Синтетична храна и синтетично кафе 2
Глобалният екологичен проблем, за който говорим през последните години с все по-нарастващо безпокойство, тласка много компании, производителки на храни и напитки, да преразгледат производството си, търсейки алтернативни методи, щадящи околната среда. След така нареченото синтетично месо, сега се задава и синтетичното кафе – напитка, която имитира вкуса на истинското, но произведена от растителни клетки, отгледани в лаборатория или от различни видове чайове или семена.
Синтетична храна и синтетично кафе
Според мнозина храната на бъдещето ще е синтетична – произведена в лаборатории. „Синтетичното“ месо е това за което се говори най-често. За да бъдем коректни, а не носители на предразсъдъци, по-точно е да се нарича „култивирано“. Напоследък все повече се споменава и за други синтетични храни, а според Wall Street Journal, много скоро ще пием и синтетично кафе. Според мнозина това няма да бъде избор, а задължителен път. Виновникът отново е изменението на климата, а ние сме тези, които го причиняваме.
Къде се отглежда кафе днес
Според Националната асоциация за кафе кафени плантации има в над 50 страни по света. Те се намират в така наречения „Bean Belt“ – „пояса на кафените зърна“. Това е ивицата обхващаща тропическите райони на Америка, Африка и Азия. Почти 90% от световното производство на кафе е концентрирано в десет страни. Начело в списъка е Бразилия следвана от Виетнам, Колумбия, Индонезия, Етиопия, Хондурас, Перу, Индия, Уганда и Мексико.
И…
И точно на тези територии, според анализите на Wall Street Journal, изменението на климата може да изиграе своята роля и да направи отглеждането на кафе много трудно или дори невъзможно. Според прогнозите до 2050 година около 50% от земята, върху която в момента се произвежда кафе, може да стане неподходяща за култивирането му. За Бразилия, която е водеща страна производител в този бранш, прогнозата е още по-обезпокояваща. Там този процент може да нарасне дори до 88%. Това би означавало драстично намаляване на предлагането, а от тук и последващо драстично увеличение на цените.
Синтетична храна и синтетично кафе
Проблемът с кафето е подобен на този на месото или на този на какаото. Само през последните месеци цената на какаото се е повишила, както никога до сега. Някои от храните, които консумираме ежедневно, може скоро да се превърнат в луксозни стоки. Ето защо надпреварата за намиране на алтернативи е необходима, а също така и причина за създаването на нови бизнеси.
Влошаване здравето на почвата
Кафето е в голямо търсене и за да се задоволят нуждите на пазара се възприемат модели на екстензивно селско стопанство. Това неминуемо води до обедняване на почвата и влошаване на качеството й. В стремеж да се намерят нови терени за залесяване с кафени растения се обезлесяват огромни площи тропически гори.
Замърсяване на въздуха
Наскоро в списание Geography abd Envioronment бе обсъден един по-малко коментиран аспект – замърсяването на въздуха. За производството на 1 килограм кафе в атмосферата се отделят около 16 килограма въглероден диоксид. Изборът да се премине към лабораторно отглеждане на кафе има повече политическа стойност, отколкото научна. Научните аспекти се отнасят до зрели и консолидирани технологии.
Какви са алтернативите за кафето?
Една от възможностите е да се пренасочи търсенето към напитки, алтернативни на кафето, например чай или нови производни базирани може би на сушени плодове или различни семена. Подобен е случаят с млякото. Вече на пазара се предлага соево, оризово, бадемово.
Друга възможност
Друга възможност е създаването на така нареченото „синтетично“ кафе, чието определение звучи по-страшно отколкото би трябвало да бъде, а е и неправилно, защото е отглеждано ин витро, като са използвани кафени клетки. Всъщност това включва отглеждане на кафе в изкуствена среда, благодарение на същите биореактори, които в момента се тестват за отглеждане на растения на борда на космическите станции. По този метод вече има произведени различни животински и растителни продукти като месо, риба тон, мляко, паста и др. Вероятно най-ценните органолептични характеристики на кафето ще бъдат загубени, но резултатът трябва да е една приемлива напитка.
Идеята…
Идеята за създаването на синтетично кафе е на изследователския център VTT Technical Research Center, собственост на финландската държава. Там екип от изследователи култивира растителни клетки, получени от проба от кафени растения, след което ги прехвърля в биореактори – „ускорители“ на растежа. След анализирането на получената биомаса, изследователите я изпекли във фурна, използвайки точно същата, позната вече технология за печене на зеленото кафе.
Резултатът
Според експерти дегустатори, които първи опитали чаша кафе приготвена от така получената биомаса, вкусът на напитката „напомня този на класическото кафе“, но има още много място за подобрение.
Други възможности
Чрез използването на култивирането на растения без зърна притежаващи характеристики подобни на тези на традиционното кафе, съществува възможност да бъдат създадени по-устойчиви и дълготрайни насаждения. Те би трябвало да имат по-висок имунитет срещу различни болести и гъбички и да са по-устойчиви на температурните промени.
Но…
Но за да стане потребителски продукт, така полученото кафе ще трябва да премине проверка на международните органи като „Храни и лекарствена администрация“ в САЩ и „Нова храна“ в Европа.
Къде се произвеждат днес синтетично кафе?
Поради разликата във вкуса и липсата на хранителни вещества в сравнение с истинското кафе, синтетичното не се произвежда масово в световен мащаб. Въпреки това съществуват компании, които предлагат на пазара синтетични кафе напитки, като алтернатива на традиционното кафе. Като пример може да се посочи базираната в Обединеното кралство компания „Atomo Coffee“, която произвежда синтетичната кафе напитка наречена „Atomo“. Други примери са френската компания „Café de la Pax“, предлагаща „Café de la Paix“ и американската компания „Blackout Coffee“, която също пусна на пазара така нареченото „Blackout Coffee“.
От какво се произвежда напитката
За производството на своите синтетични кафе напитки тези компании използват комбинация от екстракт от чай, семена от гуарана и други растителни екстракти. Създаденият продукт имитира достатъчно успешно вкуса и енерго ефекта на кафето.
Къде се продава
Тези компании продават своите синтетични кафе напитки директно на потребителите чрез своите уебсайтове, а понякога и чрез онлайн търговци на дребно. Трябва да отбележим обаче, че синтетичните кафета не са широко достъпни и популярни както традиционните кафе напитки, приготвени от кафени зърна.
Синтетична храна и синтетично кафе
Според много специалисти синтетичната храна и синтетичното кафе скоро ще завладеят голям дял от пазара и несъмнено ще имат много предимства. Но несъмнено най-големият конкурент на синтетичното кафе ще бъде традиционното, защото традициите и обичаите много трудно отстъпват мястото си.
Синтетична храна и синтетично кафе 2