Новини

Разпространение на кафето II

Разпространение на кафето II

Разпространение на кафето II

Разпространение на кафето в Италия

В средата на 18 век кафето се появява и в Италия. Венецианските търговци, узнавайки за  чудотворното му действие, незабавно реагирали. Така през 1645 година на площад „Сан Марко“ във Венеция се открива първото кафене в Италия – кафе Флориан. То съществува и до днес и е едно от най-известните и скъпи кафенета не само във Венеция, но и в целия свят.

Много бързо кафето…

става част от ежедневието на италианците. Феновете му дори започнали да издават списание, което нарекли „Il Caffe“ – „Кафето“, но то просъществувало само от 1764 до 1767 година. В него се обсъждали теми, обсъждани в кафенетата – политика, право, наука, литература, карнавали и др. Кафето става тема и на редица театрални представления. Едно от по-известните е например „Магазин за кафе“ на Карло Голдони.

Една легенда…

ни разказва как е изобретено капучиното – може би най-известното италианско кафе. Монаси, наричани капуцини, живеели в един от манастирите разположен на север от Рим. Те започнали да пият кафето само с мляко.  Разбивали млякото над гореща пара до получаването на пухкава пяна. За да бъде тя по-устойчива в момента на разбиването добавяли и лъжичка гъста сметана. Получавала се чудесна напитка, която бързо добила популярност в цяла Италия.

Но…

Самоукият механик Джузепе изобретил първата „машина“ за капучино, като изменил леко технологията на приготвяне. Уредът се състоял от две отделения. В първото се нагрявала вода до пара, която по тръбичка достигала във второто отделение. Там с бъркалка се разбърквало млякото до получаване на пяна. И до днес всичките кафе машини за капучино функционират по този метод. Появили се и нови термини отнасящи се до кафето, които имат италиански произход, но се използват и на други места по света. Няколко примера:

  • Бариста – човек, който умее да приготвя еспресо

  • Кафе латте – кафе с мляко

  • Кафе ристрето – много късо, силно кафе

  • Кафе макиато – еспресо с мляко

  • Кафе кон панна – кафе със сметана

  • Капучино

  • Кафе корето – кафе с добавен коняк

Разпространение на кафето в … космоса

През 1948 година италианският „баристо“ Ашил Гаджия прави революция в приготвянето на кафе. Изобретява кафеварка еспресо за приготвяне на кафе под налягане. Години по-късно Argotec и Lavazza, в партньорство с италианската космическа агенция, произвеждат първата еспресо кафе машина, конструирана да се използва в космоса. На 3 май 2015 година италианската астронавтка Саманта Кристофорети приготвя и изпива първото кафе еспресо в открития космос.

Разпространение на кафето в Русия

Придворният лекар, на руския цар Алексей Романов, Самюел Колинс в 1665 година започнал да лекува царя с познатото вече от перси и турци варено кафе. Изписвал го като отлично лекарство против настинка, главоболие и … надменност. Църквата се противопоставяла всячески срещу разпространението на кафето. Според нея то е  творение дявола, което размътва мозъка.

Но…

Синът на Алексей Романов -Петър I посетил Николас Витсон, известен на времето си предприемач и търговец на кафе в Холандия. Опитвайки чудотворната напитка толкова я харесал, че започнал усърдно да я внедрява сред поданиците си. Заповядал щедро да се черпи с кафе на всички събрания, балове в двореца, посетителите в канцеларията и царския музей. За по нататъшното разпространение на кафето се погрижила императрицата Анна Йоанновна Романова. През 1740 година по нейно нареждане се открива увеселително заведение наречено „Дом на кафето“.

Нов тласък в полза на кафето…

в Русия дали руските офицери, които живели във Франция по време на войната през 1812 година. Те толкова се впечатлили и харесали напитката, че при завръщането си започнали да поднасят чаша кафе при посрещането на важни гости. Били открити и първите кафе сладкарници, но били посещавани предимно от отбрана светска публика. Не след дълго в Москва и Петербург врати отварят и първите „Литературни кафенета“. В тях започнала да се събира интелигенцията.

Но…

Кафето така навлязло в живота на руснаците, че в края на 19 век, че дори прислугата постъпвайки на работа се уговаряла за полагащата се „кафе почивка“. През 1884 година в Сан Петербург била открита международна изложба по градинарство. На нея всеки който желаел имал възможността да се научи да пече кафе и да приготвя напитка от него. След тази изложба вносът на кафе в Русия драстично се увеличил.

Разпространение на кафето в Индия

Според една легенда мюсюлманският поклонник Баба Будан през 1670 година тайно изнесъл от Мека седем кафени зърна, които скрил в пояса си. Занесъл зърната в Южна Индия, в областта Чакмагалур и ги засадил в родното си място. Те дали началото на първия сорт индийско кафе наречено „Old Chick“. Този сорт се отглежда и до днес и представлява 1/13 част от кафето, което Индия изнася. Благодарните индуси, в чест на своя сънародник, нарекли родния му град Баба Будан.

Първите големи кафени плантации в Индия…

са създадени от англичаните  през 1840 година около планината Майсур. След независимостта си през 1949 година Индия създава самостоятелен отрасъл по отглеждане, производство и износ на кафе. Днес тя заема едно от първите места в този отрасъл.

Разпространение на кафето в Бразилия

В Бразилия кафето се появява по малко романтичен начин. През 18 век на границата   между френска и холандска Гвинея възникнал конфликт. Като посредник за разрешаване на споровете се заела Бразилия. Като представител на нейната делегация бил назначен Франческо де Мело Палета. По време на мисията той се сприятелил с местния губернатор. Помолил го за фиданка кафе, но износа бил строго забранен и той получил отказ. Слуховете разказват, че той не се е сприятелил само с губернатора, но се е сближил и с красивата му съпруга.

И тогава…

Франческо де Мело Палета приключил успешно мисията си, като успял да помири страните. Преди да си тръгне и в чест на примирието той организирал банкет. Поканил видни гости сред които били губернатора и съпругата му. При сбогуването си тя му подарила букет, в който скрила кафени семена. След известно време, благодарение именно на тези семена Бразилия се превърнала в кафена империя.  Разпространение на кафето II

Световен месец на кафето е…

Месец август е един от най-топлите месеци. Обикновено го свързваме с отпуски, море, забавления …, но и с кафе. Да. Месец август е обявен за световен месец на кафето. По този повод ние ви предлагаме намаления на всички артикули на италианската фирма „Cuore Nero“. Разгледайте нашия каталог и ще видите с колко богата гама от продукти разполагат. Сигурна съм, че сред тях е и вашето кафе.

Разпространение на кафето II