Новини

Разтворимо кафе

Разтворимо кафе

Разтворимо кафе

Когато се говори за кафе може би си представяте безкрайните плантации в Латинска Америка и Африка. А може би се сещате за чашка варено турско кафе или италианското еспресо. Но на колко би хрумнало да направят асоциация на кафето с Япония. И все пак дори страната на изгряващото слънце има пръст в това вълшебно питие.

Разтворимо кафе. История

Създателят на разтворимото кафе е японско – американският химик д-р Сатори Като. Края на 19-ти век д-р Сатори Като вече е известен с изобретения от него разтворим чай. С химика се свързал американски вносител на кафе, който след като научил за изобретението му, го помолил да създаде подобен препарат, но от кафе. От тяхното споразумение се ражда Kato Coffee Company, която през 1901 година регистрира патент за разтворимо кафе. То официално е представено на Панамското изложение, проведено в Бъфало през същата година.

Джордж Констан Лус Вашингтон

Историята на Като в този момент се преплита с тази на младия холандец Джордж Констан Лус Вашингтон. Той живеел в Гватемала, но пристига в Ню Йорк в търсене на късмет. Тук се среща с бащата на разтворимото кафе. Интелигентен и амбициозен, Вашингтон изучава патента на Като и го усъвършенства. Разработва собствена система за производство, пригодена за масова употреба. През 1909 година пуска на пазара „Red E Coffee“ – първото разтворимо кафе за комерсиализиране.

Ролята на американската армия

В самото начало вкусът и аромата на новото разтворимо кафе не са толкова приятни, колкото тези на класическото кафе, но появата му на пазара все пак е доста успешна. Джордж К. Л. Вашингтон намира начин да мащабира производството си и започва да продава продукта на военните. Поради лесното пренасяне и бързото приготвяне на напитката, тя е включена в дневните дажби на американските войници. Участниците в Първата световна война започват да наричат разтворимото кафе „чаша Джордж“. Така то набира още по-широка популярност и започва разпространението си.

Индустриалната криза

Повратна точка за разтворимото кафе настъпва едва през 1938 година, а тласък за това е индустриалната криза съществуваща в този момент. Всъщност всичко започва малко по-рано, през 1929 година. Banque Francaise et Italienne pour l`Amerique du Sud поставя на вниманието на един от своите бивши служители Луис Дапълс, въпроса за свръхпроизводството на кафе, останало непродадено в складовете им в Бразилия.

Компанията Nestle /Нестле/

Луис Дапълс по това време е президент на Нестле. Компанията била помолена да намери решение по въпроса с останалото, непродадено кафе за да може да го превърне в разтворимо, което след това да бъдат продадено на потребителите.

Макс Моргенталер

Компанията Нестле възлага задачата на химика Макс Моргенталер. Той се връща към бележките на Като и Вашингтон и се захваща за работа. В продължение на около 7 години се опитва да разработи в лабораторията на Нестле кафе на кубчета, което да се разтваря във вода. Задачата е ясно дефинирана, но Моргенталер и екипът му не успяват да намерят формулата за направата на разтворимо кафе. Парадокс е, че Нестле прекратява работата по проекта.

Но…

Но вдъхновеният учен продължава работата в дома си. И след упорит труд, на 1 април 1938 година се ражда първото разтворимо кафе на прах. Моргенталер открива, че кафето се запазва по-дълго след като е подложено на високо температура и налягане. Тайната за запазване на аромата се крие в създаването на разтворим прах с определено количество въглехидрати.

Името…

Създаденото от Моргенталер разтворимо кафе за пиене успява да убеди акционерите на Нестле. На 22 юли 1938 година то е пуснато на швейцарския пазар и е крьстено Нескафе. Името му е съставено от първите три букви на компанията и френското наименование за кафе.

И…

И така се появява първата действително широко разпространена марка разтворимо кафе Нескафе в резултат на съвместните усилия на фирмата Нестле и правителството на Бразилия, решавайки проблема с излишъците от свръхпроизводството. Два месеца по-късно марката е изнесена в Обединеното кралство. Продуктът бързо набира популярност и следващата година вече е на пазара в САЩ.

Разтворимо кафе. Разпространение по света.

В първата година на Втората световна война Нескафе започва своето разпространение по света. Още през 1939 година започват производството му във Франция, Великобритания и Америка. Само след две години вече се продава в 30 страни. Революционният продукт бързо бележи успех, но от компанията продължават да работят за подобряване на технологията на Моргенталер. Така формулата за производството на Нескафе е усъвършенствана, а полученият резултат е 100% чисто кафе без добавки. По време на панаира в Солун през 1957 година се ражда идеята за освежаващата напитка Нескафе фрапе.

Днес…

През 2010 година Нескафе се превръща в марка №1 кафе в света. Днес разтворимото кафе на Нестле се употребява в над 80 страни по света, а от компанията твърдят, че всяка секунда се изпиват около 3000 чаши с Нескафе.

Разтворимо кафе: как да го приготвите

Приготвянето на разтворимо кафе е наистина лесно и бързо. Само за няколко секунди може да получите топла напитка. Достатъчно е да разтворите определено количество от него в предпочитаната от вас течност /независимо дали това е вода, мляко или дори растително мляко/ и да разбъркате. Но за получите наистина добър резултат:

  1. Използвайте бутилирана вода. Всъщност водата влияе много върху крайния резултат и за целта е добре да използвате тази, която не е химически третирана. Тази от чешмата обикновено е дезинфекцирана, често с хлор, а това променя вкуса на напитката.
  2. Следвайте указанията на етикета. За да получите добър резултат спазете пропорцията, дадена от производителя, за съотношението на разтворимо кафе и количеството течност.
  3. Използвайте качествено кафе. Това е толкова очевидно, че дори е безсмислено да го казвам, но е добре да се доверявате на утвърдени марки, които използват качествени съставки за своето производство, без наличие на различни добавки.
  4. И на края ще ви издам една малко известна тайна. Има един лесен за изпълнение трик за приготвяне на по-ароматно и по-вкусно разтворимо кафе. Вместо да разтворите гранулите директно в горещата вода, първо ги разтворете в малко количество студена вода и едва след това добавете горещата. Изглежда странно, но в действителност има научно обяснение. В студена вода нишестето, съдържащо се в гранулите, се разтваря по-добре, а това прави вкуса различен.

Разтворимо кафе

Много фирми предлагат на пазара разтворими кафета. Искам да ви обърна внимание на марките Lavazza Prontissimo,  JACOBS Mоnarch и Dallmayr Gold. Това са висококачествени разтворими кафета, които се предлагат в различни разфасовки. Може да ги закупите в нашия онлайн магазин.

Свързани продукти