Новини

Перфектната чаша за еспресо

Перфектната чаша за еспресо

Перфектната чаша за еспресо

 

За да приготвим и изпием едно отлично еспресо, не само сместа от кафе, която използваме трябва да е качествена, внимателно обработена, прясно смляна. Много важни са и редица детайли, които често пропускаме. Един от тях е чашата. Тя е основен елемент, ако искате да превърнете пиенето на кафе в перфектен момент, да се насладите на всички вкусове, като използвате обонянието и зрението си. Но каква трябва да бъде?

Формата на чашата

Първо нещо, което си представяме, когато говорим за чаша за кафе е нейната форма. За да задоволи визуалните ни изисквания важно е тя да е елегантна и изискана, но в никой случай не трябва да изглежда прекалено екстравагантно. Не трябва да се разсейваме от самата й форма, пренебрегвайки съдържанието й. Акцентът трябва да пада на кафето. Изживяването трябва да включва всичките ни сетива, а не едното да надделява над останалите.

Идеалната форма

Идеалната форма за чашата за кафе е тази, която има форма на пресечен конус. Това е най-доброто решение да разкриете аромата, вкуса, а също така и красотата на плътния и деликатен каймак, който се е образувал на повърхността на напитката. Когато дъното е малко по-тясно, кафето там остава по-компактно и ето защо е  по-горчиво. Това позволява да завършим пиенето с последна глътка с по голям интензитет и да се насладим на по-дълъг после вкус.

A…

Такава форма на чашата запазва ароматите на кафето по-дълго, но условието е дегустацията да става веднага след приготвяне на питието, без напитката да е много изстинала.

Не се препоръчва използването на чаши с твърде голям диаметър, като чаши за чай например. Както и такива с квадратно или ъглово дъно според специалистите дегустатори  просто трябва да се забранят. Според тях кръглата основа има тенденция да събира и съхранява по-добре характерни аромати и вкусове.

Перфектната чаша за еспресо: цвят

Цветът на чашата може да ви изглежда маловажен детайл, но той оказва значително влияние върху дегустационното изживяване, което ви предстои. За предпочитане е да изберете бяла и искряща чаша. Никога не избирайте много тъмни чаши, най-вече отвътре, тъй като ще се загуби цялата визуална част от дегустацията, която е не по-малко важна от останалите.

Също така…

Контрастът, от друга страна, прави напитката много по-атрактивна и апетитна. На фона на бялата чаша лешниковия на цвят каймак, с кафяви и по-светли отблясъци, въвлича пиещия човек повече в изживяването.

Ако говорим само за професионална дегустация, тогава се допуска само оптично бяло. Но ако искате да пиете правилно добро домашно кафе, то тогава се допускат и цветни чаши, но само при условие, че цветовете са светли, чисти и неутрални. Главният герой в тази композиция трябва да е кафето с неговата плътна и кремообразна текстура.

Перфектната чаша за еспресо: дръжката

Една от ситуациите при която можем да развалим удоволствието от дегустирането на кафето е да се изгорим от горещата чаша. За да предотвратим това препоръчително е да изберете чаша с подходяща дръжка, която лесно се хваща с два пръста. Всъщност никога не трябва да поставяте пръст в пространството между стената на чашата и дръжката. Повърхността на порцелана, на току що приготвено еспресо, може да достигне до 50 градуса и има опасност да се изгорите.

Но…

Освен това хармоничната дръжка, която не е твърде голяма, но не е и твърде малка, придава на чашата изисканост и елегантност. Пиенето на кафе не трябва да се свежда само до удоволствие за вкуса, но трябва да бъде приятно и за очите.

Ръбът на чашата за кафе

При дегустацията на кафе чашата се допира до устните ни и затова е необходимо да се обърне внимание на ръба й. Той трябва да е напълно непокътнат и без износване, за да не се наранят устните и да се създаде приятно усещане при контакта. Това е и начин за поддържане на висока хигиена и подобряване на изживяването. Като се наслаждаваме и от визуална гледна точка на елегантна и изискана чаша за кафе с правилна форма и напълно непокътната повърхност.

Внимание!

Ако напитката е сервирана в напукана или нащърбена чаша, може да не преценим правилно вкуса и ароматите на напитката. Оценката ни, дори и за най-достойната смес от кафе, може да се окаже погрешна.

Перфектната чаша за еспресо: дебелината

Дебелината на чашата служи за запазване на напитката приятно гореща за времето, което е необходимо за изпиването й и затова трябва да е правилно калибрирана. Дъното трябва да е с по-голяма дебелина от горната част, която постепенно изтънява към ръба. По този начин устните ни няма да изпитват дискомфорт при допира им с ръба на чашата.

Целта е да се осигури коректна температура, която трябва да е около 40 градуса, на всяка глътка. Идеалният момент за пиене на кафе е няколко секунди след приготвянето на напитката. Прекалено горещата течност може да изгори леко езика и да намали способността на вкусовите рецептори да усещат вкуса.

Вместимостта на чашата за кафе

Едно еспресо никога не трябва да е прекалено дълго. В противен случай има риск от промяна на вкуса му. Важно е да не се превишава количеството от 65 – 70 мл. Така се получава най-подходящата концентрация, при която изпъкнат и се запазят вкусовите и ароматни нотки.

Но…

Ако искате да изпиете по-голямо количество еспресо, то вземете повече броя кафета, вместо да изпиете по-голямо количество в чаша, която е твърде голяма. Характерните аромат и вкус ще се загубят, а и правилната консистенция няма да е гъста и кремообразна, както се очаква.

Материалът, от който е изработена чашата за кафе

Един от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид при чашата за кафе, е нейният материал. Тъй като това може да повлияе положително или отрицателно на вкуса. Идеалното би било да изберете чаша от твърд фелдшпатов порцелан, изпечен при 1400 градуса . Защото тук говорим за материал, способен да разпръсква топлината в точното време и да издържа на износване и почистване при високи температури. Освен това поддържа ярък и брилянтен цвят, без да губи естетическите си характеристики. Което прави цвета на напитката да изпъква със своята белота. Това е хигиеничен материал, който не попива и има компактна консистенция.

Как да изберем най-добрата чаша за кафе?

Да обобщим, перфектната чаша за кафе изисква конична и компактна форма, дебелина, която се увеличава в долната част и намалява в горната част. Избора на твърд фелдшпатов порцелан и дръжка, която е лесна за хващане с два пръста. Важно е да направите правилния избор не само от гледна точка на бленда и избора на кафе, но и на всички аксесоари, свързани с приготвянето и сервирането.

Въздействие върху околната среда

Освен това изборът на точната чаша позволява да се ограничи въздействието върху околната среда и замърсяването й в по-малка форма, тъй като порцеланът от този вид е много по-издръжлив от еднократно решение от пластмаса или хартия.

Няма да е необходимо да се заменя в краткосрочен план, така че икономическите спестявания след по-значителна първоначална инвестиция също ще бъдат значителни.

Погрижете се за всеки детайл на вашето еспресо, тъй като пиенето на кафе е истинско удоволствие от живота, на което не всеки все още се е насладил напълно. Не пропускайте онези малки детайли, които правят разликата значителна.

 

 

Свързани продукти