Новини

17 февруари – ден на Café au lait

Кафе с мляко

17 февруари – ден на Café au lait

 

Café au lait /преведено от френски – „кафе с мляко“/ е кафе, което се сервира смесено с горещо мляко. Обикновено съотношението е една част кафе и поне три части мляко. Café au lait съответства на италианското „Caffe latte”, испанското “Cafe con leche”, бразилското “Café com leite” В Полша е известно като Kawa biala, в Германия Milchkaffee, в Унгария Tejeskave, в Хонландия Koffie Verkeerd.

Всяка година на 17 февруари се чества националния ден на Café du lait. През студените зимни месеци се нуждаем от горещи напитки за да се предпазим от студа. Много подходяща в случая е чаша кафе с мляко – топло и вкусно. Може би затова е избран именно месец февруари, през който да се чества денят на кафе с мляко.

Произход на Café au lait

Предполага се, че оригиналната рецепта за тази напитка е създадена от френски колонисти в Луизиана през далечната 1692 година. Някои смятат, че тя произхожда от Франция и датира много по-назад в миналото. За Café au lait може да прочетем в писмата на Мари дьо Рабутен – Шантал, маркиз дьо Севине още в началото на 17-ти век.

Постепено напитката се разпространява в цяла Европа и около 1800 година Café au lait се превръща в основна закуска във френските и европейските кафенета.

Café au lait по време на революцията

В разсъжденията си за живота в Париж през 1780-те години френският писател Луи-Себастиен Мерсие пише за напитката: “На ъглите на улиците, в лъчите на блед фенер, жени стоят с големи тенекиени съдове на гърба си и сервират кафе от там в глинени купи за два сола на парче. В него няма много захар, но работникът обожава това кафе с мляко в него. Кой би си помислил, че Асоциацията на магазините за напитки ще се позове на своя устав, за да спре тази напълно законна търговия. Те ще продадат една и съща чаша кафе за над два пъти по-скъпо от това в неговите огледални заведения. Но работниците не трябва да се гледат в огледалото докато закусват. Между другото, навикът да се пие Café au lait е толкова широко разпространен, че се е превърнал в обикновена закуска на работниците. Напитката не е скъпа, притежава страхотен вкус и има висока хранителна стойност. В резултат на това те пият луди количества от него. Казват, че кафето обикновенно ги поддържа до вечерта. Така че не се нуждаят от повече от две хранения на ден – обяд и вечеря.”

Купички за Café au lait

През 1915 година са проектирани и пуснати на пазара специални купички за café au lait. Те са направени от бял порцелан, с по плътен ръб и по-широко гърло, което позволява на напитката да се охлади до идеалната температура по-бързо и допълнително подобрява изживяването при пиенето. Те също са “огромни” за да може удобно да се потопи вътре бисквита или сладкиш по време на закуската.

Глобална информираност

Популярността на Café au lait продължава да расте. През 80-те години на миналия век кафенетата по цял свят го добавят в менютата си и така напитката е представена на по-широка публика.

Вариации на Café au lait

Интересното е, че Café au lait има много вариации в страни по целия свят. Една от най-интересните и по-различна версия е в Ню Орлиънс. Там кафето се комбинира с цикория и има много силен, горчив и интевзивен вкус, а самата напитка е с по-плътна консистенция. Тази вариация датира от Американската гражданска война. Тогава кафето е било скъпо и много оскъдно, така че е било смесвано с цикория.

Национален празник

Националният ден на Café au lait за първи път се чества през 2005 година. От тогава до днес на 17 февруари се отбелязва богатата история и вкус на традиционната френска напитка.

Разликата между Café au lait и Latte

Може би сте се чудили каква е разликата между Café au lait и Latte. И двете напитки са съставени от кафе и мляко, но те са доста различни. Latte се приготвя от два отличителни слоя запарено мляко и мляко с пяна, а използваното кафе задължително е еспресо. За основата на Café au lait обаче се използва кафе сварено с помощта на френска преса или метода чрез изливане, който ползва гравитацията като сила за извличане на кафето. Използваното мляко е топло, но не и разпенено. Но защо Café au lait има толкова много почитатели?

Вкуса

Тази френска напитка е перфектна комбинация от силно кафе и мляко. Има фина сладост, която се съчетава идеално със сладкиши или бисквити за вкусна сутрешна закуска или лека закуска между храненията. Мнозина го определят като „много вкусно“.

Може да се персонализира

Независимо как предпочитате вашето кафе, има много начини да персонализирате тази класическа напитка. Може да добавите различни подправки по ваш вкус като канела, или индийско орехче. Също може да използвате алтернативни варианти за мляко като бадемово или кокосово. А ако се чувствате авантюристично настроени, може да използвате различни вкусови комбинации и създадете своя собствена напитка.

Лесно за приготвяне

Приготвянето на кафе с мляко у дома е лесно и не изисква специално оборудване. Всичко от което се нуждаете е прясно сварено кафе и мляко. Café au lait се сервира без захар или подсладители. Това позволява на вкусовете на кафето и млякото да заемат централно място в напитката, но по желание може да добавите захар или друг подсладител.

Как да си приготвим Café au lait

На френски Café au lait се превежда просто като „кафе с мляко“, точно и ясно описание на традиционната френска напитка. Тя е особено подходяща за всеки, който харесва копринено гладката текстура на топло мляко, но не е особено фен на кафето. Необходимите продукти са в самото име на напитката – кафе и мляко. Времето за приготвяне е около 4 – 5 минути. Ето как да го приготвим стъпка по стъпка:

  1. Пригответе кафето. Ако се придържате към традиционната рецепта, вместо кафе машина е препоръчително да използваме френска преса или кафеварка. Изберете за целта по-силно изпечени кафени зърна.
  2. Загрейте млякото докато достигне 60 -65 градуса. Използвайте подходящ съд, а не специалните уреди към кафемашината за загряване на течности. Стремете се при затоплянето да произведете възможно най-малко пяна.
  3. В топлоустойчив съд изсипете първо кафето. После добавете същото количество от стопленото мляко. Разбъркайте. Според някои рецепти количеството на млякото трябва да е много повече, поне три пъти повече от кафето. Експериментирайки ще откриете вашата пропорция.
  4. Сервирайте напитката в подходящи чаши или купички.

Кофеиново съдържание

По този начин се получава мека и балансирана на вкус кафе напитка, която има деликатен аромат на кафе и сравнително ниско количество кофеин. Последното се дължи на факта, че по-силно изпеченото кафе съдържа по-малко кофеин от леко и средно изпеченото.

17-ти февруари – ден на Café au lait

От личен опит ви препоръчвам, ако решите да си приготвите   , да използвате кафета с аромати на лешник, карамел, шоколад. Те се оказват интересна алтернатива за приготвяне на напитката. Благодарение на свежото, хармонично усещане, вкусът не се засенчва от млякото и има добър ефект – малко като нуга крем.

Ако решите да празнувате 17-ти февруари, то пригответе си Café au lait, добавете вкусен кроасан и се почуствайте като във Франция.

Без значение как пиете вашето кафе, насладете се на момента.

17 февруари – ден на Café au lait

Свързани продукти