Новини

Кафе Света Елена

Кафе Света Елена

Кафе Света Елена

Кафе Света Елена

 

Кафето Света Елена е едно от най-скъпите кафета в света. То се произвежда на остров Света Елена, а от тук получава и името си. Искам да ви разкажа за мястото където се отглежда, как се произвежда, за качествата му и защо е толкова скъпо.

Къде се намира остров Света Елена

Островът Света Елена се намира в южната част на Атлантическия океан. На изток отстои от Африка на близо 2000 километра, а на запад от Южна Америка на около 3500 километра. Най-близката суша е остров Възнесение, разположен „само“ на 1000 километра. Ето защо го определят като едно от най-изолираните и трудно достъпни места на света.

А..

Островът представлява вулкан, изгаснал преди 10 милиона години. Има площ 122 квадратни километра. Климатът е тропически, морски и се влияе от Бенгалското течение и пасатите, духащи почти непрекъснато. Целогодишните температури са между 18 и 28 градуса. Столицата е Джеймстаун. Населението, по данни за 2016 година, е 4534 души. Говоримият език е английски, а кухнята е смесица от малайска и китайска кулинария.

Островът Света Елена има величествена красота, характерна с каменистия си релеф и огромни скали, които ограждат зелената вътрешност. Това изолирано от океана парче земя има интересна флора и фауна, редки растения и висока концентрация на ендемични птици. Поради тези причини е включен в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

История на остров Света Елена

Островът е открит от португалския адмирал Жуау да Нова на 21 май 1502 година. Наричат го Света Елена в чест на Елена Константинополска, майка на първия християнски император Константин I. Датата на откриването на острова просто съвпаднала с  датата на християнския празник Свети Елена и Константин. Португалците го използвали до 1633 година, а след това е територия на холандците. През 1657 година Оливър Кромуел дава на Британската Източноиндийска компания харта за управление на острова и започва укрепването му  и колонизирането с плантатори.

Но…

В колониалната епоха, до построяването на Суецкия канал през 1869 година, островът играе важна роля за корабите пътуващи между Великобритания и Индия. Там те са спирали за да се снабдят с прясна вода и храна.

Произход на кафе Света Елена

Точно на това изолирано от света място расте определен вид кафено дърво. Произходът му идва от сорт Green Tipped Bourbon, отглеждан в Етиопия. Оригиналните семена са пренесени от Йемен в Африка през 1733 година от кораб на Източноиндийската компания. Целта била да се разшири съществуващата до момента гама от кафени видове. С успешното му засаждане, попаднало в тази благоприятна за растежа му среда, този вид кафе се е превърнал в нещо наистина уникално.

И…

Днес, стотици години по-късно, кафето Света Елена е едно от най-скъпите и любими в света. То печели наградата „Кафе на годината“ за 2013 година. Това е и периода, през който е пика на производството му, за съжаление намаляло през следващите години. Но това конкретно кафе продължава да печели награди. През 2018 година гилдията на изисканите храни на Обединеното кралство му присъжда наградата „Златна звезда“.

Кафе Света Елена

Кафе Света Елена

Наполеон Бонапарт…

Остров Света Елена, а и едноименното кафе произвеждано там, придобиват голяма популярност благодарение на френския владетел Наполеон Бонапарт /1769–1821/. Той е отговорен за седемнадесетте години опустошителни войни в Европа, отнели живота на 6 милиона души. През 1814 година е принуден е да абдикира, след като коалиция от 6 европейски държави превзема Париж. Задържан е и е заточен на средиземноморския остров Елба, близо до бреговете на Тоскана, Италия.

Но…

Но той успява да избяга. Събира 200 хилядна армия и за втори път застава начело на Франция. Разгромен в битката при Ватерло, днешна Белгия, попада в плен през 1815 година. За да гарантира, че бягството му няма да се повтори Великобритания, още същата годена, го изпраща на заточение на остров Света Елена – място откъдето със сигурност е трудно да се избяга.

Тогава…

Наполеон Бонапарт живял в имението Лонгууд, което се намира в едноимено градче, не далеч от Джеймстаун. Там той прекарал в изгнание, изолиран от света, последните шест години от живота си до 1821 година. Наполеон възхвалявал местното кафе. Казвал: „Единственото хубаво нещо на остров Света Елена е кафето“. Напитката се радва на популярност в Париж през годините след смъртта му. По това време кафе се произвеждало в различни плантации.

Кафе Света Елена

Кафе Света Елена

Днес…

Днес островите Света Елена, Възнесение и Тристан да Куна са част от задморската територия на Обединеното кралство. През 1858 година френският император Наполеон III получава владението на къщата Лонгууд и земите около нея. И до днес те са френска собственост.

Как се отглежда кафе Света Елена

И днес във фермите се използват същите техники за отглеждане, прибиране на реколтата и обработка на кафените зърна, както е правено в продължение на много години. Плодовете се берат ръчно от местните хора, измиват се в специални вани, сушат се на слънце и се сортират. Само в някои отделни операции се използват дребно мащабни машини. Производството на кафе Света Елена постепенно започва да се модернизира с надежда това да доведе до нов подем.

Вкус…

Готовата напитка, приготвена от кафе Света Елена, се описва от различни дегустатори като сложна, плодова, подобна на вино, с нотки на подправки, шоколад и карамел. Това кафе има толкова различен вкус от другите кафета поради уникалните условия в които се отглежда.

Защо е толкова скъпо

Производството на кафе Света Елена през годините се колебае и е доста непредвидимо. Пиковият период на отглеждането му е през 90-те години на миналия век, когато 20 хиляди кафени дървета растат на различни места на острова в сравнително големи плантации. Днес тези големи плантации са отстъпили място на по-малки ферми, които обработват само няколко акра земя.

А…

Кафето Света Елена остава много рядко, просто защото самият остров е малък. Площта му може да побере само определен брой плантации. Повечето кафени насаждения по света растат на по-висока надморска височина. Тук от решаващо значение е местоположението на острова и неговия тропически климат. Уникални фактори са въздушните течения идващи от юг и естествения тор получен от големите популации на морски птици. Всичко това оказва значение върху вкуса му, превръщащо го в уникално.

Икономиката на острова…

Икономиката на острова, въпреки предходните си високи постижения, в днешно време е отслабнала и почти напълно се държи от помощите от Лондон. Туристическият бизнес в голямата си част е свързан с факта, че острова е последен дом на Наполеон. Много туристи пристигат с цел да посетят и къщата Лонгууд, превърната днес в музей.

„Най-безполезното летище в света“

До 2017 година единствения начин да стигнете до остров Света Елена е кораба „RMS Saint Helena“, плавателен съд на Кралската пощенска служба на Великобритания. Той потегля от Кейптаун на всеки три седмици и да пристигнете са нужни пет дни. Но да се върнете трябва да прекарате на острова минимум осем дни в очакване на завръщането на кораба от остров Възнесение.

И…

През 2016 година е завършен строежа на така дълго очакваното летище, за което се говори от 30-те години на миналия век. Но официалното му откриване е отложено с още една година, след като тестовите полети са възпрепятствани от неприятния насрещен вятър, правещ го опасно за използване от големи самолети.

На фона на строгите икономии във Великобритания, медиите в Лондон бързо определят летището като „най-безполезното в света“, струващо около 400 милиона евро. През май 2017 година, летището приема първия пътнически самолет.

Обаче…

Да се посети това уникално кътче е трудно, но съвсем лесно е да посетите нашия онлайн магазин. Разгледайте каталога му и си поръчайте вашето любимо кафе. Възползвайте се и от невероятните ни промоции.

Свързани продукти