Новини

Кафе и мляко

Кафе и мляко

Кафе и мляко

 

Милиони хора по света обичат и консумират кафе. След водата, то е най-разпространената напитка в света. Споровете за ползите и вредите от кафето са неизбежни. Един от по-дискутираните въпроси  е свързан с добавянето на мляко. Тази вкусна комбинация е полезна за здравето ни или може да ни причини вреда? Днес ще видим какво е становището на експертите за ползата от кафе с мляко.

Мляко в кафето – изживяването на вкуса

Кога ви се приисква да пийнете кафе с мляко? Когато просто искате да се стоплите с чаша топло мляко с вкус на кафе или когато самото кафе е твърде силно за вас? В тези моменти или по всяко друго време може да добавите малко /или малко повече/ мляко към кафето си. Само имайте предвид естествения вкус на самото кафе.

Ако…

Ако кафето е приготвено добре, то съдържа цяла гама от вкусове и аромати. Доброто кафе само по себе си е сладко, с индивидуален вкусов профил, определено ниво на киселинност и горчивина. Някои кафета очароват с вкуса си под всякаква форма, независимо дали го пием като черно кафе, с добавено мляко, в комбинация с алкохол или може би с лед.

Но…

Но когато автоматично добавяте мляко към кафето си като рутина не забравяйте, че прикриването на вкуса на самото кафе с мляко понякога би било жалко. Съществуват интересни микропартиди кафета, сортове с оригинални методи на обработка. В тези случаи, прибавяйки каквото и да е в чашата, бихме се лишили от уникалното вкусово изживяване, предлагано ни от специалните кафета.

Кафе и мляко

По въпроса за ползата от пиене на кафе и как то влияе на нашето здраве са направени много проучвания. Пиенето на кафе с мляко вредно ли е или добавянето на мляко към кафето е здравословно? Задълбочени проучвания по този въпрос са проведени в университета в Копенхаген.

Проучвания в университета в Копенхаген

Според изследвания на университета в Копенхаген комбинацията от кафе и мляко е здравословна бомба за тялото ни, разбира се приета в правилните количества. Комбинацията от млечни протеини и антиоксидантите, намиращи се в кафето, удвоява противовъзпалителния ефект на човешките клетки. Учените са показали, че връзките между тези вещества подобряват положителните фактори на двете напитки, носейки големи ползи за нашето тяло. Капучиното е отлично средство за добро здраве и можем да го включим в една балансирана диета, като напитка без /или с малко/ захар. Датското изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistri, показва резултатите от изследванията на ковалентните връзки между полифенолите и протеините, демонстрирайки ползите от сместа между двете вещества.

Изследването не е революционно

Това изследване не е точно революционно. В действителност се знае, че антиоксидантите, по-специално полифенолите, се свързват много добре с хранителните протеини. Професор Мариан Нисен Лунд е учен работещ в катедрата по хранителни науки в университета в Копенхаген. Неговото проучване е важно защото показва скоростта, с която се извършва това свързване, когато кафето и млякото го задействат. Имунните клетки, третирани с полифеноли и аминокиселини, са два пъти по-ефективни от клетките, третирани само с полифеноли. Следователно скоростта на протичане на този процес прави комбинацията още по-важна за нашето здраве.

Изследванията продължават

Следващата стъпка ще бъде да се проучат ефектите върху животните, а не само върху клетките. Но ползите за здравето, показани от лабораторните експерименти, са наистина изумителни. Преди да преминат към изпитвания върху хора, учените ще се съсредоточат върху други комбинации, като тези с протеини, плодове или зеленчуци. Според професор Нисен Лунд може да имаме подобна реакция, когато консумираме и „месо със зеленчуци или плодово смути“.

Не всички са съгласни с тази теза

Не всички диетолози са съгласни с данните от изследването. Някои публикации в социалните мрежи дори говорят за вредността на комбинацията от двете съставки. В някои от тях четем, че смесени двете напитки няма да бъдат смилаеми от организма ни, защото естествените антиоксиданти в кафето, цитирани от датските изследвания, ще бъдат унищожени от казеина, а не подобрени. Диетолозите казват още, че пиейки  напитката от време на време няма да създаде никакъв проблем за здравето ни, но постоянната консумация би донесла тежест и нулеви ползи, за разлика от това, което твърди професор Нисен Лунд.

Кафе и мляко за здраве

Прясно сварено черно кафе е източник на антиоксиданти и витамини. Според много специалисти има защитен ефект срещу тумори и невро дегенеративни заболявания. Помага в борбата с умората и дори само миризмата на кафе може да подобри настроението ни. Консумацията на мляко от своя страна се препоръчва за здравето на костите благодарение на съдържанието на калций. Един литър мляко съдържа 1,2 – 1,37 гр. калций.

Кофеин

За да заглушим силния вкус на еспресото и да забавят действието на кофеина, много от нас добавят мляко към кафето. По този начин хората, чувствителни към кофеин, не трябва да се притесняват от бързия му ефект. Пиейки лате, макиато или капучино, те ще могат да се насладят на вкуса на кафето, а ефектът от кофеина ще бъде по-мек и по-постепенен.

Неутрализира ли се кофеина?

Не е вярно твърдението, че млякото добавено в кафето може да неутрализира кофеина. Количеството кофеин, съдържащ се в капучиното, е също толкова колкото в еспресото, което сме добавили в чашата. Разпределяйки го в по-голям обем мляко, той се абсорбира  по-бавно. Именно млякото влияе върху бързината и степента на усвояване на кофеина в организма.

Кафе и мляко

Толкова популярна комбинация и същевременно обект на много здравни дебати. Страхът, че добавянето на мляко към кафето може да навреди на здравето ни, вероятно произтича от индивидуален опит на някой, който се е почувствал зле след консумацията му. Много често обаче виновникът не е комбинацията от мляко и кафе, а неправилната употреба на млякото или кафето. Какво се има предвид под неправилна употреба?

Кафето

В случая с кафето може да има негативен ефект, ако боравим с него неправилно. Старото и неправилно съхранявано кафе може да бъде източник на мухъл. Ако не почистваме мелничката дълго време, маслото от кафе може да се натрупа в нея и да започне да гранясва. Почистването на кафемашината също е много важно не само за вкуса, но и за здравословното състояние на кафето.

Млякото

Що се отнася до здравето и млякото, важно е да имаме предвид как самото мляко ни влияе. Най-честият проблем е начина по който организмът ни може да преработи  лактозата. Тази способност може да се промени по различни начини през целия ни живот и да развием непоносимост към лактозата. В такъв случай ще се наложи да пиете само чисто кафе или да замените млякото с растително, което не съдържа лактоза.

Кафе и мляко

Когато говорим за кафе и мляко, неизбежно си мислим за капучино. Знаете ли, че много производители на моно дози за кафе, разработиха и пуснаха на пазара капсули капучино. Лесно, бързо, чисто и само с едно натискане на копчето ще приготвите вкусната напитка у дома или в офиса. Къде да ги намерите? Посетете нашите магазини. Ще останете изненадани от големия избор.