Новини

Перу

Перу

Перу

Тази седмица, по точно 28 и 29 юли, Перу чества своя национален празник – деня на независимостта. Ето защо искам да ви разкажа малко за тази великолепна страна.

Перу, официално Република Перу, е държава в северозападната част на Южна Америка. Столицата е град Лима. Територията й се състои от разнообразни пейзажи – пустинни долини и тропически гори, простиращи се чак до високите върхове на Андите. Това е една от най-биологично разнообразните страни в света.

Кратка история…

Първи следи от човешко присъствие на територията на Перу датират от 11 000 години пр. Хр. Едно от коренните населения са инките. Те са прекосили Тихия океан между 3 000 и 1 800 г. пр. н. ера и са се заселили в тези райони. През 1532 година Перу е завладяна от испанците. През 1543 година е обявена за испанска колония. От 1820 г. до 1824 г. се води война за независимост. Генерал Хосе де Сан Мартин превзема град Лима и на 28 юли 1821 година провъзгласява независимостта на страната. Войната приключва на 9 декември 1824 година.

Перу днес…

Днес Перу е една от най-слабо развитите страни в света. Приблизително 45% от населението е бедно, а около 16% живеят под прага на бедността. В страната има силно развит риболов, в Андите се отглеждат лами, но е също и една от 10-те страни най-големи производителки на кафе. Това е страна с богато културно наследство, великолепна кухня, невероятни приключения и … прекрасно кафе.

Кафе в Перу се отглежда от средата на 18 век, но то предимно се е използвало за вътрешна консумация. Износа му започва едва през 19 век. Днес, хората взимащи участие в местната кафена индустрия са между 110 000 и 150 000. Кафето представлява около 50% от износа на селскостопанските продукти. През последните години, производителите се ориентират към био производство. Днес се наблюдава значително увеличаване на броя на био ферми и 30% от годишната продукция е сертифицирана. Перу е най-големия износител на органично кафе в света. Основните клиенти за био продукти са Германия /41%/, Белгия /17%/ и Холандия/7%/.

Отглеждане на кафе в Перу…

В Перу годишният цъфтеж на кафените дървета започва първо в ниските райони през август, а през септември и в по-високите планински зони. Реколтата се прибира от януари до март. Брането става само ръчно, а обработката на кафените плодове – чрез мокрия метод. Зърната се сушат в специални парници, сушилни или на слънце.

Повечето кафе в Перу се отглежда в малки ферми, разположени високо в Андите, на надморска височина от 1 000 до 1 900 метра. По-голяма част от фермерите са потомци на инките и говорят испански като втори език. Средната големина на фермите е от 2 до 5 хектара. Много от тях нямат развита инфоструктура. По-голяма част от кафето се преработва и продава през кооперативи, които контролират голяма част от кафе индустрията в Перу. През последните няколко години специалните кафета стават все по-популярни в страната и производителите започват да се стремят да подобряват начините и методите на производство във фермите си. По разпространени сортове кафе отглеждани в Перу са Бърбън, Катура, Типика, Катуай и други.

Регион Кахамарка…

Регион Кахамарка се намира високо в северните Анди на Перу. Тук векове наред е живял и управлявал древният народ на инките. Кафетата, които произвеждат днес, ги наричат „златото на Кахамарка“. Хората се гордеят със своето културно наследство и с кафето, което произвеждат, като влагат големи усилия за да отгледат специални сортове с отлично качество.

Регионът Кахамарка притежава идеални климатични условия за производство на висококачествено кафе. Фермерите разполагат с великолепни сортове Арабика. За съжаление качеството често се губи по време на брането, сушенето, транспортирането и преработката. Това е резултат от липсата на необходимите знания на производителите и слабата инфоструктура.

Най уязвими са фермерите, които работят самостоятелно и не са членове на кооперации, асоциации или организации. А те не са никак малко. Представляват около 75% от производителите в северно Перу. Те нямат достъп до обучение, до новостите в производството на кафе или до премиите за качество. Доходите им зависят изцяло от пазарната цена. Най-често купувач, който живее в същия район, идва в къщата или фермата на даден производител и изкупува готовата му продукция, на цена по-ниска от пазарната, като плаща в брой. След това я препродава на други търговци или посредници, а в някои случаи директно на износители. Тази практика води до ниски доходи за фермата и загуба в качествения потенциал на кафето.

Сан Хосе дел Алто…

Не е по различна ситуацията в Сан Хосе дел Алто. Това е окръг в провинция Хаен с огромен потенциал за производство на висококачествено кафе. Но този район е леко изолиран, с доста лоши пътища и сравнително далеч от град Хаен. Тук почти не се инвестира в производството и в създаване на инфоструктура. Поради липсата на инвестиции много фермери остават изолирани. На практика това означава, че посредниците диктуват цените. Но специалисти твърдят, че някои от кафетата произведени в този район са с много високо качество. Определят ги като кафета с много ясно изразен вкусов профил, изпълнен със сложност и изпъстрен с флорални нотки.

Производството на кафе в Перу и COVID-19…

Перу е третия по големина производител на кафе в Южна Америка, след Бразилия и Колумбия. Нарежда се на пето място по износ на Арабика в света, но производството на кафе в страната е спаднало с около 10% заради ниските изкупни цени и недостига на мигрантска работна сила, предизвикана от пандемията от корона вирус. Перу затвори почти цялата си икономика в опита  да ограничи разпространението на инфекциите и смъртните случаи свързани с COVID-19, които са приблизително 100 на 100 000 жители, най-високата смъртност регистрирана в света.

Спад в производството на кафе…

Спадът на производството на кафе се дължи и на фермери, които се преориентират към отглеждане на кока. Това растение се използва от местното население заради лечебните му свойства, но се използва  и за производството на кокаин. Работещите с насаждения от кока могат да спечелят 35 – 40 долара на ден, а с кафето  – 11 долара. Други фермери са се насочили към по-печеливши култури като какаото.

Местното управление на района Хунин откри туристически маршрут, който показва историята на кафето в централната част на страната. Първа стъпка е имението „Бразилия“. Там кафето се отглежда по щадящ природата начин и без химически продукти. В имението „Монтеррико“ могат да се видят сортовете Червен Бърбън, синьо и обло кафе. Компанията „Високо планинско кафе Чанчамайо“ преработва и изнася отбрани сортове кафе в Германия, Швейцария, Финландия, Дания и Италия.

Кафето, независимо къде е произведено, остава най-консумираната напитка в света. Милиони хора започват деня си с нея. Ако и вие сте от тях, то ви предлагам да разгледате нашия каталог. Ще намерите нови и интересни кафета. А може и да се възползвате от месечната промоция на  Лаваца.