Новини

Разтворимо кафе 2

Разтворимо кафе 2

Разтворимо кафе 2

Лесното и бързо приготвяне са само две от многото предимства на разтворимото кафе, които ни завладяват и ни дават основание да го ползваме. То е идеално решение в забързаното ни ежедневие. Но не само бързината при приготвянето му ни карат да посегнем към него. Невъзможността в дадени ситуации да си приготвим традиционната чаша с кафе също работи в негова полза.

Но…

Ако се намираме на плажа, в къмпинга, по време на дълги пътувания и в много други случаи, разтворимото кафе превъзхожда „конкуренцията“ си по отношение на удобството, а защо не и с деликатния си вкус.

Дискусии…

Повече от 80 години се водят дискусии за ползата и вредата на разтворимото кафе. В този блог ще поговорим за ползите и свойствата му и ще разберем дали всъщност е толкова опасно, колкото често го представят. Ще се опитам да ви дам отговор и на най-често задаваните въпроси свързани с разтворимото кафе.

Вредно ли е разтворимото кафе?

Когато се говори за разтворимо кафе, най-често задавания въпрос е „Вредно ли е то?“. Най-краткия отговор е „Не“. Ако го съпоставим с чаша нормално кафе ще видим, че то има дори някои предимства.

И…

Разтворимото кафе съдържа антиоксиданти и хранителни вещества, поради което има много ползи за здравето. Всъщност, според различни проучвания, разтворимото кафе може да има дори повече антиоксиданти, отколкото другите видове кафени напитки. Една чаша разтворимо кафе съдържа около 7 калории, а има следи и от калий, фосфор, калций, желязо, магнезий и дори витамините В2 и РР, макар и в минимални количества.

Какво е съдържанието на кофеин в разтворимото кафе?

Когато става дума за източници на стимуланти, първото което ни идва на ум е кофеина. Разтворимото кафе обаче съдържа по-малко кофеин от обикновеното кафе. В чаша инстантно кафе се съдържат от 30мг. до 90 мг. кофеин, докато в чаша прясно приготвено кафе то е от 70 мг. до 140 мг.

Разтворимото кафе и има ли ползи за здравето?

Науката е установила, че разтворимото кафе, както и всички прясно приготвени кафета, имат  някои ползи за здравето. Например то:

  • Подобрява мозъчната функция
  • Намалява риска от диабет тип 2
  • Подобрява функцията на черния дроб
  • Повишава метаболизма
  • Подобрява психическото здраве
  • … и дори удължава живота

Не забравяйте обаче, че въпреки всичките си ползи за здравето, не бива да се прекалява с употребата му. Казват, че 2 – 3 чаши разтворимо кафе на ден не могат да навредят и за това придържайте се към този лимит.

Разтворимо кафе и акриламид?

В разтворимото кафе има наличие на вещество, наречено акриламид. То е открито едва през 2002 година и за съжаление е вреден химикал, за който се говори напоследък. За него е доказано, че уврежда нервната и репродуктивната  системи, а също е смятано отговорно за образуването на тумори.

Как се образува акриламид

Акриламид се образува, когато храни съдържащи нишесте са изложени на температура над 120 градуса. Колкото е по-висока температурата, толкова е по-високо количеството на това вещество. Нишесте се съдържа не само в кафето, но и в много храни, които употребяваме, като хляб, тестени продукти и много други. Изследванията показват, че разтворимото кафе съдържа около два пъти повече акриламид от прясно изпеченото кафе.

Но…

Но изследванията показват също, че акриламидът в кафето /а и в другите храни, които приемаме/ е много по-малко от необходимото количество, за да причини вреда на организма ни. Малките количества постепенно и лесно се усвояват от нашето тяло. Консумацията на разтворимо кафе не би трябвало да е проблем за здравето.

Какви видове разтворимо кафе съществуват?

Друг често задаван въпрос е: „ Какви видове разтворимо кафе съществуват и каква е разликата между тях?“. Днес на пазара се предлагат различни видове, но според начина на производството им три са основните: на прах, гранулирано и сублимирано.

Разтворимо кафе на прах

Това е най-евтиния вид разтворимо кафе. В специални машини, през изпеченото и смляно кафе, при високо налягане се прекарва вода, под формата на ситни капчици. Получения екстракт незабавно се изсушава.

Разтворимо кафе на гранули

Разтворимото кафе на гранули представлява кафе на прах, допълнително обработено с пара. Ето защо този вид е и по-скъп.

Разтворимо кафе сублимиран вид

Това е най-скъпия вид разтворимо кафе. Получава се, като вече приготвено кафето се замразява и след това се извлича водата от него. Получените ледени плочи кафе отново се смилат. Благодарение на специалната технология, при този метод на производство кафето запазва максимално полезните свойства, намиращи се в естествените зърна.

Разтворимо кафе без кофеин

Почти всички фирми, предлагащи разтворимо кафе, имат в каталога си и без кофеинов вариант. Технологията на производството на това разтворимо кафе е същата като на останалите, като единствената разлика е в изходния продукт. За база се използва кафе, което вече е преминало обработка за отстраняване на кофеина.

И все пак…

И все пак без кофеиновото разтворимо кафе не е с 0% съдържание на кофеин. В една чаша от това кафе обикновено се съдържат до 7 мг. кофеин. Този показател е валиден само ако спазите указаните количества за приготвяне, препоръчани от производителя. Но разтворимото без кофеиново кафе може да ви набави приблизително същите количества антиоксиданти, каквито и нормалното кафе.

Разтворимо кафе „3 в 1“

Разтворимото кафе „3 в 1“ е предпочитано от много хора. То има слаб ефект и няма действието на истинското кафе. Тези свойства се дължат на много по-ниското му съдържание на кофеин. Основните му съставки са: разтворимо кафе, захар, глюкозен сироп и млечен протеин. В 100 грама от него се съдържат 1,7 гр. белтъчини, 77,3 гр. въглехидрати, 12,8 гр. мазнини и приблизително 420 ккал.

Но…

Но в тези малки пакетчета разтворимо кафе има и голямо съдържание на вредните Е-та – аромати, консерванти, стабилизатори, вкусови подобрители, оцветители.  Производството на кафето, използвано за направата на „3 в 1“ е същото, като на производството на разтворимото кафе, но към него се добавят всички продукти, които ви изброих по-горе. Така то става много далечно на познатото ни истинско и ароматно кафе.

Био разтворимо кафе 2

Напоследък много често се говори за био продукти. Този въпрос е актуален и за кафето. В много плантации започнаха да произвеждат био кафе, като се стремят да сведат до минимум използването на изкуствени торове и пестициди. Био разтворимото кафе се получава, като за производството му, като изходен материал, се използват зърна зелено био кафе.

А….

Добре известно е, че колкото по-преработен е даден продукт, толкова по-вреден е за организма. Това се отнася не само за разтворимото кафе, но и за всички други напитки и храни, които консумираме.

И накрая

Не се отказвайте от кафето. Изпийте чаша разтворимо кафе, когато ви се наложи или ви се прииска. А докато си пиете вълшебното питие може да разгледате нашия каталог. От днес ще бъдат в сила нови промоции. Може любимото ви кафе да е сред тях. Възползвайте се.

Разтворимо кафе 2

Свързани продукти