилателния тракт на циветката, кафените зърна се насищат със свободни аминокиселини, повишава се нивото на лимонената киселина в зърната в резултат на което се получава кафе с лимонена мекота и по-деликатен аромат. На тази естествена обработка се дължат и изключителните качества на Копи Лувак, а именно характерния му наситен аромат и липсата на горчивина. Вкусът му е различен от този на тъмно изпечените кафета, защото зърната се изпичат леко – до светло канелен цвят, а това предизвиква съвсем леко карамелизиране на захарите съдържащи се в тях. Ароматният профил също носи своята уникалност. В чаша сварено и изстудено кафе Копи Лувак може да се открият аромати и вкусове, които липсват в другите кафета. Специалисти долавят и вкусови нотки на кардамон и тютюн.

Къде се произвежда Копи Лувак

Днес, това уникално по рода си кафе, освен че се събира на открито в природата, се култивира и в съвременни ферми. Там циветките се отглеждат при специални условия. Копи Лувак се добива главно на индонезийските острови Суматра, Ява и Бали, както и на Филипините, Източен Тимор, Виетнам и южна Индия.

Легендата Копи Лувак…

Според легендата кафето Копи Лувак било открито през 19 век в Индонезия. Страната по онова време била колония на Холандия. Производството на кафе било достатъчно развито. На местните работници било забранено да берат от кафените храсти за собствена употреба, но не и на циветките. Животните поглъщали лакомо най-добре узрелите плодчета и без да смилат кафените зърна ги изхвърляли с изпражненията си. Местните жители започнали да ги събират и обработват – измивали ги, изсушавали, изпичали, счуквали и сварявали. Оказало се обаче, че кафето приготвено след този на пръв поглед миризлив, макар и естествен процес, било много по-ароматно и с по-изтънчен вкус от набраното директно от дърветата и обработвано по традиционните методи.

Цена…

Копи Лувак е известно като най-скъпото кафе в света, поради малките количества в които се произвежда и процеса на естествена преработка през който преминава. Цената му варира от 500 до 1500 долара за килограм. Най-скъпо е това, което е събирано от циветки, живеещи свободно, докато кафе получено от ферми е по-евтино. Специалистите долавят разлика и в качеството. Животно живеещо свободно включва в менюто си и други плодове и насекоми, а от тук и стомашните сокове и ензими са различни. В стремежа си да получат по-голям добив фермерите хранят циветките само с кафени плодове.  В Париж, Москва или Лондон за чаша кафе Копи Лувак ще трябва да платите около 100 евро, а у нас е възможно да го опитате само за около 70 лева.

За и … против …

Най-скъпото кафе в света е и единственото кафе на планетата с нулева киселинност. Намалената горчивина го превръща в предпочитано от ексцентричните любители на тази напитка, търсещи екзотичен вкус. Но не всички пиячи на кафе са съгласни с това. Някои критици наричат Копи Лувак най-лошото на вкус кафе в света, проследявайки дискусиите около неговия произход и главозамайваща му цена. Скъпата търговия е вдъхновила фалшификаторите да предлагат евтини кафени зърна като автентичен Копи Лувак. Съществуват също така спорове относно правата на животните, относно улавянето и третирането им в плен. Но съществуват опасения и за въздействието на този луксозен пазар върху популацията на циветките в световен мащаб.

Днес има изобилие от различни видове кафета, но не винаги най-скъпото е и най-хубавото. В нашия магазин сме се постарали да съберем най-доброто, което предлага пазара. Просто разгледайте нашия каталог. Ще откриете не само голямо разнообразие, но и невероятни цени. Специално внимание искам да ви обърна на кафето с марка Cuore Nero. През целия месец може да го закупите на промоционални цени.