Новини

Еспресо 2

Еспресо 2

Еспресо 2

Изобретателите на еспресото дали на хората възможността да се наслаждават на кафе с постоянен и приятен вкус, което до тогава било рядкост. Това довело до повече иновации в цялата страна, желание за усъвършенстване на напитката и появата на нова професия барист – квалифицирани професионалисти приготвящи еспресо. Кафето става част от живота на всеки и започва да се говори за кафе култура.

Еспресото…

Еспресото е напитка от кафе, приготвена по точно определен начин, разработен и усъвършенстван в Милано. Италианският национален институт за еспресо е определил точни технически параметри за приготвяне на сертифицирано италианско еспресо. То е признато за най-доброто италианско кафе в целия свят. Задължителни са наличието на крема /ние го наричаме каймак/, плътен вкус и интензивен аромат. “Еспресо” означава приготвено в момента. Тази напитка се характеризира с бързината на екстракция от машината /25 – 30 секунди/ при налягане на гореща вода от 9 бара.

Фактори определящи крайния резултат

Съвършенството на крайния резултат се дължи на комбинация от четири фактора – прясно изпечено кафе, правилното му смилане, еспресо машината и уменията на баристта. Има специални правила дори за вида на използваната чаша. Тя трябва да е порцеланова и с тясно дъно, предварително  затоплена и с обем около 30 мл.

„Истинско еспресо“…

За да се счита за „истинско еспресо“, кафето трябва да има и „пяна“, която също трябва да отговаря на точно определени изисквания. Идеалната крема /каймак/ трябва да е плътна, еластична, трайна и с цвят на тъмен лешник, с по-светли ивици. В никакъв случай не трябва да е  пенлива и твърде светла или тъмна на цвят.

Крема

Едно от изискванията за правилно приготвено еспресо е крема. Тя е съставена от маслото на кафените зърна, протеини, захар и въглероден двуокис. Ако за еспресото използваме кафе от сорт Робуста ще се образува повече крема, докато кафе от сорт Арабика е по-ароматно, по-вкусно, но образуваната крема е по-малко. Това е причината в състава на смесите, използвани в еспресо машините, да има включени най-малко 10% от кафе сорт Робуста.

Друго условие…

Друго условие за  получаване на добра крема е използването на фино смляно кафе. Качеството и видът на крема могат да покажат как е приготвено еспресото, като например температурата или налягането на водата. Преди да разбъркате вашето еспресо, поставете лъжичка кристална захар върху крема. Ако тя е истинска, то захарта трябва да се задържи за 3 до 5 секунди на повърхността преди да потъне. Ако не подслаждате кафето, то крема трябва да се задържи равномерна и стабилна за най-малко 120 секунди от момента на наливане на кафето, но без да го разбърквате.

ЮНЕСКО

Мислейки за ЮНЕСКО, вероятно много от нас си представят опазването на културни и природни паметници. Италия иска да защити своето еспресото в ЮНЕСКО. Страната кандидатства не за самото кафе, а за културата на приготвяне и консумиране на еспресо. Италианското кафе отдавна е придобило легендарен статут, а културата на пиене на италианско еспресо скоро може да стане и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Италия представя искане към ЮНЕСКО

Италия представи искане за признаване за световно наследство за нещо, близко до сърцата на милиони, а именно еспресото и всички ритуали, които го заобикалят. Страната вече има вписани няколко дейности в списъка на ЮНЕСКО. Които защитава определени културни аспекти като лова на трюфели, културното значение на неаполитанската рецепта за производство на пица, средиземноморската диета и традиционното изработване на цигулки „Кремона“, родното място на Антонио Страдивари. Турското кафе също е включено в списъка на световното нематериално наследство.

Мотивации

Консорциумът за опазване на традиционното италианско еспресо твърди, че уникалните спецификации на това кафе го правят само по себе си заслужаващо това признание. Искащите са категорични, че напитката е нематериална част от културната история на Италия.

Бившият заместник министър на земеделието на страната Джан Марко Сентиньо съобщи, че е подадено заявление за одобрение от Националната комисия на ЮНЕСКО в Италия, откъдето трябва да бъде внесено в централата на ЮНЕСКО в Париж.

Ето как мотивира искането пред италианските медии:

„В Италия кафето е много повече от просто напитка. То е автентичен ритуал, неразделна част от нашата национална идентичност и израз на нашите социални връзки, които ни отличават по целия свят. За всички италианци чаша еспресо е социален и културен ритуал, който е отразен в литературата и който очарова цялата страна – от Неапол до Венеция, от Триест до Рим и Милано“.

А…

А ето какви подробности споделя по този въпрос и Илария Данези, представител на консорциума, в интервю за Euronews:

„Когато не са в къщи италианците пият кафе в баровете. Това е бърз ритуал. Поръчвате на бара и го поглъщате за няколко секунди. Пиенето на кафе е нещо, от което никога не бихме се отказали. За нас това е почивка от ежедневието и често е извинение да се срещнем с приятели или за да обсъдим някой служебен въпрос“.

Първи опит…

Това не е първият опит на Италия да осигури статут на световно наследство за своята еспресо култура. Предишната инициатива се проваля. Подадени са заявления от две различни организации – едното от Консорциумът за запазване на традиционното италианско еспресо в Тревизо, представляващ цяла Италия, а другото от подобна организация от Неапол, представляваща регион Кампания. Двете групи са известни с противоречията си, но се обединяват в искането си за еспресото. Организациите влизат в публични спорове, разменяйки си обиди и обвинения. Комисията на ЮНЕСКО дисквалифицира и двете организации и ги покани да опитат отново.

Кафето за италианците

Пиенето на кафе е свещено действие за италианците. Откакто се е появило в страната, то е изместило всички други напитки, като горещо какао, чай, лимонада или известния още от времето на гладиаторите бульон, сервиран векове наред, като ободряваща супа. И до днес, когато неаполитанци  отиват на гости, вместо цветя и сладкиши носят на домакините кафе и захар.

С изобретяването на първата еспресо машина в Италия, в края на 19-ти век, кафето стана още по-популярно и днес е най-консумираната напитка в света след водата.

Кафето е компания

Италианците отъждествяват кафето с компания. „Да пием по кафе“ го тълкуват „Хайде да се срещнем“. Те твърдят, че дори да приготвиш кафе  докато си сам в къщи, особено ако си в лошо настроение, ароматът ще събуди толкова спомени и асоциации, а мозъкът толкова бързо се ободрява само от миризмата, че човек вече се чувства по-ведър и не толкова сам.

Знайте, че…

Кафето може да направи много. Просто изберете хубаво еспресо и седнете в подходяща компания. Напитката ще свърши останалото, изпълвайки всеки момент с букет от аромати и несравним вкус.

Еспресо 2

Свързани продукти