Новини

Коста Рика

Коста Рика

Коста Рика

Много от любителите на кафе знаят, че кафето от Коста Рика е с високо качество, но може би не всички познават тази прекрасна страна, нейните кафе региони и култура. На 12 септември в Коста Рика се чества националния празник на кафето, а на 15ти е денят на независимоста. По този повод решихме да ви разкажем някои интересни факти за тази великолепна държава.

Географско местоположение на Коста Рика

Коста Рика е сравнително малка държава намираща се в Централна Америка. Името й Costa Rica е испанско и в превод означава богато крайбрежие. На север граничи с Никарагуа, на югоизток с Панама, на югозапад с Тихия океан, на североизток с Карибско море и Еквадор на юг от остров Кокос. Столица е Сан Хосе и е най-голям град в страната. Намира се на около два часа път с кола от Тихия океан и на около три часа от Атлантическия. Тихоокеанският бряг предлага великолепни условия за сърф. Коста Рика има площ 51 060 кв. км., а населението й е около 5 милиона. Климатът й е тропически.

Известна е …

Известна е като една от 22-те страни в света, която не разполага със собствени въоръжени сили – премахва въоръжението си през 1949 година. Коста Рика е истински екологичен рай. В страната има стриктни закони за опазване на околната среда. 25% от територията на страната са защитени национални паркове. Еко-туризмът е между първите отрасли на икономиката на страната.

Но…

Голям процент от икономиката на Коста Рика се заема на отглеждането, обработването и износа на кафе. Там се произвежда само сорт Арабика. Отглеждането на сорт Робуста е забранено със закон. Страната има осем отличителни кафе региона. Основните са Тарасу, Централна долина, Западна долина, Три реки, Брунка, Гуанакаста. Всеки един е със собствен микроклимат, а в някои има и по няколко различни микроклимата. Реколтата се събира от октомври до март. Коста Рика заема 1% от световния пазар на кафе, а това й отрежда 15-то място в света. Смело можем да кажем, че Коста Рика е една истинска Кафе Република.

История на Коста Рика

Историята на Коста Рика е неразривно свързана с отглеждането на кафе. През 1821 година страната обявява своята независимост от Испания. Новото правителство раздава на всички желаещи кафени семена, с цел насърчаване производството му. По това време в страната има около 7 000 кафени дръвчета. Само десет години по-късно, през 1831 година, правителството обявява, че всеки който е засадил кафе и го обработва  в продължение на 5 години, може да претендира за собственост върху терена.

Първи износ на кафе

Първият износ на зелено кафе е през 1820 година за съседна Панама, но количеството е малко. През 1832 година е изнесено кафе за Англия, но през Чили. То е етикирано като чилийско кафе произведено във Валпараизо. Едва през 1843 година започва официалният износ за Англия. Англичаните го приели радушно и така се поставя началото на традицията.

В продължение на близо петдесет години, от 1846 до 1890, кафето е единствената стока, която Коста Рика изнася. Днес страната е известна на международния пазар със своите банани, ананаси и други, но кафето остава с най-голям дял от износа на агрокултурни стоки. Именно благодарение на приходите от кафе през годините са построени националния театър, университета в Санто Томас и първите обществени библиотеки. И до днес най-големият износ от Коста Рика е кафе.

Обработка на кафените черешки

През 1830 година в Коста Рика кафените черешки се обработват по мокрия метод. До 1905 година в страната са построени около 200 водни станции за извличане и обработка на кафените семена. Обработени по мокрия метод кафета, започват да се отличават с по-високото си качество, а от тук се увеличава и цената им.

Методи използвани днес

В стремежа си да подобрят качеството на произвежданото кафе, а от там и увеличаване на продажбите и цените, фермерите от Коста Рика експериментират с нови сортове, начини на отглеждане и методи на измиване на кафените черешки.

Анаеробен метод

Днес в страната се използват и други методи. Един от тях е анаеробният. При него кафените плодове се поставят в плътно затворен резервоар, където те ферментират. При този процес кафето придобива вкусови характеристики, които не се получават при никой друг от методите за отделяне на кафените семена от плода.

Меден метод

Именно фермерите от Коста Рика откриват полу-сухия метод на измиване, който представлява нещо средно между сухия и мокрия. Нарича се Honey или меден метод. Днес в страната се прилагат различни начини за измиване на кафените семена на  базата на ферментация. Най-малката часова разлика в този процес може да промени външния вид и вкусови характеристики на кафетата. В зависимост от продължителността на ферментацията, получените кафета са различни и се наричат бяло, жълто, червено и черно кафе.

Институт за кафе в Коста Рика

Още от обявяването на независимостта на Коста Рика, правителството внедрява програми за насърчаването на производството на кафе в страната. През 1933 година се създава „Институт за защита на кафето“. В началото целта му е да защитава малките производители на кафе от експлоатацията на прекупвачите. През 1948 година институтът се преименува в „Работилница за кафе“, а след това постепенно се превръща в „Институт за кафето в Коста Рика“ – „Instuto del café del Costa Rica – ICAFE“. Той съществува и до днес, като основните му цели са експериментални кафени плантации с изследователска цел и промотиране на костариканското кафе по света.

Нови, „специални“ кафета в Коста Рика

До края на ХХ век в Коста Рика ся изнасяни предимно марки кафе, продукти на големи фирми. От 2000 година се забелязва бум на износа на кафе и толерирането на кафе продукти на малки ферми, всяка от които си има свой начин за извличане на семената от кафената черешка. Така започва да се говори за развитието на сегмент „специално кафе“.

Все повече фермери инвестират в машини за отделяне и почистване на кафените зърна и извършват това в своите ферми. Така те имат контрол върху цялостния производствен процес – от отглеждането на насажденията до брането, от черешката до чувалите със зелено кафе. В резултат на това в страната постоянно се появяват най-различни видове техники за измиване, а от тук нови, специални кафета.

Вкусовия профил на кафето…

Вкусовият профил на кафето от Коста Рика  се отличава с наситена сладост, макар и да е често с леко и ефирно тяло. Ако искате да усетите изненадваща експлозия от вкусове, опитайте кафе с нетрадиционния стил на измиване. Но имайте предвид, че и различните терени, различната почва също предлагат разлика във вкусовете на едни и същи сортове, обработени по един и същи начин.

Много реномирани фирми, производителки на кафе, включват в своите смеси кафе от Коста Рика. Може би и вие искате да го опитате? Разгледайте нашия каталог. Приятно ще ви изненадат не само разнообразието от артикули, но и цените. Специално ви обръщам внимание на кафетата с марка „Motta“. Целият месец септември те са на промоционални цени. Възползвайте се.

Изберете вашето любимо кафе