Кафе Оспина
Кафе Оспина
Кафе Оспина
Кафе Оспина е едно от най-скъпите кафета в света. То е кумулативно постижение на пет поколения любители на кафето и е продукт на толкова богата и тучна земя, несравнима с никое друго място по света. Кафе Оспина се произвежда в Колумбия.
Колумбия
Колумбия, официално Република Колумбия, е държава намираща се в северозападните части на Южна Америка. Името й произлиза от фамилията на изследователя Христофор Колумб. Столицата й е Град Богота. Официален език е испанския. Климатът е екваториален и субекваториален, но е под влияние на надморската височина определена от Андите.
Къде се отглежда кафе Оспина
Колумбия има едни от най-разнообразните флора и фауна на планетата. Тук живеят над 40 000 вида цветни растения, 1 500 вида птици, множество влечуги, крокодили, бозайници. Сред цялото това разнообразие от живот, върху вулканичните и богати склонове на Андите, под сянката на короната на тропическата гора, гъмжаща от различни птици и орхидеи, се отглежда кафе Оспина.
История
Трима колумбийски президенти създават и подпомагат за разширяването на кафе индустрията в Колумбия. Това са Мариано Оспина Родригес, Педро Нел Оспина и Мариано Оспина Перес. Според професора от Харвард Джоун Ерлик, кафе в Колумбия традиционно се отглеждало от дребни фермери. Оспините са помогнали да се промени начина по който светът произвежда и гледа на кафето. Той казва: „Семейство Оспина беше първото или със сигурност едно от първите, които видяха кафето като по-голяма култура и бизнес“.
Мариано Оспина Родригес
Кафе компанията Оспина е създадена през 1835 година от Дон Мариано Оспина Родригес. Той е колумбийски политик, автор, журналист, адвокат и президент на Колумбия през годините от 1858 до 1861. Баща е и на президента Педро Нел Оспина Перес. През 1880 година създава първия публичен университет. Същата година пише и публикува първото ръководство за отглеждане на кафе.
Пионер на кафето в Колумбия
През 1835 година Дон Мариано създава първата си експериментална плантация за кафе в провинция Антиокия, която до края на 19-ти век служи за модел на колумбийските производители на кафе. В резултат на неговите научни интереси и задълбочени проучвания, Колумбия започва да произвежда едни от най-добрите кафета в света. През 1862 година той заедно с брат си са осъдени на изгнание.
Гватемала…
Успяват да избягат от затвора и получават политическо убежище в Гватемала. Там създават кафени плантации, като основната Las Mercedes е най-голямата и известна в Централна Америка по това време. До 1865 година разширява производството му и така става един от първите пионери на отглеждането на кафе. Кафената индустрия се превръща в платформа и двигателя на икономическото развитие на Гватемала.
Но…
Но през 1871 година Оспина, заедно със семейството си, се завръща в Колумбия. Там те продължават бизнеса си. Заедно с двамата си сина Мариано и Тулио създават първата от няколкото мащабни кафени плантации и организират по-големите си предприятия и съоръжения за обработка на кафе. Отглеждането, преработката и износа за Европа и САЩ са ръководени от Оспина Родригес до деня на смарта му – 1885 година.
Педро Нел Оспина
През 1879 година синът на Оспина Родригес, Педро Нел Оспина, се включва активно в семейния бизнес. Той допринася много за колумбийската кафе индустрия. За да я популяризира през 1910 година използва дори посланика си в САЩ. През 1922 година е избран за президент на Колумбия. Създава Централната банка и развива националната железопътна система за да улесни търговията и износа на кафе.
Оспина Перес
По-късно бизнеса поема Оспина Перес. Той основава Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия, организира националната кафе индустрия и я превръща в една от водещите в страната. През 1946 година е избран за президент на Колумбия. Настоящият собственик на Ospina Coffee Мариано Оспина казва, че именно Оспина Перес е предвидил създаването на героя Хуан Валдес.
Хуан Валдес
Хуан Валдес е измислен герой, който се появява през 1958 година, в реклами на Националната федерация на производителите на кафе в Колумбия. Той представлява колумбийски фермер, като обикновено се представя с магарето си Кончита, носещо чували с набрано кафе на зърна. Рекламите са проектирани с цел да разграничат 100% колумбийско кафе от кафе смесено със зърна от други страни.
Днес…
Днес Хуан Валдес се е превърнал в икона за Колумбия, както и за кафето като цяло. Емблематичният му външен вид често се имитира или пародира в телевизията и други медии. Създаден през 1958 година за да популяризира кафето в САЩ, днес символът Хуан Валдес се използва като марка за обозначаване специалното кафе на зърна, отглеждано само в Колумбия.
Как се произвежда кафе Оспина
Кафе Оспина се произвежда от кафени растения от вида Arabica Typica. Кафените черешки се берат само ръчно за да се гарантира, че се подбират щателно само най-узрелите и най-добрите плодове. Обработват се по мокрия метод. Кожата на черешката се отстранява с механична белачка. Зърната се измиват и се оставят да ферментират в продължение на 24 до 36 часа. Отново се измиват внимателно и се сушат на слънце около пет седмици.
Получава се пергамино…
Получава се така нареченото пергамино или пергаментни зърна. За трети път кафените зърна се сортират и почистват ръчно за да се отстранят всички повредени пергамино или чужди частици. Съхраняват се в торби от юта. Преди износ външната обвивка на пергаментните зърна се отстранява от специална барабанна мелница. Така полученото кафе вече е в етап на зелени зърна. Отново се сортират по качество и размер и само най-добрите се опаковат в 70 килограмови чували от юта и се изпращат в пекарната.
Окачествяване…
За окачествяването на кафе зърната под внимание се взимат много фактори: разновидността на растението, района на отглеждане, химичния състав на почвата, температурата, валежите, надморската височина, грижите за положени за растенията, начина на прибиране на реколтата, внимателното отделяне на зърната от плода, почистването и обработката. Това са важни елементи, които допринасят за качеството на крайния продукт.
Оценката…
Оценката на кафето се определя от специална комисия от пет или седем професионални съдии. Те се основават на пет стандартни елемента: вкус, аромат, тяло, киселинност и после вкус. За превъзходно, специално кафе се счита кафе с оценка 90 или повече. Кафе Оспина е с оценка 95, една от най-високите оценки за кафе в света.
Вкус и аромат на кафе Оспина
Кафе Оспина притежава изобилен аромат на захар, праскова, портокал и жасмин. Долавят се пищни и сложни вкусови нотки на горски плодове, шоколад, кокос и макадамия. Тялото е богато, кадифено, сложно и перфектно балансирано. Има чист, свеж, плодов и освежаващ винен после вкус.
Цената…
Сред най-добрите колумбийски кафета е Ospina Dynosty Gran Café Premier Grand Gru. Представлява една наистина специална смес с много висока цена варираща между 300 и 1500 долара за килограм.
За нас, обикновените любители на кафе, тази цена е „космическа“ и малцина могат да си я позволят. Но посетете нашия онлайн магазин. Там ще откриете наистина хубави и висококачествени кафета на съвсем достъпни цени. Голяма част от артикулите са на промоция и купувайки ги дори ще спестите пари. Очакваме ви.