Новини

Фазенда Санта Инес

Фазенда Санта Инес

Фазенда Санта Инес

Фазенда Санта Инес

Фазенда Санта Инес

Кафето Фазенда Санта Инес е едно от най-скъпите в света. То се откроява в много състезания на регионални и национални нива. През 2005 година печели първо място в Cup Excellence със световен рекорд от 95,85 точки. Кафе Фазенда Санта Инес се произвежда в Бразилия.

Бразилия

Федеративна република Бразилия е държава намираща се в централната и източната част на Южна Америка и заема 47% от територията на континента. Нарежда се на пето място по площ и шесто място по население в света. Столицата е град Бразилия. Климатът й е разнообразен. Включва широка гама от метеорологични условия върху голяма площ и разнообразен релеф, но в по-голямата част от страната преобладава тропичен климат. На Бразилия се падат между 15% – 20% от световното биологично разнообразие.

Икономика

Бразилия е с най-голяма национална икономика в Латинска Америка. Около 2/3 от брутния вътрешен продукт се пада на сектора услуги, а селското стопанство и свързаните с него сектори заемат около 6%. Страната се класира като трета в света по износ на селскостопански продукти, след Съединените щати и Европейския съюз.

Но…

Но по производство на сурово кафе тя е  лидер от дълго време. Според класацията на Министерството на земеделието в САЩ, Бразилия със своите 54 500 000 чувала /един чувал по стандарт отговаря на 60 килограма/ годишно производство се нарежда на първо място в света. Само за сравнение, второ място заема Виетнам със „скромните“ 18 725 000 чувала. Бразилските кафета са едни от най-популярните. Като говорим за количество, то Бразилия е топ производител. Ако говорим за качество обаче, те не се славят като най-добрите.

Кафе Фазенда Санта Инес

За съжаление по-голямата част от кафето, произвеждано в Бразилия, е останало без блясък и без впечатляващ вкус. Кафето Фазенда Санта Инес е нещо различно от типичното бразилско кафе.

Къде се произвежда Фазенда Санта Инес

Кафето Фазенда Санта Инес се произвежда във имението Сертао. То е разположено в Кармо де Минас, Южен Минас Жерайс. Регионът се намира в подножието на планината Мантикера и е известен със своите минерални извори, перфектна комбинация от географска ширина и надморска височина, планински релеф, ясно изразени сезони и плодородна почва. Надморската височина на която са разположени кафените ферми е между 900 и 1100 метра.

И…

Всички тези благоприятни условия за отглеждане на кафе, събрани в Южен Минас, довеждат до разширяване на програмата за производството на висококачествено кафе от фермата Sertao Grоup. Днес тя притежава големи площи засадени с кафе и непрекъснато развива инфаструктурата и способността да произвежда голямо разнообразие от висококачествено кафе Арабика, както за вътрешния, така и за международния пазар.

История

Имението Санта Инес е собственост на Sertao Grоup, семейна ферма с повече от 100 години история в производството и комерсиализацията на висококачествено кафе. От началото на 1979 година семейство Перейра поема ръководството на фермата. Започват да управляват земеделска земя от 215 хектара, засадена вече с кафе. По това време целият регион Кармо де Минас в Бразилия има проблеми с качеството, което неизбежно води до по-ниски цени.

Промени

Семейство Перейр прави промени във фермата си. Решават да засадят нови сортове кафе и да актуализират работния модел, с цел подобряване на качеството и производителността. Семейството наема експерти, въвежда нови технологии за прибиране и обработка на реколтата, а също така внедряват най-новата налична технология за производство на кафе.

Тези промени в крайна сметка довеждат до резултати. Тяхното кафе не само счупва световния рекорд за високи постижения постигайки колосалните 95,85 точки, но превръща Кармо де Минас във важно име в бразилския свят на кафето.

Днес

Днес фермата се ръководи от двамата братовчеди Жак Перейра Карнейро  и Луис Пауло. Те представляват новото, пето поколение производители на кафе. Заедно контролират 12 ферми и 6 преработвателни станции, всички собственост на тяхното семейство. Луис Пауло в момента е президент на Бразилската асоциация за специално кафе /BSCA/. Жак Перейра Карнейро е управител на фирмата за износ на кафе Carmo Coffees. Семейство Перейра също е член на кооперацията  Coca Rive, която предлага на членовете си курсове за оценка на вкуса и начини на торене, а така също съоръжения за съхраняване на готовата продукция.

Хората

Някои приписват качеството на кафето Фразенда Санта Инес на топографските и климатични условия, но за големия му успех решаващо значение имат и хората ангажирани в това производство. В Sertao Grоup работят около 150 семейства. Те са ядрото на постоянния екип. Предоставено им е безплатно жилище с течаща вода, електричество, мляко, плодове. За децата на работещите са осигурени училища с квалифицирани преподаватели за основно и средно образование. На място могат да получат медицинска и стоматологична помощ, а за свободното им време има езера за риболов и футболни игрища.

Опазване на околната среда

В опита да осигурят и насърчат екологично устойчиви практики се изпълняват програми за опазване на околната среда – извори и водоизточници, диви животни и птици, почвата, растителност и гори. За да се избегне замърсяването и с цел икономия, то цялата вода, използвана в производството се рециклира, а остатъците се прехвърлят в утаителни басейни. Месестата част, която остава след преработката на кафето, е богата на хранителни вещества. Тя се използва като тор от органична натура в кафените полета.

Как се произвежда Фазенда Санта Инес

Въпреки наградите и голямото внимание, което привлече кафе Фазенда Санта Инес през последните години, не са настъпили радикални промени в методите на отглеждане и начина на преработката. На площ от около 260 хектара са засадени нови кафени дървета от  сортовете Жълт и Червен Бърбън, Жълт Катуай, Акаиа и Мондо ново. Отглеждат се по традиционния метод, без изкуствени торове и пестициди. Реколтата се бере предимно ръчно, от специализирани берачи. Това представлява около 2/3 от общите разходи за производството на кафе. За отделяне на зърната се използва мокрия метод, а сушенето е предимно натурално на слънце.

Вкус…

Районът е постигнал статута си с добри условия за отглеждане, добър растителен материал /най-качествени сортове Арабика/ и високо квалифицирани специалисти. От всичко това се е получило прекрасно кафе със сладък вкус на какао, бадем и червена боровинка. Има  ясно изразен аромат на шоколад, карамел и лимон. Притежава тежко тяло и оставя кадифен вкус в устата.

Цени…

Като най-голям производител на кафе в света, бразилското кафе е основен компонент на смесите в целия свят. Безспорното лидерство на Бразилия, заедно с колебанията на световните пазари, оказват влияние в ценообразуването на кафето като цяло. Въпреки това сегментът Специални кафета установи и подържа своя собствена динамика. Като специално кафе, Фазенда Санта Инес не прави изключение. То се продава за около 150 долара за килограм, а това го прави едно от най-скъпите в света.

A..

В нашия онлайн магазин няма да намерите Фазенда Санта Инес, но можете да откриете голямо разнообразие на кафе на зърна, мляно, капсули, кафе машини и техните консумативи. Разгледайте нашия каталог. Сигурна съм, че ще се изненадате приятно не само от голямото разнообразие, но и от промоционалните цени.