Новини

Как пият кафе във Финландия

Как пият кафе във Финландия

Как пият кафе във Финландия

 

Как пият кафе във Финландия

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Едни го консумират за да се ободрят, други просто защото харесват вкуса му. Със сигурност то се е превърнало в неразделна част от ежедневието ни. В различните краища на Земята съществуват специфични начини за приготвянето и сервирането му. Искам да ви разкажа как пият кафе във Финландия.

Малко история

Кафето пристига във Финландия през 17-ти век. В самото начало то било скъпо и само малцина имали достъп до него. Смятало се, че то има лечебни свойства. Постепенно магията на кафето увлича населението. След края на Първата световна война алкохолът е забранен в страната. Кафе напитката печели от тази забрана. Става още по-търсена.

Къде в Европа пият най-много кафе?

Ако ви попитат „Къде в Европа пият най-много кафе?“ сигурно мнозина ще отговорят – Италия, страна носеща гордо славата за най-хубавото еспресо. Но според последното проучване на Международната организация за кафето /ICO/ това е Финландия със своя рекорд от 12 килограма на глава от населението годишно. Тя е рекордьор дори в целия  свят, не само в Европа.

Ако…

Ако се изключат децата, които не пият кафе, средната стойност на консумацията на тонизиращата напитка в страната ще се повиши значително. Средно финландците пият по 3,5 чаши кафе на ден, през целия ден, всеки ден. Някои от анкетираните отговарят, че консумират дори 9 чаши кафе дневно.

Класацията…

Според същото проучване на второ място в тази класация, след Финландия, е Норвегия с 9,9 килограма на човек, следвана от Исландия – 9 килограма, Дания – 8,7 килограма…, а Италия е класирана на 13 място със „скромните“ 5, 9 килограма на глава от населението.

А България?

Като говорим за световни класации, съвсем нормално е да се запитаме къде се намираме ние българите. Данните показват, че в България годишно се консумират по 2,9 килограма кафе на глава от населението. Северната ни съседка Румъния се нарежда след нас с 2,3 килограма на човек. В това отношение обаче изоставаме от Гърция, където годишно на всеки грък се падат по 5,5 килограма. Страната ни обаче отчита стойности, близки до средните за света.

Кога финландците пият кафе?

Финландците пият кафе почти 24 часа в денонощието. Подобно на милиарди хора по света те започват деня си с чаша от тонизиращата напитка. Веднага след като  пристигнат на работното си място си наливат следващото кафе.

Задължителни кафе паузи

Във Финландия има нормативно регламентирани задължителни паузи за кафе на работното място. Това са две почивки по 15 минути на ден. Но кафе пият и след като приключат обяда. С чаша кафе се  отбелязва и приключването на работния ден.

Но…

Но за разлика обаче от повечето хора по света, веднъж върнали се от работа, първото нещо което правят в къщи е да си приготвят кафе. Много от финландците последното кафе за деня приемат след вечерята или дори преди да си легнат.

В кои случаи финландците пият кафе

Любовни истории, бизнес срещи, интимни разговори – във Финландия всичко започва с кафе и всичко завършва с кафе. Пие се на всякакви тържества и церемонии. Просто няма как да липсва на сватби, кръщенета, погребения или на рождени дни.

Какво кафе предпочитат финландците

Най-популярните кафета във Финландия са тези, които са по-малко изпечени.  Напитката приготвена от леко запечени зърна има сравнително  остър и кисел вкус, но тя съвсем не е „лека“. Съдържа достатъчно кофеин, а разликата от по-препеченото кафе е само във вкуса. Още повече, че във Финландия без кофеиновото кафе се смята за безсмислено и почти никой не го пие. Дори много трудно се намира в търговските вериги. Много финландци предпочитат да купуват зелено кафе и да го изпичат сами у дома.

Как приготвят кафе то във Финландия

Традиционният начин за приготвяне на кафе във Финландия е разновидност на турското кафе, където водата с кафето се изчаква да кипне няколко пъти. Но както навсякъде в Скандинавия филтрираното кафе е на почит, чисто с капка мляко и без захар. Еспресото не е много популярно. То навлиза в страната едва през 90-те години на миналия век. Приготвят го предимно в кафенетата.

Кафе със сирене

В северните части на Финландия – в Лапландия, имат малко странен начин за пиене на кафе – със сирене. Този район на страната е известен с производството на Leipajuusto. Това е местен вид сирене, което се прави от коластрата на току що родила крава, сърна или коза. То е меко, с плоско кръгла форма и е леко запечено на повърхността. Нарязват го на парчета, поставят го на дъното на чашата и отгоре сипват неподсладено  кафе. По този начин се променя вкуса и на двете съставки. Консумира се, като първо изпивате кафето, а след това с лъжичка изяждате сиренето. Тази напитка наричат Kaffeost.

Различни имена на едно кафе

Във финландския език има различни думи за кафе в различните часове на деня – сутрин, следобед, вечер. Но има и специални думи с които се наричат кафетата, които се пият по даден повод. Например има кафе за сбогом, кафе за сауна, кафе за път и дори кафе за погребение.

А…

А когато Финландия спечели медал в някои традиционни спортове, например в ски бягане, се празнува с „кафе за медал“ поднесено с торта. Има и специална дума за „пиене сам в къщи по бельо“ – „kallsarikanni“. Друг доста необичаен ритуал е „Вааликавит“. Това е предизборно кафе. То се пие с кифла в кафене или пекарна, след като сте гласували на изборите. Нещо като награда за полезното дело, което сте извършили.

Как пият кафе във Финландия

Някои финландци пият кафе сами, но и тук пиенето на кафе се счита по-скоро за социална дейност. Кафенетата са идеални места за срещи, а кафето почти винаги се сервира и при посещение в дома на някой.

Как пият кафе във Финландия, кафе на гости

Възпитанието изисква, когато отидеш в дома на някого или ти дойдат гости, да бъде предложено кафе. Дотук всичко нормално. Но във Финландия не може да откажете, особено ако по-възрастен човек ви го предлага. Кафето се налива в малки чашки. След това се долива, долива… докато гостът не каже „Още половин чашка“. Ако не кажете това, то ще ви наливат до безкрай. Счита се за не добро възпитание, ако си тръгнете преди всички да са си изпили кафето.

Защо финландците пият толкова кафе

Няма единодушно мнение по въпроса защо финландците пият толкова много кафе. Според някои обяснението е в климата. В северната част на Финландия температурите падат до 40 градуса под нулата. Чашата горещо кафе в къщи или топлия термос с ароматна напитка са доста примамливо предложение в студените зимни дни. През кратките, но горещи лета, да задоволи кофеиновия глад се пие студеното кафе.

Според други, това е въпрос на избор на западната култура и традиции пред източната. До 1917 година Финландия е била част от Русия , а там се пие предимно чай.

Как пият кафе във Финландия, с водка

Що се отнася до водката, според статистиката консумацията на алкохол от глава на населението е по-малко от средната за Европа – 8 литра на човек годишно. Просто когато имат възможност финландците прибавят водка в кафето.

Как пият кафе във Финландия

Свързани продукти