Новини

Как пият кафето в Италия?

Как пият кафето в Италия?

Как пият кафето в Италия?

Един от символите на Италия, който я представя пред света, е кафето. Почти всички италианци обичат тази черна напитка. В Италия пиенето на кафе е истински ритуален жест, обхващащ не само вкусовите характеристики на кафето, но и емоционалната част на самата му консумация. Но как пият кафето в Италия?

История

Кафето пристига в Италия едва след 1600 година. Това става благодарение на търговските отношения, които някои градове на полуострова са имали с османците, които десетилетия по-рано вече са познавали тази невероятна напитка.
Днес звучи странно, но при своя дебют в Италия, особено във Венеция, кафето не е прието много добре. Смятало се е, че мюсюлманската напитка е създадена от дявола.

Застъпничеството на папа Климент VIII

Заслугата да се разсеят тези подозрения е застъпничеството на папа Климент VIII. След като опитва чаша кафе, тя толкова му харесва, че решава да даде своето свещено одобрение и позволява на кафето да започне сензационното си разпространение из целия полуостров.

Проучване на Италианския консорциум за кафе

В проучване проведено от Astra Ricerche, по поръчка на Италианския консорциум за кафе, са анализирани навиците на италианците и ролята, която играе тази напитка в живота им. Анкетирани са 10000 души на възраст от 18 до 65 години от различни райони на страната. Интервютата са проведени онлайн и са направени с цел да се разбере ролята на кафето в живота на италианците. От данните става ясно, че кафето е предпочитаната им напитка. Почти всички интервюирани – 96,6% са отговорили, че пият кафе всеки ден.

Но не само…

Кафето е обичано не само заради интензивния си вкус, разнообразието на приготвяне или защото е тонизираща напитка. В Италия консумирането на кафе е истински ритуал, който е не просто пиене на кафе, а социално общуване. Ще се опитаме да разгледаме резултатите от проучването и да разберем в дълбочина връзката на италианците с кафето.

Кога и къде италианците пият кафе

Първото кафе италианците пият сутрин. Това е задължителен ритуал веднага след събуждане. Около 80% от анкетираните твърдят, че едно ароматно кафе е нещо много важно за да започне добре денят им. Тази сутрешна чаша е само първата за деня, която се консумира почти от всички.
Любимото място за пиене на кафе е у дома в обособения кафе кът в кухнята, където консумацията става както самостоятелно, така и в компания. Цели 90,3% от анкетираните обичат да приемат напитката у дома, като сами се грижат за цялата подготовка, приготвяне, сервиране.
Пиенето на кафе в бара остава един от най-вкоренените навици на италианците. Цели 65% от интервюираните обичат аромата на еспресо и смятат пиенето на кафе на бара за истински ритуал, място което благоприятства общуването.

Колко кафета на ден пият италианците

Сутрешната чаша кафе обикновено е само първата за деня, която се консумира от почти всички. Всъщност италианците пият средно по 3 кафета на ден. От анкетираните 40% са отговорили, че приемат минимум две и максимум три кафета дневно. Почти същия брой, около 40% са заявили, че пият 3 -4 чаши кафе на ден.

Пандемоята от Covid-19

Извънредната ситуация с Covid-19 и последвалата изолация, доведе до огромна промяна в навиците за пиене на кафе, като ограничи консумацията му извън дома. Почти всички любители на кафето бяха принудени да го приготвят и сами в къщи.
С какво предпочитат да приготвят кафе
В сравнение с резултатите от предишното изследване, проведено през 2014 година, вътрешното потребление се е увеличило с 1%, но методите за приготвяне са се променили. Използването на традиционната кафеварка е предпочитана от 37,2% от анкетираните. Постепенно обаче тя отстъпва място на по-модерните кафе машини, предпочитани от 40% от любителите на напитката.

Как да приготвите перфектно италианско кафе

На първо място ви е необходима кафеварка. Италианците я наричат мока, а в България я наричаме кубинска. Тези кафеварки са различни по големина, за едно, две и повече кафета. Напълнете я с вода до предпазния клапан. Важно е да поставите правилното количество вода, точно на височината на клапана! После поставете резервоара за кафе и сложете в него кафето пропорционално на броя чаши, които са за вашата кафеварка. Не притискайте. Завийте добре горната част на кафеварката и я поставете на много слаб огън. По този начин ще извлечете всички аромати на кафето.

И…

И само след няколко минути ще чуете шум, който показва, че кафето е започнало да излиза. След като кафеварката се е напълнила свалете от котлона, разбъркайте и го сипете в чашите. Сега всичко което трябва да направите е да го изпиете, може би с лъжичка захар и/или малко мляко. Традиционалистите го предпочитат горчиво.

Как пият кафе в Италия? Разбъркват го.

Дори да предпочитате кафето чисто, без да добавяте захар или мляко, то трябва да го разбъркате. Може да ви изглежда странно, но за италианците е много важно да разбъркат еспресото с лъжичката, която е задължителна при коректно сервиране. Независимо дали са в бара или у дома, разбъркването на кафето е трик, който според тях не трябва да се забравя. Това подобрява вкуса на най-обичаната напитка в света и помага да се оцени по-добре.

Как химията обяснява това

От химическа гледна точка кафето е разтвор, в който са разпръснати различни съединения. Те имат различно специфично тегло и следователно ще се стремят да изплуват или да се утаят на дъното в зависимост от теглото си. Създава се нещо като стратификация, кафето не е хомогенно от първата до последната глътка.
На дъното има висока концентрация на твърди вещества, а от тук голямо тяло, придружено от подчертана киселинност. Издигайки се към повърхността, киселинният вкус намалява и се усеща повече горчивина. В центъра кафето е по-меко.

Ако не разбъркаме кафето

Така че, ако не разбъркаме еспресото, първата глътdsgdsка която изпиваме ще бъде течна, водниста и най-вече горчива. Втората глътка ще е малко по-мека с по-изразено тяло, а последната /италианското еспресо се пие на три глътки/ ще е по-концентрирана, но с по-изразена киселинност.
Първите капки кафе, които излизат, независимо по какъв начин го приготвяме, са по-интензивни, с по-плътно тяло. Докато кафето продължава да излиза неговата плътност намалява. Първата част, точно тази , която е непосредствено под каймака, ще бъде по-течна, със сигурност по-малко плътна, а също и малко горчива. След първата глътка преминаваме към централната част, която ще има междинните характеристики на горния и долния слой, а най-долната част ще е по-плътна и наситена, но и по-кисела.

И…

Ето защо е важно да разбъркваме кафето преди да го изпием. Така ще се насладим на най-добрите му качества. Разбъркването му гарантира хомогенност и по този начин подобрява аромата и вкуса на еспресото.

Емоциите също имат значение

От отговорите, които изследователите са получили, става ясно колко е важен моментът с кафето на емоционално ниво. За италианците чаша кафе не е просто предмет, а усещане за благополучие, синоним за човешка топлота и дружелюбие. За 83,7% от анкетираните това е едно от удоволствията в живота. 85% смятат кафето за извинение за почивка от работа или ежедневни дейности. 82,3% използват кафе паузата, за да прекарат известно време с приятели или колеги. Но 1/3 от анкетираните споделят, че предпочитат понякога да се насладят на чаша еспресо сами, отделяйки няколко минути за себе си, време през което да съберат мисли, емоции и енергия.

А Вие…

За да направите вашата кафе пауза по-специална, може да разгледайте нашия каталог. В него ще намерите много нови промоции, а може и любимото ви кафе да е сред тях.

Разбрахте ли, как пият кафето в Италия?

Свързани продукти