Новини

Кафе Робуста I

Кафе Робуста

Кафе Робуста

Арабика и Робуста не са вид кафе, а видове от едно и също растение от семейство Rubiaceae. Те се различават по външен вид, характеристики на зреене, химичен състав. Това не може да не повлияе на вкуса, аромата и силата на напитката приготвена от тях. Макар и широко разпространено с името кафе Робуста, растението е научно определено като Coffea Canephora. Канефора има две основни разновидности – Робуста и Нганда.

История и произход на кафето Робуста

Кафе Робуста произхожда от горите намиращи се на територията на днешна Етиопия. Според други източници за пръв път се появява през 18 век в Конго. През 19 век огромни насаждения от  кафе Арабика са унищожени от специфичен сорт гъбички, които и най-малко не успяват да навредят на растенията от сорт Робуста. През 1897 година е признат като вид кафе. През  1927 година е създаден хибрид между Робуста и Арабика наречен Тимор. В последствие този вид е използван за производство и отглеждане на растения устойчиви на заболявания.

Името Робуста

Робуста е сорт кафе на растението Canephora. От това растение се отглежда само този сорт, защото е изключително устойчив и издръжлив /само за сравнение – Арабика е вид кафено растение което има стотици сортове/. От тези му качества идва името му Робуста /robust – здрав, издръжлив/.

Външно описание

Кафе робуста е вечно зелено дърво или храст. Има плитка коренова система. На височина расте до 8 – 10 метра. В плантациите, където се отглежда, се подрязва и се поддържа до 2 метра за да се улесни събирането на реколтата. Листата му са дълги до 40 сантиметра, продълговати, заострени в края, с тъмно зелен цвят и парафинено покритие.  Разположени са на къси дръжки. Цъфти с бели ароматни цветове, имащи лек, приятен аромат наподобяващ този на жасмин. За да узрее плодът са необходими 10 – 11 месеца. Тай представлява топче, наподобяващо череша /от тук и името кафена черешка/ в което се намират обикновено две кафени  семена /зърна/. В сравнение с Арабика зърната са по-дребни, с по-закръглена форма и прав улей.

Пебери

Обикновено кафените черешки съдържат две семена. В 5% – 10% от реколтата на кафе Робуста обаче кафените черешки има само едно зърно. Тези единични зърна са кръгли, наподобяващи грах, а не сплескани от едната страна, както е обикновено в черешките с две семена. Наричат се Пебери /Peaberris/. Дълго време Пеберите са смятани за дефектни и са били изхвърляни. Днес, благодарение на техния особен вкус и по-високото съдържание на кофеин в тях, са особено ценени. Във Виетнам дори се отглежда кафе Робуста, която е селективно преработена за да произвежда по-висок процент Пебери. Едно кафено дърво ражда 900 – 1500 грама кафе годишно.

Къде се отглежда кафе Робуста

Кафе Робуста се отглежда предимно в низините. Видът, в сравнение с сорт Арабика, е по-малко чувствителен на болести, топлинни амплитуди и висока влажност. Дава повече плодове, които узряват по-бързо. Съставлява около 30% от световната производствена реколта от кафе. Плодовете обикновено се обработват по сухия метод. Цялата кафена черешка се суши на слънце. Така вече изсушените плодове се поставят в специални машини за белене, които отделят целулозата и пергаментовата обвивка от семената.

Държави производителки на кафе Робуста

Кафе Робуста се отглежда предимно във Виетнам. Там в края на 19 век е пренесено от френските колонисти. Произвежда се също и в Западна и Централна Африка, Бразилия, Индия, Индонезия, Уганда и др. През последните години Виетнам, който произвежда предимно кафе Робуста, се превърна в най-големия му износител. Той предлага 40% от общото количество кафе Робуста произвеждано в световен мащаб. Виетнам надминава Бразилия, произвеждаща 25%, Индонезия – 13%, Индия  5% и Уганда – 5%.

Химичен състав на кафе Робуста

Химичния състав на кафето не е константен. Някои показатели могат да имат леки отклонения на данните в зависимост от сорта. Ето защо се записват със средна стойност. В кафе Робуста съдържа около

  • Кофеин    2,7%
  • Захар    5,3%
  • Мазнини    10,9%
  • Протеини    11,3%
  • Хлорогенова киселина 7% – 10%
Още..

Хлорогеновата киселина е важен антиоксидант, който има много ползи за човешкия организъм. В зеленото кафе съдържанието й е по-високо, но за съжаление при изпичането му повечето от  хлорогеновата киселина се разгражда и изчезва. Тя не е полезна само за хората, но и за самото кафено растение, като възпира вредителите по време на растежа му. Само за сравнение –  в 100 грама кафе Арабика се съдържа от 5,5% до 8%  хлорогенова киселина. Кафе Робуста съдържа още и много минерали – калций, магнезий, натрий, калий, фосфор и др.

Вкусови характеристики

Кафе Робуста е с напълно различни вкусови характеристики от кафе Арабика. Кафе Арабика се счита за по-нежно, почти няма горчив вкус. То е естествено меко и ароматно, пропито с богата палитра от фини и ароматни вкусове. Кафето Робуста е с по-силен и тръпчив вкус, често го определят като „земен“ до „мухлясал“. Една от причините е много по-високото съдържание на кофеин. Но при някои сортове Робуста може да  усетите и други вкусови нотки. Сладките нотки по принцип не са типични за всеки вид кафе. Само някои сортове могат да ги съдържат. Например в индийската Робуста се усеща вкус на ядки и шоколад, в кенийското кафе – тъмен шоколад и плодове, колумбийската Робуста – карамел и какао, в йеменската – шоколад. Киселинността е типична за сорт Арабика. Кафето Робуста не носи в себе си този нюанс. Тя съдържа много повече танин в сравнение с Арабиката. Танинът е отговорен за горчивината. Това е друга от причините за по-силния и тръпчив вкус на кафе напитките направени от сорт Робуста.

Какво кафе да избера?

След всичката информация, която прочетохте, може би се питате – Какво кафе да си избера? За приготвяне на силно кафе и двата вида са подходящи. Но ако искате целия ви дом да ухае и да събудите някого с дълбок, богат и ярък аромат на току що приготвена чаша кафе, то определено използвайте сорт Арабика. Кафе Арабика може да се използва и чисто. Но ако вкуса и аромата не са толкова важни за вас, а се нуждаете от силен прилив на енергия то заложете на кафето Робуста. Разгледайте нашия каталог. Там ще намерите много видове кафета, сред които ще откриете и вашето.  Не пропускайте да обърнете внимание и на невероятните ни промоции. Ще спестите някой лев.