Новини

Кафе с мляко – 3

Кафе с мляко - 3

Кафе с мляко – 3

 

Кафе с мляко – тази толкова популярна комбинация предизвиква много здравни дебати. Страхът, че пиейки кафе с мляко може да ни навреди, предизвиква много въпроси. Най-често задаваните са свързани с храносмилателната система. Да разгледаме някои от тях и съответно да видим мнението на специалистите.

Кафе с мляко – панкреас

Сред разпространените митове за консумацията на кафе е ефектът му върху развитието на рак на панкреаса. Според мета-проучване /резултатите от което са публикувани в National Center for Biotechnology information/, изследващо тази тема, не съществува никаква връзка между кафето и риска от рак на панкреаса.

Но при проблеми свързани с панкреаса е препоръчително да се ограничат мазнините. Ако обичате капучино, имайте предвид, че то се приготвя с пълномаслено мляко. Високомасленото мляко придава вкуса и копринената структура на капучиното, но то може да не е подходящо за хора с болен панкреас.

Кафе с мляко – рак на хранопровода

Ракът на хранопровода също е тема свързана с консумацията на кафе. Според изследванията пиенето на кафе няма връзка с развитието на рак на хранопровода, дори се наблюдава защитен ефект при популациите от Източна Азия.

Редовната консумация на твърде горещи напитки може да бъде проблем, който насърчава развитието на рак на хранопровода. Друг фактор, отговорен за тази болест, е тютюнопушенето. Дори и в днешното общество, ориентирано към здравословен начин на живот, навикът „кафе и цигара“ продължава да съществува.

Пиенето на кафе с мляко би могло да допринесе за понижаване на температурата на напитката и по този начин да намали вредата на един от тези два фактора. Млякото, приготвено правилно за капучино, има температура около 60 градуса. Напитки с такава  температура е подходяща за пиене без да изгаря или да причинява рискове за здравето на хранопровода.

Кафе с мляко – киселини

Неприятното усещане за киселини се причинява от кисели стомашни сокове, които дразнят лигавицата на хранопровода, обикновено след хранене или през нощта. Киселините могат да бъдат симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест. Това заболяване може да доведе до трайно увреждане на хранопровода.

Ако страдате от киселини специалистите препоръчват да избягвате алкохол, мазни и пържени храни. Някои включват в тази диета и кафето. Не е доказано обаче, че консумацията на кафе влияе на това заболяване, но е доказано, че пиенето на мляко или консумацията на млечни продукти влошава симптомите му.

Пиейки кафе без мляко, то не би трябвало да имате киселини. Но способността на кофеина да подпомага телесната активност и храносмилането може да увеличи вероятността от киселини. Опитайте сами и вижте дали пиенето на черно кафе е подходящо за вас или не.

Кафе с мляко – отслабване

Първото в света капучино е създадено, за да направи кафето по-сладко. Желанието за подслаждане на кафето продължава да съществува и до днес. Хората подслаждат сладко мляко в чаша кафе със захар за още по-сладък вкус. Хората обичаме сладкото. Отрицателният ефект от такава напитка е имено приема на повече захар и мазнини.

От време на време може да се поглезим с десерт като например карамелено лате с бита сметана. Важно е колко често си го позволяваме. За много любители на кафе с мляко обаче подслаждането е навик. Капучиното не трябва да е голямо прегрешение, дори ако сте на диета за отслабване, освен ако не го подслаждате със захар или пиете по няколко чаши дневно.

Самото кафе почти не съдържа калории, но помага за изгарянето на мазнините. Говорим само за чаша черно кафе. Всичко добавено към него променя нещата. Некалоричното кафе печели 64 kcal с добавяне на 100 мл. пълномаслено мляко.

Периодично гладуване и кафе с мляко

Ако се интересувате от здравословен начин на живот, то вече сте се натъкнали на различни практики, които могат да подобрят здравето ни и да оптимизират функционирането на тялото ни. Това могат да са определен вид гимнастика, ледени бани, използването на билки или дори периодично гладуване.

Ако…

Ако прилагате техниката на периодичното гладуване, пиенето на кафе може да бъде полезно. Както препоръчва Вероника Алистър, по време на периодичното гладуване е добре да се пие качествено кафе, обаче без мляко и без захар.

Кафе с мляко – лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост изисква да се избягва приема на краве мляко и неговите производни. Който има тази непоносимост, не може да пие капучино, приготвено по традиционния начин. Но не се притеснявайте. Заменяйки кравето с растително мляко също се получава вкусна напитка. Дори и тези, които са вегани, могат да се насладят на чаша вкусно капучино, като използват растително мляко. Но от многото видове предлагани на пазара кое е най-подходящото за комбиниране с кафе?

Кафе и соево мляко

Това е растителното мляко, което най-често се използва като алтернатива на кравето мляко. Соевото мляко е богато на изофлавони, естествени фитоестрогени и наистина е отлично за здравето ни. Специфичният му вкус обаче не допада на всеки, но смесено с кафе се получава приятна и много вкусна напитка. Соевото мляко е подходящо за приготвяне на капучино, тъй като е доста кремообразно и следователно позволява да се получи достатъчно гъста пяна.

Кафе и оризово мляко

Оризовото мляко е по-сладко и по-рядко в сравнение със соевото. При разпенването му не се получава гъста, поддържаща пяна и заради това не е много подходящо за капучино. Ако искате да го използвате за приготвянето на мляко и кафе обаче ще получите добър резултат.

Кафе и бадемово мляко

Бадемовото мляко притежава интензивен вкус и аромат на бадеми, които се комбинират много добре с аромата и вкуса на кафето. Благодарение на тези си качества то е отлична комбинация за приготвянето на вкусна и ароматна напитка.

Кафе и кокосово мляко

Кокосовото мляко е със свеж и екзотичен вкус. То е подходящо за съчетаване с кафе. Резултатът наистина е много интересна напитка. Но за да се усети целия вкус на кокоса, комбиниран с този на кафето, трябва да се консумира студено.

Кафе и овесено мляко

Овесеното мляко е леко и е лесно смилаемо. Полезно е за здравето ни, но има сладък, препечен вкус, който не се харесва на всеки. В комбинация с кафе, ароматите и вкусовете му се прикриват и се получава отлична напитка.

Кафе с мляко

Капучиното е полезно за нашето здраве. Антиоксидантите съдържащи се в кафето помагат за защитата на клетките от увреждане, а кофеинът подобрява настроението ни и повишава бдителността и концентрацията. Приемът на калций, съдържащ се в млякото, е важен за костното ни здраве. Кафето с мляко може да намери място в здравословния начин на живот и да стане част от една разнообразна и здравословна диета.

Кафе с мляко – 3