Новини

Кафе Арабика I

Кафе Арабика
Кафе Арабика

Има различни сортове кафе, но два са тези които се използват в промишлеността. Те са Coffee Canephora, познато още като Coffee Robusta и Coffee Arabica. От икономична гледна точка но-голямо значение има арабското кафено дърво. То е селектирано за промишлени цели и има около 50 сорта. Съставлява приблизително 75% от добива на световното производство. Днес Арабика е синоним на добро кафе и много хора свързват думата Арабика с оригинално и качествено кафе на зърна. Много производители предлагат на пазара продукти с етикет 100% Арабика. В този блог ще се опитам да ви помогна да научите малко повече за най-популярния вид кафе в света.

История и произход

Кафе Арабика произлиза от планините на Етиопия, там все още растат диви кафени дървета. Според някои историци произходът му датира около 1000 години преди новата ера. През 7 век се разпространява по териториите на днешен Йемен и Арабския полуостров. Четири века по-късно пристига и в Европа.

От къде идва името му

Първото писмено описание, за това как се приготвя кафе напитка от изпечени зърна, историците намират записани от арабски учени. Те описват как тази напитка им помага да работят много по-дълго време и много по-продуктивно. Своето пътешествие по света кафе Арабика започва именно от тук, от Арабския полуостров, който дава и легендарното му име. А може би то носи името на страната в която за първи път е приготвена варена напитка от изпечени зърна.

Какво е Арабика

Това е вечно зелено кафено дърво. Некултивирано то расте до 10 метра, но в кафените плантации се подрязва и се подържа на височина не повече от 2 метра. Така образува гъста корона. Това увеличава добива, качеството му, улеснява събирането на продукцията. Цъфти и дава плодове целогодишно в продължение на 50 години, но най плодородни са първите 15. Количеството на реколтата зависи не само от това колко годишна е плантацията, но и от климата. В планините, където е по-хладно и по-сухо, реколта се добива веднъж годишно, но в топлите и влажни долини може да се събира и два до четири пъти. Обикновено едно дърво от сорт Арабика за една година дава около 5 килограма плодове, но от тях се получават само около 1 килограм годни зърна.

Външно описание

През дъждовния сезон се увеличава цъфтежа на растенията. Периодът на цъфтене продължава 2 – 3 дни. Цветовете на кафе Арабика са бели, благоуханни. Ароматът им се доближава до аромата на жасмина. Плодът узрява 8 – 9 месеца след цъфтежа. Той е лъскав, червен и закръглен, наподобяващ череши. От тук идва и наименованието кафени черешки. Всеки плод има две семена или две зърна кафе, които са обвити в  защитна мембрана наречена пергамент, покрито с още един слой сладка целулоза. Кафе   Арабика има доста плоски и продълговати зърна със змиевиден канал. Генетично е единствен вид с 44 хромозоми и 90 ароматни вещества. Химическият анализ показва, че съдържанието на кофеин варира от 0,9% до 1,7% от обема на всяко зърно. Само за сравнение искам да ви кажа, че кафе от сорт Робуста съдържа два пъти повече кофеин.

Къде расте кафе Арабика

Кафе Арабика расте най-добре около екватора или в тропическия климат, където винаги е пролет или лято и няма рязка промяна в температурите. То е много капризно към климатичните условия – топлина, влажност. Най-добре вирее между 600 и 2500 метра надморска височина и температура 15 – 24 градуса. Поради изгарящото пряко слънце в Южна и Централна Америка кафените дървета се засаждат под сянката на дърветата. Както и при гроздето, от особено значение е мястото където се отглежда кафето. Климата и почвата са  от особено значение за вкуса и аромата на готовата вече напитка. Планинските насаждения имат особено изискан вкус и аромат.

Събиране на реколтата

След узряването, някъде през есента и зимните месеци, започва брането на кафе Арабика. В някои райони зърната узряват по различно време. Това прави прибирането на реколтата доста трудоемко.

Ръчен метод

За гарантиране на високо качество на готовата продукция обикновено се избира ръчния метод. При него се обират само плодовете стигнали своя пик на зрялост. Неузрелите се оставят върху клонките за да се берат по-късно. Презрелите или изгнили плодове се събират отделно, така че да не вредят на растението. Този метод позволява на берачите да проследят здравето и на самото дърво. В някои плантации климатичните условия позволяват почти едновременно узряване на плодовете. Това от своя страна позволява използването на метода „отронване“. При него всички плодове се отронват, берат се заедно, след което се сортират.

Механичен метод

Ако климатът позволява използването на метода отронване и най-вече ако теренът е достатъчно равнинен се прилага механичния метод. При него се използват специализирани машини. Той е много по-продуктивен и качеството на реколтата остава високо. По кой метод да се прибира готовата продукция се избира от даденият фермер. Той взима предвид релефа на плантацията, климата, икономическите и социалните фактори, така че избрания метод да е най-подходящ за него и да може да гарантира качеството и вкуса на реколтата.

Сравнение с кафе Робуста

В сравнение с кафе Робуста сортовете на кафе Арабика са по-скъпи за отглеждане. Те са по-податливи на заболявания, по-уязвими на вредители. Ето защо се нуждаят от повече и по-специални грижи. По-капризни са към температурата  и влажността на въздуха. Дават по-малък добив от декар в сравнение с кафе Робуста. Ето защо цената на кафе Арабика е по-висока.

Вкусови характеристики

Кафе Арабика е по-меко в сравнение с кафе Робуста. Нова се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в зърната. Именно кофеинът придава горчивината на кафето. Освен това кафе Арабика съдържа два пъти повече захар от кафе Робуста. Ето защо вкусът на напитката ни се струва по-приятна и по-сладка. Приготвена правилно чаша кафе от сорт Арабика е с прекрасен аромат, приятна лека киселинност, сладост и често се долавя привкус на карамел и шоколад. Богатият и ненадминат кремообразен каймак има светло кафяво-червеникав оттенък, с леко по-тъмни и светли ивици.

От къде да си купим кафе Арабика?

Ако сте любител на кафе Арабика или просто искате да го опитате в чистя му вид, то разгледайте нашия каталог в www.coffeehub.bg. Там ще намерите голямо разнообразие от видове и сортове кафе. В зависимост от начина по който го приготвяте, от вида машина която използвате, ние ви предлагаме кафе на зърна, смляно, капсули и чалди. Избора е ваш.