Новини

Утайката от кафе 2

Утайката от кафе 2

Утайката от кафе 2

По-голямата част от човечеството трудно си представя началото на деня без чаша вкусно кафе, а ароматът му отдавна е олицетворение на домашен уют. Повечето от нас, когато чуят думата кафе, веднага правят асоциация с чаша димяща и уханна напитка, която сутрин ни събужда, повдига настроението ни и ни кара да се чувстваме бодри и тонизирани.

Кафето обаче има и други приложения, които не са толкова популярни. Повечето хора изхвърлят утайката, която остава от сутрешното им кафе. Има обаче редица чудесни причини за да я използваме повторно, а като се убедите колко е ефективна няма да я пренебрегвате повече.

Съхранение на Утайката от кафе 2

Утайката от кафе трябва да се съхранява суха. За да ни е полезна тя не бива да хваща мухъл. Разбира се, не винаги е нужно да чакате да изсъхне, защото при много методи тя може да се използва веднага след варенето на кафе.

За плашене на котките

Често котките обичат да се ровят в градината на мястото, където растат най-красивите цветя или да разпръснат пръстта от саксията върху половината под в хола. Ако имате котка в къщи и тя ви създава такива проблеми то знайте, че утайката от кафе ги плаши. Те не обичат миризмата на кафето и тя ги държи надалеч. Това което трябва да направите е просто да разпръснете утайка от кафе под растенията, около стъблото им. Това няма само да спре писаните да ровят, но в същото време ще натори почвата.

Може да поръсите утайката от кафе около къщата си. По този начин ще изградите невидима бариера и котките няма да припарват повече до дома ви.

Защита срещу бълхи

Бълхите също не обичат кафето. Ако вашето куче има проблем с тях, то докато го къпете във ваната, разтрийте го с утайка от кафе. След това го изплакнете старателно. Бълхите ще бягат в паника, а козината му ще мирише приятно.

Пази от охлюви

Градинарите знаят какво бедствие представляват охлювите за много от растенията. Същият трик, който работи при котките и бълхите, работи и при тях. Спокойно може да използвате утайката от кафе за да защитите градината си от охлюви, независимо дали са обикновени или плужеци.

Срещу оси

Всички знаем, колко неприятно нещо са осите. Спретнали сме си къмпинг с приятели или просто си почиваме на вилата, а те жужат около нас. Може да ги прогоните, при това много бързо, с утайка от кафе. Просто я сложете в подходящ съд и я запалете, за да предизвикате пара/кондензация. Това ще прогони упоритите оси за секунди. Те не понасят миризмата на кафе. Разбира се, в борбата срещу опасните насекоми човек не трябва да разчита само на кафето.

Кафето и заледяванията

Кафето се справя много добре със заледяванията. Ефектът от използването на утайката от кафе е почти като този при използването на морска сол. Киселината съдържаща се в нея разтопява по-бързо ледовете пред къщата ви. Така че зимата може да използвате кафената утайка, за да се спасите от хлъзгавите участъци около дома си.

За по-малко целулит

Целулитът представлява неравномерно натрупване на мастна тъкан под кожата, а това й придава не гладък вид. От това са засегнати около 80% – 90% от по-възрастните дами.

Когато утайката от кафе се прилага локално, това може да помогне за разграждане на тези мастни депа и да увеличи притока на кръв към третираната зона. По този начин се намалява целулита, предотвратява се образуването му, а кожата ви става по-гладка.

За целта смесете утайката от кафе с кокосово масло или просто с вода, докато получите не гъста каша. С нея разтрийте кожата на зоните, засегнати от целулит. Масажирайте около 10 минути и измийте с подходящ за вас сапун. Правете това  два пъти седмично и не след дълго ще се убедите сами в резултатите. Утайката от кафе 2

Сапун с кафе

Сапунът с кафе не само ухае приятно и изглежда умопомрачително, но помага и за стягане на съединителната тъкан. Може да го използвате в борбата против целулит. Приготвянето му не е трудно. Затоплете на водна баня един глицеринов сапун. Щом се втечни добавете утайка от кафе. Разбъркайте добре и когато сместа добие тъмно кафява окраска  свалете от огъня. Налейте го още горещ в силиконова /или друга подходяща/ форма и оставете да се втвърди.

Някои от вас „варят“ домашен сапун. За направата му се използват някакъв вид мазнина, подходяща сода и вода. При приготвянето му, може да замените количеството на водата указано в рецептата, със същото количество кафе. Ще се получи сапун, който ще е оцветен в бежово-кафяви тонове, ще има лек, приятен аромат на кафе и ще действа тонизиращо при употреба.

За драскотини по мебелите

Имате мебел, който е надраскан? Ако той е направен от тъмно дърво, то утайката от кафе може да ви помогне. Достатъчно е да приготвите паста от ленено масло и кафена утайка и да втриете малко от нея в драскотините по дървените мебели. Отначало използвайте това върху незабележимо място, за да се убедите, че отговаря на цвета на дървото. Ако сте доволни от получения резултат, то нанасяйте смело върху целия надраскан участък. Оставете да подейства, като изчакате 10 – 15 минути. След това избършете с мека кърпа. По този начин надрасканите участъци ще се замаскират идеално.

В борбата против хлебарките

На много животни и насекоми миризмата на кафе не им харесва и ги отблъсква, но не е така при хлебарките. Те са привличат от аромата му, а това може да използвате в борбата с тях. Сложете в стъклен буркан утайка от кафе и я залейте с вода. Поставете го в помещението, където се навъртат хлебарките. Привлечени от аромата, те ще изпълзят вътре в буркана и ще попаднат в капана. За вас ще е лесно да ги изхвърлите от дома си.

Любители на кафето, вече имате повече причини да обичате ежедневната си напитка. А онези, които не пият кафе, могат да се обърнат към близкото кафене. Със сигурност можете да се заредите с достатъчно количество утайка от кафе. Може да приложите някои от нещата. Ще е добре за бюджета ви и за вас.

Утайката от кафе 2

Свързани продукти