Новини

Методи за обработка на кафе

Методи за обработка на кафе

Методи за обработка на кафе

 

В предишния блог ви разказахме как се отглежда и бере кафе. Разбрахме колко труден, дълъг и специфичен е този процес. Но за да се получи ароматната напитка кафените зърна преминават през още много и различни процеси. Искам да ги споделя с вас за да добиете представа колко дълъг е пътя, който изминават тези малки кафени семенца от плантациите в които са се родили до нашата чашка незаменимо кафе.

Методи за обработка на кафе

След беритбата кафените черешки претърпяват обработка, която има за цел да се извадят семената от плода. Това се извършва по един от основните три метода – мокър, сух и полусух /комбинация от първите два/. Съществуват и варианти на тези три начина, характерни за който ги обвива.  отделните региони.

Мокър метод

Мокрият метод гарантира по-чист вкус на кафето в сравнение с кафе, обработено по сухия или полусухия начин. Той изисква значително количество вода и използването на специално оборудване. Кафе обработено по този метод се нарича „напълно измито кафе“. Около 50% от кафетата в света се обработват така.

Когато…

Когато измиването е направено правилно, спазени са всички технологични изисквания, се гарантира по-доброто запазване на присъщите качества на кафените зърна. Кафето обработено по този метод има по-добро качество, а това води и до по-високи пазарни цени.

Колкото и …

Колкото и внимателна да е беритбата, между зрелите кафени черешки има определен брой изсушени или неузрели плодове, камъчета, листа и клонки. Прави се предварително почистване, като това става в резервоари пълни с течаща вода. Следва отделяне на семената от плода. Това става със специална машина, задвижвана ръчно или от мотор. Тази операция е основната разлика между сухия и мокрия метод. Семената се отделят от плода преди етапа на сушене и това трябва да стане веднага след брането, за да се избегне развалянето на плода, а от тук и влошаването на качеството на кафето.

След така…

След така извършената екстракция обикновено остава известно количество плод върху зърната, както и слизестия слой който ги обвива. За да се премахнат напълно се използват два начина – чрез ферментация или механично премахване.

По-често се използва…

По-често се използва метода ферментация. Зърната се поставят в големи ферментационни резервоари, където остатъчният слой се разгражда под действието на естествени ензими. Процесът се следи, като се внимава кафето да не придобие нежелани вкусове. В зависимост от температурата, концентрацията на ензими и дебелината на слузестия слой този процес е с продължителност между 24 до 36 часа. Следва измиване с чиста вода в специални канали или чрез специализирани машини. Полученият продукт се нарича пергаментно кафе.

Следващата стъпка…

Следващата стъпка е сушенето. То се извършва на два етапа – предварително сушене за отстраняване на външната влага и окончателно сушене, което намалява вътрешната влага на самото зърно до 12%. И за предварителното и за окончателното сушене се използват различни методи – сушене на слънце, върху циментови тераси или т.н. „африкански легла“ и механично изсушаване. Африканските легла представляват повдигнати платформи, изработени от ситна телена мрежа. При сушенето на слънце пергаментните зърна се разстилат на слой дебел до 10 см, като често се обръщат. В зависимост от температурата на околната среда и влажността на въздуха това отнема около 8 – 16 дена.

В големите плантации…

В големите плантации, където по време на пика на събиране на реколтата, има много повече кафе отколкото може да бъде ефективно изсушено на слънце. Ето защо се налага използването на машини. Това са специални въртящи се цилиндрични сушилни, през които минава горещ въздух. След изсушаването кафето се съхранява в чували.

Този метод най-често се използва за обработването на кафе от сорта Арабика.

Сух метод

Сухият метод е най-стария и най-елементарния метод. Кафетата обработени по този начин се наричат „натурални кафета“. Те имат забележителен натурален вкус и аромат. Този метод се използва в районите с ограничени водни ресурси. Но той не е практичен в дъждовните райони където влажността на въздуха е висока или когато вали често по време на прибиране на реколтата.

При сухия метод…

При сухия метод на обработка целия плод се суши на слънце. Набраните вече кафени черешки се сортират и почистват. Отделят се презрелите, неузрелите и повредени плодове. Отстраняват се листа, клонки, камъчета. Почистени кафените черешки се разстилат върху големи циментови тераси или върху повдигнати „африкански легла“. Докато плодовете съхнат се обръщат ръчно за да се осигури равномерно изсушаване. За да се постигнат желаните 12% влажност на зърната са необходими до 4 седмици. В някои по-големи плантации, след като кафето е сушено няколко дни на слънце, за да ускорят този процес се използват специалните машини за сушене. Процесът на сушене е най-важният етап в обработването. Той пряко засяга крайното качество на суровото кафе.

Така изсушените…

Така изсушените кафени черешки се съхраняват в специални силози, готови за да бъдат изпратени във фабрики за обработка на сурово кафе. Там се извършва олющване на зърната, като се отстраняват всички външни слоеве. Това става с машина задвижвана ръчно или механично. Там също се извършва сортиране и окачествяване на вече готовата продукция. Накрая се опакова в специални чували от юта и кафето е готово за износ.

Сухия метод се използва за около 90% от кафета сорт Арабика произвеждани в Бразилия, за повечето кафета произвеждани в Етиопия и за някои видове Арабика произвеждани в Индия, Индонезия и Еквадор.

Полусух метод

При полусухия метод се извършва екстракция на кафените зърна от плода, но не се премахва слизестата материя от зърното. Тя се изсушава заедно с пергамента. Чак след изсъхването този пергамент се олющва и зърната се сортират. Този метод най-често се използва в Бразилия, Етиопия, Суматра и Коста Рика.

Класификация и сортиране

Преди да стигнат до пазара зърната зелено кафе прецизно се сортират по размер и плътност. Размера на зърната се обозначава по скала от 10 до 20. Този номер представлява диаметъра на дупките на ситото през което преминават семената. Зърната зелено кафе се сортират по големина, като преминават през серия от вибриращи сита с различен размер на дупките. Но зърната се сортират и по плътност. За целта се използва въздушна струя, която отделя по-леките семена от по-тежките. Следващ процес е отстраняване на дефектните зърна. Най-често за тази цел се използват електрони машини за сортиране. В много страни обаче сортирането за дефекти се прави ръчно, докато семената се движат по лента. Сортираното по качество и размер зелено кафе се опакова в чували от юта и е готово за експорт.

Държейки в ръка…

Държейки в ръка чашката с ароматно кафе замисляли сте се някога колко дълъг път е извървяла и през колко процедури е преминала тази невероятна напитка, която сега е тук за да я отпием с наслада и за да ни даде старт за новия ден?

Методи за обработка на кафе
За нас…

Ние сме нова бързо развиваща се онлайн платформа за кафе, чай, кафе-аксесоари, напитки и кафемашини www.coffeehub.bg . Предлагаме ви едни от най известните брандове в този бранш: Cuore Nero Caffe , Lavazza, Kimbo, Vergano, Illy, Nestle, Starbucks, Costa, Richard, Dallmayr, Julius Meinl, Gaggia и още много други. Също така  предлагаме вода и напитки:Red Bull,  Coca-Cola, Fanta, Monte Cimone, S.Pellegrino, Acqua Panna, Fiji, Evian, Perrier и други. Разполагаме  и с  богат асортимент от кафемашини на марките: Saeco, Philips, Gaggia, Delonghi, Lavazza, Melitta, Qualita. Предлагаме  бърза доставка до вашият  дом, офис или търговски обект . Coffeehub е отлична възможност за бързо, лесно и сигурно пазаруване в интернет пространството. За нас доволните клиенти  са приоритет No1. Всеки месец имаме различни топ промоционални предложения.  Можете да ни последвате в нашата facebook страница и instagram профил за да разберете първи промо офертите за месеца и да прочетете  интересни новини в блога ни свързани с кафето от цял свят. Възползвайте се от нашата безплатна доставка при поръчки над 89лв за цялата страна. За вашето улеснение работим с двете най голями куриерски компании у нас – Спиди и Еконт.