Новини

Кафе с мляко – 2

Кафе с мляко - 2

Кафе с мляко – 2

 

Кафе с мляко – това е една силна, гореща и страстна връзка. В тази комбинация кафето присъства със своя богат вкус, обожаваната от нас лека горчивина и неповторимия си аромат. Млякото се включва за да обуздае нежно темпераментния нрав на кафето, омекотява силния му вкус. Двете напитки се допълват в една съвършена хармония.

Кафе с мляко – капучино

Когато говорим за кафе с мляко, няма как да не отделим внимание и на капучиното, любимо питие на мнозина по цял свят. Това е топла напитка, приготвена от еспресо и разбито на пяна топло мляко. Традицията в Италия е да се пие само сутрин на закуска или малко след това. Никога не се консумира по време на обяд или вечеря. Но от къде идва името му и къде е родното място на капучиното?

Името

Думата „капучино“ произлиза от латинското Caputium. По-късно под влияние от немски се е трансформирала в Kapuziner. На италиански е умалителна форма на cappuccino и означава нещо, което покрива главата – „качулка“.  В миналото името е свързвано с приликата с кафявия цвят на расото на монасите капуцини. Капуцините избират цвета и дизайна на облеклото си още през 16 век. Вдъхновяват ги запазените одежди на Свети Франциск от Асизи. Характерните дълги и заострени качулки донасят на монасите прякора „капуцини“ – носещи качулки.

История

Произходът на капучиното е тясно свързан с разпространението на кафето в Европа и по-специално в Австрийската империя. Една легенда свързва името му с монаха-капуцин Марко д`Авиано /17 ноември 1631 – 13 август 1699/, фриулски презвитер. През септември 1683 година той е изпратен от папа Инокентий ХI във Виена. Задачата му е да убеди европейските сили в коалиция срещу османските турци.

В едно виенско кафене му предложили чаша с кафе. Монахът обаче не го харесал. За да смекчи прекалено силния му вкус, добавил мляко. Получената напитка придобила светлокафяв цвят, като мантията на монасите капуцини. И така новото питие получило  името капуцинер на немски kapuziner. Днешните ни представи за капучино са далеч по-различни и според тях тази нова напитка би трябвало да се нарича просто кафе с мляко.

Йоханес Теодат

Според друга версия капучиното е създадено още по-рано. Йоханес Теодат, собственик на едно от първите кафенета във Виена, вече бил експериментирал с нови смеси от кафе и напитки. Според някои историци, той е този, който е добавил първата капка мляко към кафето. Това се случило около 1660 година.

Йержи Франчишек Кулчицки

Според друга хипотеза родното място на капучиното също е Виена, но неговият създател е друг собственик на кафене – Йержи Франчишек Кулчицки /1640 – 1694/. През 1685 година той придобива огромни количества кафе, изоставено от мюсюлманите. За да го пласира по-бързо той решава да подобри вкуса му, като добавя към него мляко и мед.

Кафе с мляко и кипферл

Тази легенда разказва още, как той заедно с чашата с кафе и мляко предлагал и кипферл. Това е вид десерт известен още от 13 век и се смята предшественик на кроасана. Формата му наподобява полумесец. Консумирали го, като го потапяли в напитката, а символиката била знак на презрение към нахлуващите османци.

Йохан Нюхоф

Според други източници идеята за кафе с мляко е пренесена в Европа от Йохан Нюхоф – холандския пътешественик и посланик в Китай. При пребиваването си в Китай той видял как местното население добавя към чая мляко. По-късно той приложил тази идея към чаша кафе.

Защо добавяме мляко към кафето

Още преди Нюхоф и китайците, тибетците са добавяли мляко или мазнина към своите напитки. Според някои историци още преди 10-ти века към чая се е добавяло мляко и масло не толкова за подобряване на вкуса, а за увеличаване на хранителната стойност на питието. Оригиналното тибетско кафе с масло от як даде идеята за „непробиваемото“ кафе. Модерната версия се различава от традиционната рецепта с това, че се използва краве или кокосово масло. Чаша такова кафе е в състояние да ни зареди с голяма доза енергия.

И…

И също, както в случая с кафето с масло, можем да очакваме по-висока енергийна стойност, когато пием кафе с мляко. Млякото съдържа известно количество мазнини. Разбира се, условията ни на живот са различни от тези в Тибет, така че една обилна, висококалорична закуска с кафе не е изискване за оцеляване. Днес пием кафе с мляко просто защото ни харесва – кремообразна, сладка и много вкусна напитка.

Кафе с мляко

От началото на миналия век пиенето на кафе придобива ново измерение. Изобретени са парни кафе машини и напитката, наречена еспресо. Силният екстракт от кафе е богат на вкусове и се приготвя само за няколко минути. Това допринесе за по-бързото разпространяване на навика за пиене на кафе първо в Италия и Европа, а след това и по целия свят. Но силното и нагарчащо еспресо не се харесва на всеки. Именно способността на млякото да оптимизира вкуса на кафето е безспорното предимство за пиенето на кафе с мляко.

Машините за еспресо, оборудвани с накрайник, могат да приготвят кафе и да затоплят и разпенят млякото само за няколко минути. Топлото мляко с фина консистенция придава сладост на кафето, а в същото време намалява киселинността и горчивината му. С добавянето на мляко  може да се прикрият малките дефекти на еспресото, ако то не е правилно приготвено или е по-горчиво или по-сурово от обичайното.

От друга страна, млякото се съчетава много добре с кафето по отношение на вкуса. Киселото кафе може да придобие много сладък вкус, ако добавим мляко. Комбинация от мляко и кафе с нотки на шоколад, ванилия или лешник е удачна и естествена. Капучино от този тип само по себе си е почти кафеен десерт.

В стремежа си да задоволят изискванията на своите клиенти много фирми, производителки на кафе, пускат  на пазара нови артикули. Между тях може да намерите изключително богата гама кафе напитки с мляко, които са лесни, вкусни и бързи за приготвяне.

Едно топло капучино по време на кафе паузата в офиса, у дома или пък натоварения с лични задачи ден придобива нови измерения. Чаша кафе по вълшебен начин забавя времето и го връща на едни по-спокойни обороти, в които има място за малките удоволствия от деня.

 

 

Кафе с мляко – 2