Новини

Първи май – ден на труда

Първи май – ден на труда

Първи май – ден на труда

 

Ежегодно на 1 май се отбелязва Денят на труда и международната работническа солидарност. Точно на тази дата много страни честват обществените и икономическите постижения на работническото движение и исканията на повече държавна защита на работещите по света. Това е и ден на международното работническо движение.

История на празника

Историята на празника започва през 19-ти век с работническите протести за зачитане на елементарните социални права на трудещите се. На 1 май 1886 година профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка. В  която взимат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8 часов работен ден. Протестите продължават до 4 май. Протестиращите са разпръснати със сила, при което са ранени около 200 души и убити поне 4-има. Събитията са известни като Хаймаркетската афера.

Първи май – ден на труда

През 1889 година в Париж е проведен учредителният конгрес на Втория интернационал. Той призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава всички социалдемократични партии и профсъюзи от всички страни да протестират на 1 май за официално признаване на 8 часов работен ден. Конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде където това е възможно“.

Първи май в България

Сред официалните празници на България е и Първи май – Ден на труда. За първи път е честван през 1890 година от Типографското дружество, но едва през 1939 година е обявен за официален празник и от тогава се чества ежегодно. В условията на властта на Народна република България празника се отбелязва с всеобщи манифестации из цялата страна. След падането на режима на Тодор Живков през 1989 година, този начин на празнуване е прекратен, но продължава да бъде официален празник и неработен ден.

Първи май по света

В някои държави Първи май е отбелязван официално, а в други се чества неофициално. На места датата е променена. Например в САЩ и Канада Деня на труда отбелязват в първия понеделник от месец септември и е смятан за символичен край на лятото. Официален празник е станал през 1894 година. Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на месец май.

Също така

Първи май е емблема на борбата за защита на работническите интереси. Конфедерациите на независимите синдикати поставят искания за достойни възнаграждения, гарантирани трудови и синдикални права. Работниците се борят за своите права включващи минимална надница, фиш за заплата с разбивка, работни часове, годишен отпуск, платени болнични, здраве и безопасност, срокове и условия на работа.

Детски труд

На деня на труда не може да не споменем и детския труд. Детската работна сила се отнася до експлоатация на деца чрез всякаква форма на работа, която лишава подрастващите от тяхното детство, не им позволява да посещават редовно училище и е вредна психологически, физически или морално.

Традиционно

Кафето се отглежда в кафени плантации със справедливо заплащане на работниците и при безопасни условия на труд. Но много от нас си спомнят полемиките развихрили се около доставчиците на кафе веригата Starbucks и кафе машината за капсули Nespresso. Те бяха обвинени, от  британския телевизионен канал Channel 4, в наемането като работници в плантациите си в Гватемала на деца на 8 годишна възраст. Гватемала е най-големият производител на кафе в Централна Америка и е десета в целия свят.

А…

Журналисти посетили седем ферми за кафе свързани с Nespresso и пет с Starbucks. Във всичките са открили, че за прибиране на реколтата на кафе и какаови зърна се използва труда на осем годишни деца, които работят по 8 часа на ден, 6 дни в седмицата.

Заплащане…

Заплащат им според количеството на набраната реколта. Средно всеки непълнолетен работник събира приблизително 45 кг продукция на ден и получава около 5 лири стерлинги за това. Чаша кафе в кафенетата Starbucks в Лондон струва 5 лири стерлинги. Шокиращо нали!

И още…

Същото разследване подчертава, че подобни условия на труд нарушават правата на децата. Производствените норми и условия в плантациите са в разрез с правилата, определени от Международната организация  на труд на ООН. Starbucks заяви, че вече не купува суровини от фермите, споменати в разследването.

Но…

От Nespresso твърдят, че категорично осъждат използването на детския труд. Те признаха, че са купували кафени зърна от плантациите в Гватемала, които използват малолетни работници. Разследване на 374 ферми в региона разкри, че в някои малчуганите наистина само помагали, но в три от тях са установили съществуването на  експлоатация на детски труд. Въпросните плантации са премахнати от списъка с доставчиците. От фирмата заявяват, че ще възобновят партньорството си с фермите когато докажат, че са разрешили проблема.

Затягане на мерките

Фирмата обеща да затегне мерките си за сигурност. Обещаха също да удвоят екипа си от експерти, да наемат социални работници, които да помагат на семействата с деца, работещи във фермите и ще правят периодично чести, необявени проверки и посещения в плантациите.

Джордж Клуни

Холивудският актьор Джордж Клуни е рекламно лице на компанията Nespresso от 2016 година. След разследването на британския репортер Антъни Барнет в кафените плантации в Гватемала и разкритието, че там работят деца се разбра , че Nespresso купува зелено кафе имено от там. След всичко това, Клуни изказа мнението си в официално изявление и сподели, че е „огорчен и изненадан“ от разкритията.

Също така…

Джордж Клуни, който като дете по време на летните си ваканции е работил в тютюневата ферма на семейството си, твърди че е отлично запознат с проблемите свързани с фермерството и детския труд. Той признава, че има още много да се работи по този въпрос. Клуни също добавя, че се надява Антъни Барнет да продължи разследванията си.

Но…

Според американски експерти производителите на кафе и шоколад са се оказали сред най-неетичните марки. Те не само използват детски труд, но унищожават гори в Третия свят за да освободят място за плантации. Сред тях са посочени и известни компании като Mars и Nestle.

Компанията Nestle

Е мултинационални компания за храни и напитки със седалище в Швейцария. Техните продукти включват бебешки храни, бутилирана вода, зърнени закуски, кафе и чай, сладкарски изделия, млечни продукти, сладолед, замразени храни, храни за домашни любимци и други. Двадесет и девет от техните марки осъществяват продажби от по над 1 милиард долара годишно и имат над 8 000 отделни продукта. Компанията има 447 фабрики в 194 държави, в които работят около 333 000 души.

А…

Те наистина са това, което бихте нарекли гигант. Nestle спонсорират множество дейности и устойчиви проекти и са считани за един от най-добрите работодатели в Европа.

Действия предприети от Nestle

От фирмата Nestle уверяват, че приемат изключително сериозно получените сигнали за принудителен труд и лоши трудови условия в плантациите за кафе и незабавно започват разследвания.

Гаранциите на Nestle дадени на клиентите

Nestle заявяват, че имат нулева толерантност към принудителния труд или лошите условия на работа. Те твърдо казват: „Доставчиците ни трябва да спазват не само правителствените регулации, но и нашите не подлежащи на преговори Стандарт за отговорно снабдяване и Бизнес принципи на Нестле. По този начин доставчиците ни трябва да уважават всички човешки права в обсега на цялата си дейност. Насърчаваме нашите доставчици да съобщават за подозрения за нарушения на Кодекса на доставчика или Бизнес принципите на Нестле на съответното лице за контакт на Нестле или да ги докладват поверително, като използват нашата система за „Споделете с нас“.

От фирмата уверяват, че ако законите не са спазени и възникнат нарушения на правата на човека в плантациите за кафе, от които те се снабдяват, то веднага се  предприемат съответните мерки, което включва премахването на тези доставчици от веригата за доставки и прекратяване на договорите с тях.

Свързани продукти