Новини

Какво кафе да избера?

Какво кафе да избера?

Какво кафе да избера?
част 2

 

Да си изберем и купим кафе не е много лесно. Само в Италия съществуват над 700 различни марки, всяка една от които предлага различни продукти. В нашия магазин сме подбрали най-търсените вкусове от българските клиенти и ви предлагаме над 1000 артикула. Как да се ориентираме във цялото това разнообразие и да изберем какво да си купим? Как да разберем дали това е подходящото за нас кафе или не?

Какво кафе да избера?

Целта на тези блогове е да ви дам повече информация, така че да можете сами да се ориентирате между тези красиво оформени пакети и кутии и да изберете това кафе, което е най-подходящото за вас. Вече се запознахте с основните два сорта, предлагани на нашия пазар – Арабика и Робуста.

Но…

Но този, макар и основен елемент по който да се ръководим, далеч не е всичко. На всяка опаковка трябва да има етикет, на който са описани всички характеристики на съдържанието. От него може да научите не само сорта, но и произхода, начина на производство, степента на изпичане. Производителите са се постарали да опишат и какво се изпитва, пиейки готовата вече напитка.

На много опаковки ще прочетете информация за сладост, горчивина, тяло, киселинност, интензивност на аромата. Между обясненията на сензорните възприятия, които ни очакват в чашата с даденото кафе, ще намерите и интересни съвети на специалистите за това как да приготвим по най-подходящ начин напитката, как да съхраняваме дадения продукт.

„Това кафе наистина ле е добро?“

Сигурно ви се е случвало, държейки в ръце чашата с любимата ви напитка, да се запитате дали това което пием наистина е добро. За да кажем за дадено кафе, че е качествено, голяма роля в преценката играе субективният фактор – нашите вкусове, предпочитания, усещания, та дори и настроението ни. Понякога ни е трудно да намерим точните думи, с които да опишем усещанията си. На помощ идват съветите на специалистите.

Пет критерия за оценяване на кафето

Според дегустаторите на кафе, за да оценим качеството на едно еспресо, трябва да се ръководим от пет критерии:

  1. Изпичане
  2. Каймак
  3. Аромат
  4. Вкус
  5. После вкус
Изпичане

Първо трябва да обърнем внимание на изпичането. То влияе до голяма степен за качеството на напитката. Зеленото кафе е със зеленикаво-бежов цвят. Изпечените зърна не трябва да бъдат нито много светли, нито много тъмни. Като основни се определят три вида изпичане – леко, средно и тъмно.

Леко изпичане

Тази степен на изпичане се използва за получаване на меки и кисели кафета, богати на флорални и плодови нотки. Това са кафета с единичен произход, които се подходящи за приготвяне с методите на филтърна екстракция.

Средно изпичане

При средно изпичане на зърната се получава закръглено, балансирано, плътно кафе с широк ароматен спектър. Мнозина предпочитат точно това кафе.

Тъмно изпичане

Тъмно изпечените кафени зърна са подходящи за приготвяне на плътно и горчиво еспресо, характеризиращо се със силна киселинност, но и намалено количество на кофеин.

Каймак

Преди да отпием от чашата, трябва да обърнем внимание на каймака, който се е образувал на повърхността. Той трябва да има хомогенна и рядка текстура, да е плътен и устойчив, с дебелина няколко милиметра и средно тъмно кафяв цвят. С такъв каймак хубавото кафе вече се вижда в чашата.

Ароматът

Няма значение по какъв начин сме приготвили кафето си /с машина, в джезве, еспресо и т. н./ ароматът е първата характеристика, която сетивата ни възприемат. Това, което трябва да оценим за да разпознаем едно качествено кафе е интензивността на аромата му и неговата сложност. Важно е обонятелните нотки да са разнообразни и сложни, да хармонират добре помежду си, давайки усещане за закръгленост и елегантност.

Оценяването на ароматите на кафето не е лесно, но с практика може да определите дори степента на изпичане, да идентифицирате нюансите на сушени плодове, хляб, карамел, кедър, сандалово дърво, тютюн, подправки, шоколад, ванилия, плодове, цветя.

Вкусът

Когато определяме вкуса на кафето трябва да се концентрираме върху плътността и вкусовите нюанси, които усещаме в устата си. Рецепторите ни за вкус трябва да възприемат едно добро равновесие между горчивината /винаги присъстваща/, киселинността и сладостта. По-високо съдържание на кафе от сорт Арабика в сместа, която ще използваме за приготвянето на напитката, ще ни даде по-висока киселинност. Ако съдържанието на Робуста е по-голямо, то резултатът ще е напитка, много близка по вкус до тази на какаото.

После вкус

Последния критерий за да оценим качеството на едно кафе е неговия после вкус. Това е усещането, който остава в устата, след като сме изпили вече напитката. После вкусът трябва да е приятен, оформен и мек, с леки нотки на плодова киселина.

Какво кафе да избера?

Искам да вмъкна тук един извънреден съвет, който ще ви е от полза за да приготвите наистина чаша добро кафе. Когато купувате кафето, винаги гледайте трайността. На опаковката обикновено е написано до кога е най-добро. Да, може да се консумира и след тази дата, но производителите не гарантират за качеството.

С времето кафето губи от своите качества, особено ако не е съхранявано правилно. Можете да определите дали едно кафе е добро още при отварянето на пакета. Ако липсва аромат или аромата който усещате е неприятен, така че да ви накара да си отдръпнете носа, то това кафе не е качествено.

Каква напитка предпочитам?

Преди всичко, когато купувате кафе, трябва да решите каква напитка предпочитате, а от тук и по кой метод ще я приготвяте. Ако харесвате еспресо например, независимо кой продукт ще използвате /зърна, смляно, капсули, хартиени дози/ трябва да се ръководите от плътността, която искате да постигнете.

Ако…

Ако обаче ще приготвяте вашата напитка с кафеварка, френска преса, с филтър, варено турско кафе в джезве или по друг предпочитан от вас начин, то параметъра „плътност“ няма да е от голямо значение. Получената кафе напитка с тези методи на приготвяме е с повече съдържание на вода и не може да се получи плътността и каймака, който имаме при еспресото.

С мляко или без

При избор на кафе трябва да имате предвид и как ще го пиете – с мляко или без. От това зависи изборът на сорта. Ако добавяте малко мляко или ще приготвяте капучино, то най-добре изберете кафе с по-висок интензитет, с по-изразено тяло, по-силно. Тази информация е дадена на почти всяка опаковка. За млечно-кафените напитки най-подходящо е кафе за еспресо.

Независимо дали сте истински ценител на кафето, със собствена домашна система за еспресо или сте човек, който обича тази вълшебна напитка, ние се надяваме, че можем да отговорим на вашето търсене. Посетете нашите магазини. Каквото и кафе да изберете, ние ви пожелаваме то винаги да ви носи само удоволствие и радост!