Новини

Чалди

Чалди

Чалди

 

Съществуват различни начини за приготвяне на кафе – турско, с филтър, американско и много други, но този който ви позволява да получите напитка, подобна на италианското еспресо е именно методът с чалди или кафе на капсули.

Чалди какво представляват

Чалдите представляват предварително опаковани порции смляно и пресовано кафе, което е притиснато между два листа филтри от оризова хартия. Те са плоски и меки на допир.

Приготвяне на кафе

Приготвяне на кафе с чалди е лесно. Просто поставете пакетчето в машина за чалди и горещата вода ще премине бавно през филтъра съдържащ кафето. Дори с домашна машина за чалди можете да получите чаша кафе с добър каймак, точно като с професионална машина за еспресо. Приготвянето на напитка с чалди е метод за приготвяне на кафе, което се доближава най-много до това на еспресо машините.

Чалди видове

Съществуват различни стандарти за производство на чалди, но всички те представляват смляно кафе притиснато между два листа оризова хартия. По форма могат да са правоъгалници с размер 55 мм 70 мм, кръгли с диаметър 55 мм, двойни кръгли с диаметър 70 мм, трапецовидни. Тези формати се използват при търговско разпространение и рядко се срещат при домашна употреба. За дома и офиса най-често се използват ESE чалди, които са с кръгла форма и са два размера  – ESE38 с диаметър 38 мм и ESE44 с диаметър 44 мм.

Чалдите се предлагат не само за приготвяне на кафе, но и за други топли напитки като чай, ечемик, женшен и различни запарки.

Чалди формат ESE

Най-използваните чалди са единичните порции във формат ESE. Терминът ESE (Easy System Espresso) показва стандарт за формат и се използва за да покаже дали чалдите и машините са съвместими помежду си. Тази система е създадена през 1974 година от Illy Caffe, точно за тези единични порции кафе.

Предимства

Основното предимство за потребителя е, че присъствието на марката ESE върху кафе машината за еспресо и върху чалдите идентифицира тяхната съвместимост. Друго предимство е това, че кафето вече е дозирано и пресовано в количеството, необходимо за приготвяне на отлично еспресо. Това гарантира на потребителя свобода на избора между различни марки чалди и съвместими машини за еспресо.

Видове кафета използвани за чалди

Вкуса и аромата на еспресото, приготвено от чалди, зависи от качеството и вида на кафето вложено в производството им. Обикновено се използват кафета от сортовете Арабика и Робуста. Характеристиките на чалдите, плътност, сила и кремообразност,  зависят от процентното съдържание на тези два вида кафета. Арабиката има интензивен аромат и по-сладък, почти деликатен вкус. Резултата ще е кремообразна, деликатна и ароматна напитка. Робуста има по-силен и решителен вкус и оставя вкуса на кафе в устата за по-дълго време.

Смеси от кафе използвани за чалди

За производството на чалди се използват различни видове смеси. Смес от 50% Арабика и 50% Робуста е силна и в същото време деликатна, с интензивен аромат. Ако за сместа се използват 20% Арабика и 80% Робуста, то тя ще бъде интензивна и ароматна. Ако се смесят 20% Робуста и 80% Арабика резултатът ще бъде по ароматна, но по-малко интензивна напитка.

Чалди или капсули?

Истинските любители на кафето все още не са намерили отговор на този фундаментален въпрос. Въпрос, който възниква още преди закупуването на кафе машината. За приготвяне на любимото еспресо какво да използвам – чалди или капсули? Кое е по-добро?

Но…

Но разбира се крайната цел, чаша ароматно и вкусно кафе, зависи от продукта, марката и производителя. И чалдите и капсулите се оценяват заради приликата им с еспресото. И двата варианта са перфектни, не само за приготвяне на еспресо, но и в по-класически варианти на кафе напитки от макиато до капучино.  Но между тях има и някои явни разлики.

Чалдата…

Чалдата има обвивка от филтърна хартия, а тя е направена от целулоза /биоразградима хартия/. Тъй като торбичката, която съдържа кафето е пореста, тя не може да се затвори херметически. Една добра чалда трябва да се съхранява запечатана в допълнително пликче, за да се запазят вкуса и аромата на кафето във времето.

Капсулите…

Капсулите имат твърда обвивка с цилиндрична форма, обикновено изработена от пластмаса или алуминий. Това позволява добре да се затворят. Именно защото са добре запечатани те перфектно запазват типичния аромат на кафето и го правят устойчиво на външните влияния, като влага или светлина.

Чалди характеристики

Кафето има много полезни свойства за нашия организъм, но за да ни допринесе ползи от голямо значение е начина на приготвянето му. Горещата вода /около 90 градуса/ преминава през естествената хартия на чалдите и отива директно върху кафето, без да преминава през пластмаса и алуминий, материали от които са направени капсулите. Двата листа оризова хартия, между които се намира кафето, се притискат един към друг, като се затварят с помощта на топлина, без да се използва никакъв вид лепило.

Натурален продукт

Съдържанието на чалдите е само и единствено смляно кафе, без добавяне на други разтворими или преработени продукти. Съгласно стандартите на ESE не само кафето, трябва да е обвито в биоразградима хартия, но и самата чалда трябва да е опакована в хартиено пликче.

Чалди по-евтини от капсулите

Чалдите обикновено струват по-малко от капсулите, защото са направени от по-прости материали. Капсулите, от друга страна са произведени от пластмаса и алуминий. Освен това производството на чалди включва използването на по-малко сложни и по-евтини машини, в сравнение с тези произвеждащи капсулите.

Екологични

След като сте приготвили напитката, използваната чалда, заедно с утайката от кафе в нея, може лесно да се изхвърли, защото кафето и оризовата хартия са природни продукти, био разтворими. Капсулите за кафе обаче не могат така лесно да се рециклират защото съдържат пластмаса и кафе, а често дори и алуминий.

Чалди. Най-лесен метод за приготвяне

Методът за приготвяне на еспресо с чалди е същия като кафе машините за капсули тоест горещата вода преминава през смляното кафе. Докато при чалдите обаче водата преминава по лесен и естествен начин, то при капсулите трябва да се пробие пластмасата или алуминия на капака на самата капсула или да се накара горещата вода да премине през тези материали.

Точната доза кафе

Определената доза кафе за приготвяне на еспресо е 7 грама. Когато приготвяме напитката по друг начин, често слагаме повече или по-малко от определения грамаж. Някои поставят твърде много смляно кафе във филтъра на кафеварката. Има и такива, които използват капсули съвместими със системата Nespresso, а те съдържат по-малко кафе от очакваното – около 5,8 грама вместо предвидените 7 грама. Чалдите от 38 мм са с по-ниско съдържание на кафе, но има и такива с 8 грама и т.н. Най-използваните чалди са тези, които съдържат точната доза кафе около 7 грама.

Най-добрите…

Най-добрите чалди или капсули винаги зависят от това, какво има вътре в тях. Дори ако всичко е произведено според правилата и критериите, но използваното кафе е с ниско качество, то крайният вкус винаги ще е посредствен. Ще откриете, че пиете лошо кафе, губейки цялото удоволствие да се насладите на еспресото. За това е добре да се доверите на известни марки или компании, които могат да докажат, че използват качествено кафе от признати вериги за доставки.

Кое е най-доброто кафе?

Истината е следната: както при всички видове еспресо, няма да знаете дали ще ви хареса дадена чалда или капсула кафе, докато не я опитате. В нашия онлайн магазин може да намерите чалди и капсули за различните системи, а при това и на невероятни цени. Някои дори са със специални промоции. Разгледайте каталога ни и сами ще се убедите.

 

Свързани продукти