Новини

Подсладено кафе без захар

Подсладено кафе без захар

Подсладено кафе без захар

 

В предишния блог изброихме много причини, поради които пиенето на горчиво кафе е за предпочитане пред подсладеното със захар. Но пиенето на добро кафе трябва да бъде момент на удоволствие, а не усилие! Някои обичат вкуса на чисто горчивото кафе, но има и такива, които просто не могат без сладкия му вкус. Ако и, вие не понасяте вкуса на горчивото еспресо и се чувствате, сякаш сте принудени да приемате неприятно лекарство, не се стресирайте излишно. Съществуват добри алтернативи на бялата захар за подслаждането на любимата ви напитка.

Бялата захар

Бялата захар е подсладителят, който най-често използваме. Тя има този цвят, защото е в последен етап на рафиниране и в нея са останали малко естествени съставки. От няколко години обвиняват именно бялата рафинирана захар за причина за различни здравословни нарушения свързани с диетата ни, като висока кръвна захар, затлъстяване, метаболитен синдром и др. За предпочитане е да се храним с храни, които не са рафинирани, в сурово състояние, за да можем да се възползваме от всички полезни свойства, които те носят на тялото ни.

Много ще си кажат: „Аз слагам само една малка лъжичка захар в чашката, какво толкова!“. Но 3 равни чаени лъжички захар в три ежедневни кафета се равняват на около 15 грама захароза на ден, приета само с кафето. Ако сметнем за цялата седмица, тя е над 100 грама! Така, ден след ден, допринасяме за повишаване на гликемичните пикове.

Подсладено кафе без захар

Обикновено се смята, че истинските ценители на кафето никога не добавят подсладител. Според тях, само по този начин може да се опита кафето правилно и да се оценят всичките му качества, като аромат, плътност на тялото и интензивен вкус. С две думи, за да се насладим напълно на еспресото, най-драстичното решение според мнозина е окончателния отказ от захарта. Обаче има много хора, които не могат да пият горчиво кафе. Аз съм сред тях и напълно ги разбирам, защото именно тази малка нотка сладост прави любимата ми напитка по-завършена и денят ми по-приятен.

Алтернативи на бялата захар

На пазара срещаме различни подсладители: на таблетки, прахообразни или течности, които се характеризират с нисък гликемичен индекс. Не рядко обаче те също се оказват в центъра на спорове относно възможната им токсичност и вероятността им да са безвредни за здравето. Но има валидни, естествени и без рискове възможности да подсладим нашите сладкиши и напитки. Съществуват много алтернативи на бялата захар и затова е възможно да откриете вашия, като експериментирате с различни естествени предложения, характеризиращи се с повече или по-малко силни вкусове. Ето някои натурални подсладители, които може да използвате за подсладите примерно вашето кафе.

Пълна тръстикова захар

Суровата тръстикова захар е тъмна на цвят, влажна и песъчлива. Тази, която ние срещаме най-често на пазара е по-светла, под форма на големи кристали и не е много по-различна от нормалната бяла захар. Тя произхожда от Бразилия и се получава от първото извличане на сок от тръстика. Предпочитана е преди всичко заради нейния после вкус, който напомня на женско биле.

Може да се използва за всички сладкиши, като се спазват дадените пропорции, но тя не е оценявана от всеки, защото освобождава по-ароматен и по-малко сладък вкус. Пълната тръстикова захар е много подходяща за подслаждане на ежедневното ни кафе, защото по отношение на вкуса си е доста подобна на бялата захар.

Пчелен мед

Пчелният мед със сигурност представлява един от най-ценените и използвани подсладители в природата. Той има подслаждаща сила с 20% по-голяма от традиционната захар и може много добре да се използва като неин заместител навсякъде. Пчелният мед е съкровище на природата, богат на витамини и минерални соли, силно енергиен. Той е истинска храна, но можем да кажем, че единствен негов недостатък е прекомерния му аромат.

Но…

Но не на всеки харесва да пие кафе подсладено с чаена лъжичка мед, защото автентичния вкус на питието може да бъде компрометиран. Ако решите да използвате меда като подсладител можете да изпробвате различни видове и да изберете този, който ви допада най-много в зависимост от вашите вкусове. Опитайте да използвате акациев мед. Той е доста деликатен и е по-неутрален от другите видове.

Меласа

Друг подходящ подсладител за кафето е меласата. Тя се получава от цвекло и тръстикова захар. Този продукт съдържа не само захароза и фруктоза, но и калий, фосфорна киселина, фибри, минерали и витамини от група В. Ако решите да пиете кафето си подсладено с меласа, обърнете внимание на вида на продукта и по възможност предпочетете този с органичен произход.

Стевия

Стевия е естествен подсладител, широко използван от коренното население на Бразилия и Парагвай. Извлича се от листата на южноамериканското растение и има нула калории, но в същото време осигурява висока подслаждаща сила, която достига до 300 пъти повече от тази на обикновената захар. Може да се консумира дори от диабетици и не предизвиква кариес. Идеална е за подслаждане на десерти, бисквити, сладки и различни напитки в това число и кафе.

Кокосова захар

От няколко години кокосовата захар е много популярна в Америка. В сравнение с бялата захар тя има предимства, защото съдържа фибри, витамини и минерали, а съдържанието на фруктоза е по-ниско. Ако се използва в умерени количества, тя е добър избор в сравнение с тръстиковата захар и има същата практичност.

Малц

Получава се от покълване на зърнени култури най- вече ечемик и царевица. Ечемичният малц се използва широко в производството на сладоледи и напитки и е идеален за бисквити и десерти, дори ако подслажда по-малко от захарта.

Кленов сироп

Това е абсолютно „традиционен“ подсладител за американците. Има свойствата на меда, богат е на полифеноли и е антиоксидант, но е по-богат на минерали. Смятат го за един от най-добрите подсладители, защото съдържа с около 20% по-малко фруктоза.

Сироп от агаве

Този сироп не е нищо друго освен сок от растението агаве. Богат е на минерални соли и микроелементи. Поради високото съдържание на фруктоза той притежава високо подслаждаща сила. В сравнение с меда той има по-течна консистенция, но няма особени вкусови нотки. Това го прави подходящ подсладител за кафето.

Мляко

Един от най-лесните начини да подсладите еспресото си е да добавите мляко. Млякото съдържа захарно вещество, наречено лактоза. В действителност това е доста широко разпространена практика не само в дома, но и в баровете.

Кокосово масло

Кокосовото масло често се добавя в кафето не само за подслаждане и приятен аромат, но и за зареждане с антиоксиданти. Също така то насърчава благосъстоянието на стомаха, тай като служи за противодействие на прекомерната киселинност.

Лъжички от пясъчно тесто

Ако всички изброени до сега начини за подслаждане на кафето не отговарят на очакванията ви, то опитайте с лъжички от пясъчно тесто. Те се използват вместо традиционните и придават интересен допълнителен щрих при дегустацията. Тези вкусни ронливи лъжички се използват не само за подслаждане, но ви позволяват да поднесете кафето по вкусен и интересен начин, така че да оставите гостите си приятно изненадани.

Подсладено кафе без захар

Пиенето на кафе е истински ритуал, който в повечето случаи изисква добавянето на захар. Както видяхте, това решение не е единственото. Съществуват различни опции, които позволяват да се насладим на кафе, което не е напълно горчиво.

Свързани продукти