Новини

Блек Айвъри – Black Ivory

Блек Айвъри – Black Ivory

Блек Айвъри

Блек Айвъри – Black Ivory

До скоро в класацията за най-скъпо кафе в света, първото място заемаше Копи Лувак – Kopi Luwak. За него вече сме ви разказвали в минал блог. То се добива от изпражненията на Азиатската палмова циветка в Индонезия, Виетнам и Тайланд. Цената му е с голям диапазон вариращ от 300 до 1300 долара за килограм. Тя се определя от това, дали кафето е събирано от животни отглеждани в клетки или от свободно живеещи циветки. Свободно живеещите сред природата животинки „произвеждат“ по-качествено кафе, а от тук и по-високата му цена.

Но…

Но напоследък Копи Лувак отстъпи първото място в класацията за най-скъпо кафе в света в полза на Блек Айвъри – Black Ivory, наречено още „Черна слонова кост“. „Технологията“ за производството му наподобява много на тази, използвана при добиването на Копи Лувак, но циветките са заменени със слонове.

Историята…

Историята му започва в северните части на Тайланд. По точно в провинция Чианг Рай, намираща се недалеч от границите с Лаос и Мианма. Районът е известен с наркотици, но това не попречило на канадския предприемач Блейк Динкин да избере точно това място за да съчетае своя бизнес с екологията. Когато споделил идеите си с местните водачи на слонове, никой не го подкрепил. Та кой би повярвал, че техните животни ще могат да „произведат“ кафе с космическа цена?

Въпреки недоверието на местните жители, през 2012 година, Динкин основал своята компания Black Ivory Coffee Company и започнал производството на кафето Блек Айвъри. Той просто копирал „технологията“ за производството от кафето Копи Лувак.

Канадецът споделя, че в началото обмислял да използва за целите си Азиатските палмови циветки. Но принципите на Динкин са несъвместими с отглеждане на животни в клетка. Слоновете на предприемача, произвеждащи кафе, живеят и се разхождат свободно в обширна територия. Много от тях са спасени от живот в плен, използвани и тероризирани в туристическата индустрия.

Динкин си спомня, че за да постигне желаните резултати му било необходимо почти цяло десетилетие. Като всяко начало и неговото било изпълнено с много трудности. Според него, първото кафе, което произвеждал било с ужасен вкус, но с годините качеството му се усъвършенствало.

Днес…

Днес канадеца е доволен от постигнатото. Блек Айвъри е истинска сензация на Малдивите, Абу Даби и в някои туристически райони в Тайланд. Прогнозата му е, че кафето скоро ще започне да се предлага и в елитни заведения и в Европа. За сега цената му за килограм в Азия, според сайта на компанията е около 2000 долара. Очакванията са тя да се увеличи с предлагането на нови пазари и с по-голямото търсене. Удоволствието да се насладите на чаша Блек Айвъри ще ви струва около 50 долара в подбрани пет звездни хотели по света.

Как се добива Блек Айвъри?

Блек Айвъри – Black Ivory

За да се поддържа високото качество на продукта, слоновете трябва да бъдат здрави. А за да се чувстват добре, те се извеждат всяка сутрин, преди изгрев слънце, на паша за билки, виреещи в района. След това се хранят с подбрано меню от ориз и банани, в което  са прибавени и предварително подготвените кафени плодове, които слоновете поглъщат с удоволствие. Процесът на „обработка“ и „облагородяване“ в стомашно-чревния тракт на животното трае около 12 – 17 часа. А вечерта се чака да настъпи и най-важния момент. Обработените вече зърна се изваждат от изпражненията много внимателно, като се подбират само целите.  След това акуратно се измиват и се изсушават на слънце. Следва изпичане по специална технология и пакетиране. Най-скъпото кафе в света е готово.

Защо Блек Айвъри е толкова специално?

Тайната на напитката е нейният необичаен начин на обработка на кафения плод. Кафените черешки на растението преминават през храносмилателния тракт на слоновете. Експертите обясняват, че когато слона яде плодовете на кафето, киселините и ензимите произведени в стомаха на животното, разграждат протеините. А имено те са отговорни за горчивия вкус на напитката. Резултатът е кафе, с много мек вкус, без горчивината на обикновената напитка, която ние познаваме.

Но…

Но това не е всичко. Преминавайки през стомашния тракт на слона, кафените зърна се обогатяват от билките и останалата храна, което животното поглъща.

За приготвянето на Блек Айвъри се използват само плодовете от подбран за целта сорт Арабика, който се отглежда, в специални плантации на височина от 1500 метра над морското равнище. Брането се извършва от квалифицирани берачи, като ръчно се събират  само най-узрелите кафени плодове.

Годишното производство…

Годишното производство зависи в голяма степен от апетита на слоновете и от това, колко от кафените зърна ще са годни за употреба, след като бъдат изхвърляни с изпражненията. Просто животните докато се хранят сдъвкват и счупват част от семената.

Динкин признава също, че има и други видове загуби. Понякога слоновете предпочитат да се облекчат в реката, докато се къпят.

Всичко това доста лимитира добива. В самото начало количеството произведено кафе е било малко. За 2017 година са произведени едва 150 килограма. Но с всяка измината година фермата увеличава добива. Определено може да се каже, че освен най-скъпото Блек Айвъри е и едно от най-бутиковите кафета в света.

Днес най-важните служители на компанията са около двеста слона. Те са част от фондацията „The Golden Triangle Asian Elephant“. Динкин дава 8 % от приходите от всички продажби на азиатска фондация, която обезпечава ветеринарните грижи за спасени слонове.

Вкус…

Всички опитали това кафе твърдят, че то има уникален, богат и мек вкус. А според сайта на компанията всяка чаша Блек Айвъри предлага „Отличително кафе с аромати на шоколад, какао, подправки, тютюн, кожа, нотки на трева и червена череша“ и „нежна комплексна горчивина, наподобяваща тази на чая“.

Защо Блек Айвъри е толкова скъпо?

Отглеждането и обгрижването на слонове в резервата  е скъпо.

За да се получи Блек Айвъри се използват само плодовете на кафе от специален сорт Арабика, отглеждан в Тайланд, който сам по себе си е скъп.

Слона трябва да изяде около 32 килограма кафени плодове за да се получи 1 килограм кафе Блек Айвъри.

Не на последно място е и невероятният му вкус.

За високата цена спомага и голямото търсене на фона на малкото количество кафе, предлагано на пазара.

Нашият сайт за сега не предлага Блек Айвъри, но разгледайте нашия каталог. Ще намерите голямо разнообразие от качествени кафета, предлагани от различни реномирани фирми и то на съвсем достъпни цени. Приятно ще ви изненадат и нашите промоции,  на кафетата през този месец Motta, Kimbo, Pedron и Caffe Vergnano.