Новини

Разпространение на кафето по света  I

Разпространение на кафето по света  I

Разпространение на кафето по света

Разпространение на кафето по света  I

 

През 16 – 17 век кафето започва да се разпространява по света. Пътят му е свързан с много куриозни факти. Искам да споделя с вас някои от тях. В различните държави кафето пристига по различно време и по различен начин.

Разпространение на кафето в Турция…

В средата на 16 век предприемчив арабин с име Шемза, роден в Сирия, прекосил морето с голямо количество кафени семена. Засадил ги на брега на Босфора и така създал първата кафена градина. Това му начинание имало голям успех. На турците ароматната напитка много се харесала. Те започнали с удоволствие да се събират, в отворилите врати кафенета, на приятни разговори с чашка кафе. Историята ни учи, че всяка новост има и противници. Цялата османска столица се разделила на два лагера. Едната част била съставена от горещи привърженици на кафето. Те възхвалявали чудесните му свойства. Другата част го заклеймявала яростно. Според Корана само в джамията можели да се събират правоверните, а не в кафенета. Обявили кафето за коварен дар получен от дявола, който дар пророка забранил.

Но..

Всъщност цялата тази дискусия била предизвикана и поддържана от хитрия сириец, който само забогатявал подклаждайки тези полемики. Към тези спорове около кафето султан Сюлейман Великолепни бил безразличен. Приемникът му Мурад IV бил против кафето. По негова заповед всички кафенета били затворени. Тези които не се съобразявали със заповедите на падишаха ги грозяло смъртно наказание. Кафето обаче толкова се харесвало на народа, че нито гоненията нито наказанията могли да ги откажат от ароматната напитка. В задните дворове на къщите продължили да съществуват малки кафенета. Там се събирали любителите на кафето на сладка раздумка с чашка вълшебно питие. Едва през 18 век гоненията били прекратени. Кафенетата отворили официално врати и бързо започнали да процъфтяват. Постепенно придобили характер на обществени клубове. Там докато се пушило наргиле и се пиело ароматно кафе се обсъждали всякакви въпроси, ежедневни, битови, но най-вече политически.

Разпространение на кафето в Холандия…

Кафето също набирало популярност и в западна Европа, но по малко по различен начин. За дълго време то останало трудно достъпна и скъпа екзотична напитка. Арабските търговци много строго пазели суровите кафени зърна. Страхували се да не загубят монопола си върху търговията с този ценен продукт. Много търговци, дипломати, пътешественици се опитвали тайно да откраднат и да пренесат в Европа цените семена. Холандеца Петер ван дер Брок през 1616 година успял да донесе в родината си кафе. Той бил търговец. Минавайки през йеменското пристанище Моха успял да се сдобие с така пазеното сурово кафе.

Занесъл в родината си ценните семена и ги засадил в ботаническата градина в Амстердам.  Учени и ботаници се погрижили за по нататъшното отглеждане на фиданките от сорт Арабика. А през 1658 година предприемчиви холандци създали своя кафе плантация на остров Цейлон /днес Шри Ланка/, който в този период е тяхна колония. И така холандците първи в Европа отгледали кафе.

Разпространение на кафето в Франция…

През 1664 година във Франция кафето било представено публично на официален обяд в Лувъра. За първи път го опитал Луи ХIV. Напитката му харесала толкова много, че дори издал указ, с който официално я одобрил. Реално обаче кафето се появява едва след пет години. Това се случва през декември 1669 година. По това време представителят на турския султан Махмед IV бил приет в двореца Сен Жермен ан Ле.

През целия си престой той черпел гостите си с непозната тъмна напитка. Екзотиката на турската кафена церемония, ярки, пищни и скъпи дрехи, ухание на тежки и омайни ориенталски парфюми,  слуги негри, горещо черно питие с непознат вкус, но с възбуждащ аромат, поразила френските аристократи. Кафето започнало да набира популярност. Само няколко години след това френски кралски лекар излекувал сериозно заболялото ухо на султана на Йемен. В знак на благодарност той изпратил на краля на Франция Луи XIV няколко качествени зърна сурово кафе. Така по съвсем честен начин, без да се налага да крадат като холандците, през 1714 година било засадено първото кафено дърво в парижката ботаническа градина.

Но…

Това не е единствения подарък от този род, който получил Луи XIV. Холандската кралица, в знак на добра воля, му подарила фиданка от кафено дърво. Засадили я при останалите, вече поникнали, растения в парника на парижката ботаническа градина. В последствие били създадени плантации в различни френски колонии в Южна и Централна Америка и Карибите. Благодарение на огромните усилия на Габриел де Клие през 1720 година няколко екземпляра кафени дръвчета пристигнали и на остров Мартиника в Карибско море. В началото той се опитал да убеди парижките власти да му дадат няколко кафени растения, които да засади. След като му отказали той откраднал три фиданки. Но по пътя му се случили странни неща.

Първо се опитали да му откраднат скъпоценната стока. След това бил обвинен за холандски шпионин. По време на дългия път водата за пиене започнала да недостига. Наложило се да дели своята дажба с фиданките. В крайна сметка едно от дръвчетата успяло да достигне до острова и за щастие след засаждането му се прихванало.  Така на остров Мартиника се развила първата кафена плантация. В последствие от тук пренесли кафето в Мексико, Хаваите и на повечето острови в Карибско море.

Разпространение на кафето в Англия…

Първото кафене в Англия отваря врати през 1650 година в академичния Оксфорд. Струвало само 1 пени. Основните клиенти били студенти. Две години по-късно било открито и второ кафене, но вече в Лондон. Новооткритите по-късно се „специализирали“ в сборни пунктове на юристи, медици, интелектуалци… Но кафенетата станали и популярно място за изява на хора с антиправителствени идеи. Чарлз II решил да закрие тези опасни за него места. Надигнала се протестна вълна и го принудила да отмени заповедта, която просъществувала само 11 дни. Кафенетата отворили отново врати. Кафето спечелило, а репутацията на краля загубила. Но основната напитка на англичаните си останал чаят, който имал доста по-ниска цена.

А….

В другия блог ще ви разкажа и други любопитни факти за разпространението на кафето по света. Но сега искам да ви подсетя, че месец август е обявен за международен месец на кафето. Ние го празнуваме, като ви предлагаме отбрани видове и смеси от най-добри световни марки в бранша. Разгледайте нашия каталог. Там ще откриете и специалната промоция на месеца Cuore Nero.

Разпространение на кафето по света  I

Разпространение на кафето по света