Новини

Международен ден на кафето 1 октомври

Международен ден на кафето 1 октомври

Международен ден на кафето 1 октомври

Международен ден на кафето 1 октомври

 

Кафето е вторият най-продаван продукт, на международно ниво, след нефта. Всеки ден в света се изпиват около 2,2 милиарда чаши от това вълшебно питие. То е любима напитка на милиони и бизнес за милиарди. Толкова е навлязло в живота ни, че съвсем заслужено си е извоювало правото за ден от календара посветен на него.

Кога е денят на кафето?

Можете да намерите не една, а повече дати свързани с честване на кафето.

На 1 октомври, в повечето страни производителки на кафе, започва кампанията за прибиране на кафената реколта. Именно по тази причина Международната организация за кафе – ICO е избрала тази дата за Световен ден на кафето.

История…

През 1983 година в Япония се е състояло първото тържество в чест на кафето. По-късно и други страни се възползват от идеята, но го празнуват на различни дати. Някои и до днес имат свой национален ден на кафето. Например:

Италия…

Италия празнува на 17 април. Този празник италианците с гордост наричат още „Ден на еспресото“, защото това е родината му. Организатор на празника е популярната обществена организация „Национален институт за италианско еспресо“.

Ирландия…

В Ирландия празнуват два пъти. 19 септември е обявен за „Национален ден на кафето“, а на 25 януари започват едноседмичните национални празници на „Деня на ирландското кафе“.

Исландия…

В Исландия няма точна дата за това събитие. Така наречения „Ден на слънчевото кафе“ се отбелязва в първия ден на слънцето след полярната нощ.

Перу….

Перу също няма фиксирана дата. Перуанския празник на кафето се чества всяка четвърта събота на месец август.

Някои страни от Южна Америка…

В някои страни от Южна Америка имат точно фиксиран ден. Например Бразилия  празнува своя „Национален ден на кафето“ на 24 май, Колумбия – на 27 юни, Коста Рика – 12 септември.

Други…

В други страни, като Норвегия, Унгария, Швеция, САЩ, Канада „Денят на кафето“ се отбелязва на 29 септември, в Австрия и Япония на 1 октомври, в Швейцария на 16 май.

И…

И едва през 2014 година Международната организация за кафе – ICO създаде единен „Международен ден на кафето“, като обяви датата 1 октомври. През следващата година в Милано се състоя и първото тържество. Днес се празнува в 75 страни. На този ден много кафенета организират интересни инициативи и имат атрактивни празнични предложения за своите посетители.

Навици

Замисляли ли сте се колко дълбоко е навлязло кафето в нашия живот? Колко истории и човешки съдби се крият в тези мънички зрънца? Колко любовни срещи, колко раздели, колко делови разговори и срещи с приятели са се провели на „чашка кафе“?

Колко пъти сме казали или сме чули фразите „Още спя. Не съм си пил кафето.“, „Трудно ми е да си отворя очите без глътка кафе.“, „Да се видим на по кафе“, „Ела у дома на кафе“, „Ще пиеш ли едно кафе?“. За едни пиенето на кафе е ритуал, а за други част от ежедневието. Да не забравяме и мистичната част на историята с гледането на кафе.

Кафето е цяла вселена.

Вселена от аромати и вкусове, истории и легенди, притчи и предсказания, бизнес и пари, удоволствие за едни и препитание за други. За кафето може да се говори дълго. Но по повод неговия международен празник искам да ви разкажа някои куриозни и по нестандартни начини за поднасяне и консумиране на тази вълшебна напитка.

Кафе във фунийка

Кафе поднесено във вафлена фунийка е измислено от The Grind Coffee Company в Йоханесбург. Приготвя се, като сладоледената фунийка се покрива отвътре с поне четири слоя шоколад, за да не се разтопи от горещото еспресо. Внимание! Имате четири минути за да го изпиете.

Аволате

Аволате е кафе с мляко, но поднесено в издълбан плод от авокадо. От тук идва и името му. Според някои е вкусно, а според други е чиста подигравка с кафето. Въпрос на вкус.

Прозрачно кафе

Създадено е от братята словаци Дави и Адам Наги, живеещи в Лондон. Идеята е не само да изглежда интересно. По този начин се елиминира пожълтяването на зъбите, което според някои учени се получава при редовна консумация на кафе.

Готическо лате

Готическото лате е напитка, която се приготвя от кафе, мляко и активен въглен. Казват, че е много подходяща на сутринта след препиване.

Бронирано“ кафе

Става дума за кафе с масло. Името идва от компанията Bulletproof на американеца Дейв Аспрей, който е измислил рецептата на „Бронираното кафе“. Според него, добавянето на специална мазнина в кафето, ни държи по-дълго време сити и подпомага отслабването.

Но…

Но 1 октомври не е ден посветен само на кафето. Това е ден изпълнен с много празници. Ето някои от тях:

  • През 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО, 1 октомври е определен за международен ден на музиката.
  • 1 октомври е Световен ден на вегетарианците, учреден през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания.
  • 1 октомври е и световен ден на архитектурата. Целта е да се покаже ролята на архитектите и архитектурата за създаването на жизнена и здравословна градска среда, увеличаваща благосъстоянието на жителите.
  • През 1980 година, по повод 700 години от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник на българските певци и музиканти.
  • 1 октомври е и българският ден на поезията, празник на Академията на Министерството на вътрешните работи, ден на застрахователя, професионален празник на зенитно-ракетните войски.
  • Всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. Жителите на тетевенското село Бабинци отбелязват храмовия празник на параклиса „Покров Богородичен“ с отслужването на света литургия, а след това всички жители и гости се събират на традиционна празнична трапеза.
  • 1 октомври е обявен за световен ден на възрастните хора. Датата официално е определена на 14.12.1990 година с решение на Общото събрание на ООН.
  • 1 октомври е Световен ден за борба с хепатита.
  • Той е и първи ден на Световния месец октомври за борба с рака на гърдата.
  • 1 октомври е ден на пощенските картички.

Както видяхте, на 1 октомври имаме много поводи за забавления. Изберете вашия празник /или празници/ и го почетете по подобаващ начин. А можете спокойно да си изкарате деня пиейки еспресото, капучино, макиато, щварц или това кафе, което ви харесва най-много и да твърдите, че празнувате.

Ние от Coffee Hub приемаме този празник за много специален и личен и поздравяваме всички празнуващи!

Международен ден на кафето 1 октомври

Изберете вашето любимо кафе