Новини

Най-доброто кафе на зърна

Най-доброто кафе на зърна

В предишния блог ви запознахме с това как се разчита наименованието на дадено кафе на зърна и по какви показатели се окачествява. Днес искаме да ви представим някои от най-добрите варианти и да ви дадем някои указания за намиране на най-доброто кафе на зърна.  Така че като имате предвид вашите вкусове и предпочитания да улесните       избора си.

Ако…

Ако вече знаете кое е най-доброто кафе на зърна, задоволяващо вашия вкус. Вероятно ще се заинтересувате от предложенията, които сме подбрали след внимателен анализ. Ако все още не сте сигурни кой тип може да ви допадне най-много, то ви каним да прочетете останалата част от информацията, която ще намерите по-долу.

Най-доброто кафе на зърна за автоматични машини – 1 кг.

Най-доброто кафе на зърна

Но…

На теория няма разлики между зърната за приготвяне на кафе с автоматична машина спрямо зърната, използвани за мока, тъй като разликата е във вида на смилане. Въпреки това, някои потребители предпочитат да използват определен продукт за автоматични кафе машини, а друг за мока. Kimbo предлага кафе на зърна, което препоръчва за автоматични машини. Става въпрос за килограм кафе 100% Арабика, което има отличен аромат и гъст каймак, както и ниска киселинност.

Най-доброто кафе на зърна за мока – 1 кг.

Най-доброто кафе на зърна

Както споменахме, най-добрите кафени зърна не трябва да са специфични за мока. Въпреки това, разглеждайки мненията на различните дегустатори, кафе на зърна предлагано от фирмата Vergnano е предпочитано от тези, които използват мока и това е причината да изберем в нашето предложение точно него.

А…

Сместа Antica Bottega е направена изцяло от зърна арабика, избрани от най-добрите сортове от Мезоамерика , произведени с бавен процес на печене, който придава на кафето лек и балансиран вкус. Този сорт е толкова ценен от дегустаторите, колкото и от случайните консуматори. Мнозина го определят, като едно от най-добрите кафета на зърна по отношение на съотношението между качество и цена.

Най-доброто кафе на зърна според купувачите – 1 кг

Най-доброто кафе на зърна

Сред най-продаваните и ценени продукти, които също имат отлично съотношение качество-цена. Там намираме кафето на зърна Borbone Blue Blend. То е  подходящо за всички кафе машини, а най-вече за автоматичните.

И…

Според специалистите и консуматорите балансът на бленда между Робуста и Арабика е добре балансиран.  А резултатът е отлично кафе с интензивен и много приятен вкус. Цената е практически ненадмината предвид отличното качество.

Най-продаваното кафе на зърна – 1 кг.

Най-доброто кафе на зърна

Кафе на зърна Lavazza Qualità Rossa няма нужда от голямо представяне. Представлява бленд от кафе Арабика и Робуста от Бразилия и Африка, с уникален аромат и наситен и плътен вкус. Предлагаме я в опаковк а от един килограм. Отзивите потвърждават отличния вкус на кафето, получено от тези зърна, далеч по-добро от смляното кафе, според различни потребители. Ако вече сте запознати с тази смес или просто се доверявате на марката то може смело да си я закупите.

Какво е важно да знаете, преди да изберете най-доброто кафе на зърна?

След като видяхте селекцията от това, което считаме за много интересни продукти, представяме ви поредица от информация, която може да ви помогне да направите избор, ако все още не сте сигурни кое кафе на зърна е най-добро за вас.

Какъв вид изпичане да избера?

Всеки вид кафе има своето специфично печене и всеки метод на приготвяне на напитката изисква различно изпичане.

Леко печено кафе

Лекото изпичане е това, което най-добре запазва оригиналните вкусове на кафето, притежаващи тревисти и плодови нюанси. То запазва най-голямо количество кофеин и е идеалното печене за кафемашини от американски тип.

Средно изпечено кафе

Това е печене, което все още поддържа значително ниво на кофеин, но има изразена сладост, с нюанси на ядки, карамел и дори шоколад. Този вид изпичане е подходящ както за еспресо, така и за американско кафе.

Тъмно печено кафе

С тъмното печене кафето  изсъхва много повече и се извличат всичките му етерични масла. Има по-ниско съдържание на кофеин и пикантен, дори опушен вкус. Обикновено се използва за еспресо кафе машини.

Какъв произход може да има най-доброто кафе на зърна?

По-долу можете да намерите страните, които произвеждат най-доброто кафе на зърна, благодарение на техните географски и метеорологични условия:

  • Бразилия (🇧🇷) . Производството представлява 30% от световното производство на кафе със само 20% Арабика и 80% Робуста.
  • Виетнам (🇻🇳) . Това е вторият производител на кафе в света, където преобладава сорта Робуста.
  • Колумбия (🇨🇴) . Една от най-известните страни производители на кафе в света със своето деликатно кафе Арабика.
  • Индонезия (🇮🇩) . Продукцията Арабика и Робуста представлява 7% от световното производство, като кафетата се характеризират със сложно тяло, богат вкус и ниска киселинност.
  • Етиопия (🇪🇹) . Отличава се с висококачествените си кафета, с нотки на шоколад. Етиопия трябва да се помни като родното място на нашето любимо кафе.

Сред основните производители на кафе в света можем да споменем и страни като Индия, Хондурас, Перу, Мексико и Гватемала, които имат сортове, високо оценени от потребителите.

Как да смелите кафето на зърна, за да не развалите крайния резултат?

Ако искате да получите перфектна напитка, меленето трябва да е подходящо за типа кафе машина, която имате. Понякога може да е трудно да се намери правилното смилане, затова ще се опитаме да ви помогнем с тези кратки указания:

  1. Фино смилане . Има текстура, подобна на тази на готварската сол и е идеална за кафе, произведено с автоматични и полуавтоматични машини.
  2. Средно смилане . В този случай консистенцията е подобна на захар и е най-подходящото мелене за кафе приготвено с мока.
  3. Средно грубо смилане . Консистенцията е доста груба и е типът смилане, който се препоръчва за американската кафе машина.
  4. Грубо смилане . Подобно на едрата сол, смилането от този тип е най-препоръчително за френската кафеварка.

Ако все още не знаете коя кафемелачка да купите, по-долу можете да намерите  продукта, считани за едни от най-добрите:

Кафето на зърна или смляното кафе е по-добро?

И двата вида кафе са добър вариант, стига въпросното кафе да е с добро качество . Както може би вече знаете, кафето на зърна има по-трудоемка подготовка, но всички специалисти заключават, че крайният резултат е по-добър, тъй като се приготвя със суровината в естествено състояние и затова  приготвената напитка е по-добра.

В днешно време обаче натуралното смляно кафе запазва вкуса и аромата си по-дълго благодарение на вакуумната опаковка, в която се поставя веднага след смилането. Следователно не трябва да има голяма разлика в качеството или вкуса с прясно смляно кафе. Следователно зависи от това кой го консумира, от неговите предпочитания и от различните обстоятелства.

Кафе на зърна или капсули?

Няма съмнение, че кафето на зърна е по-неудобно от мляното кафе или кафето на капсули, но както се убедихте, то е по-вкусно и запазва свойствата си по-дълго, при условие че е смляно непосредствено преди консумация.

Кафето на капсули е с точно определено количество смляно кафе, което запазва свойствата и аромата си благодарение на капсулата, в която е обвито. Въпреки това, цената на капсулите е по-висока и те не винаги могат да се рециклират, така че не са екологични. Отново, изборът зависи много от вашите навици, дори ако експертите винаги препоръчват да опитате кафе на зърна, за да получите оригиналния аромат на напитката.

Купих кафе на зърна. Как да го съхранявам?

След като сте закупили кафе на зърна, за да запазите свойствата и аромата му възможно най-дълго, ще трябва да го съхранявате правилно. Печените кафени зърна са много чувствителни към влажност, топлина, слънчева светлина, силни миризми и резки промени в температурата. Ето защо ги съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място. Най-добре го съхранявайте в шкаф или килер, възможно най-далеч от топлина и влага.

Как да съхранявате кафе на зърна след отваряне на опаковката?

Ако кафените зърна, които сте закупили, са в оригиналната опаковка на производителя, можете да ги съхранявате там, ако планирате да ги използвате в рамките на няколко седмици. Този тип торбичка всъщност е предназначена да запази целия аромат на кафето свеж през този период.

Ако, от друга страна, смятате, че трябва да запазите зърната по-дълго или опаковката не е от алуминий, препоръчваме да използвате чист съд без мирис, който е направен от керамика, метал или стъкло. Ако е прозрачен, поставете съда в напълно тъмен, сух и хладен шкаф..

Коя е най-добрата алтернатива на кафето на зърна?

Ако търсите алтернатива на най-доброто кафе на зърна, защото искате да запазите същото качество, но в по-практичен формат, ние ви съветваме да изберете смляно кафе. Има отлични качества и както видяхме, днешните продукти могат лесно да поддържат аромати, вкусове и свойства, благодарение на качествените опаковки. Ако, от друга страна, търсите алтернатива, защото искате да се отървете от кофеина, в допълнение към всички без кофеинови версии, можете да опитате кафе от цикория. Няма същия вкус, но след като свикнете с него, ще го оцените, както оценявате обикновеното кафе.

Свързани продукти