Новини

Кафе Робуста II

кафе робуста

Кафе Робуста II

 

В предишния блог ви разказах накратко за историята и произхода на кафе Робуста, къде се отглежда, за химичния му състав и вкусовите характеристики. Днес искам да ви дам още малко информация за това невероятно растение.

Генетичен код

Всички видове живи организми имат свой уникален генетичен код. Това важи и за растенията от рода Coffea. Поглеждайки от научна гледна точка виждаме една основна разлика между Робуста и Арабика, която би ни дала обяснение за вкусовите различия. ДНК на Арабиката е 40 пъти по-дълго и много по-сложно от това на Робуста. Кафе Робуста има 22 хромозоми и 4 ароматни вещества, а кафе Арабика има 44 хромозоми и 90 ароматни вещества. Всеки ген е отговорен за дадена специфична черта. Колкото повече гени притежава даден организъм толкова по-висока е видовата изменчивост, в случая толкова повече сортове кафе могат да се произведат.

Използване на кафе Робуста

Не напълно узрелите плодове на кафе Робуста се използват за производството на различни хранителни добавки, а зрелите – за приготвянето на ароматна напитка. Кафе от сорт Робуста рядко се използва в чист вид. Дълги години Робуста е гръбнакът на италианската кафе индустрия, като основен вид  в различни блендери, главно за приготвяне на мощна, ободряваща еспресо напитка.

В днешни дни…

този сорт се употребява за направата на разтворими кафета. Има не малко хора, според които добре отгледаната Робуста е по-добра от нискокачествената Арабика. В това твърдение има доза истина. Генерално Робустата е с доста ограничени вкусови характеристики. Ето защо не е предпочитана сред хора обичащи кафето като интересен плод, който може да покаже много повече от горчив привкус. Изпечени зърната Робуста произвеждат силно, пълноценно кафе с отличен земен вкус, но с повече горчивина от Арабиката.

Мощния аромат…

на Робуста е желан обаче в комбинация с Арабика за да се даде „сила“ и „завършеност“ на напитката кафе. Доброкачествените зърна Робуста се използват в традиционните еспресо смеси. Те представляват 10% – 15% от състава им. Придават не само приятен и специфичен вкус, но и при приготвянето на кафе еспресо се получава и по-добър каймак – пяна, известна още като „крема“.  Но отлично еспресо може да се получи и от 100% моно сортове Робуста. Кафе Робуста се използва още като стимулант, деуретик, антиоксидант.

Предимствата на кафе Робуста

Основното предимство на кафе Робуста е неговия ободряващ ефект. Той се дължи на сравнително високото съдържание на кофеин – около 2,7% . В Арабиката се съдържа почти два пъти по-малко. В Робуста има и по-голямо количество антиоксиданти.

Друго предимство е…

по-ниската му цена. Този вид е много по-лесен за отглеждане, изисква много по-малко грижи. Расте на по-ниски височини, издържа на по-високи температури и е много по-резистентен на зарази – по-малко податлив на болести. За отглеждането му са необходими по-малко количество хербициди и пестициди. Има по-голям добив на реколтата от декар.

Заради тези си качества…

цената за производството му е много по-ниска. Това е и обяснението за търговския потенциал на кафе Робуста. Има само една подробност – ограничените му вкусови характеристики. Много го описват като горчив и не особено приятен после вкус в устата. Но ако искате да се събудите по-бързо сутрин след чашата с кафе, то не може без Робуста.

Дегустация на кафето

На всеки етап от производството кафето се тества многократно за качество, вкус, аромат. Този процес обикновено се извършва в специално проектирана за целта стая. Дегустацията е цяло изкуство. За да се усъвършенства един дегустатор е необходимо много време и опит. Първо даденият специалист оценява суровите зърна за цялостното им визуално качество. След това те биват изпечени в малка лабораторна пекарна. Оставят се да отлежат в затворен контейнер за 8 – 24 часа, след което се смилат.

Така смляно,

кафето се помирисва за да се оцени букета от аромати. Чак сега следва приготвянето на самата напитка. Смляното кафе се залива с топла вода, като температурата й се следи много внимателно.  Дегустаторът първо я помирисва за да почувства нейния аромат – основна стъпка при оценяване качеството на кафето. След като напитката е „починала“ няколко минути, следва „разчупване“ на „кората“ която се е образувала, като се разбутват частиците смляно кафе изплували на повърхността. Отново се оценява за аромат и чак сега започва самата дегустация.

За да оцени…

вкуса на свареното кафе, дегустаторът „сръбва“ пълна лъжица кафе с бързо вдишване. Целта на това е вкусовите рецептори да могат да се напръскат равномерно. Мостри от различни партиди се анализират ежедневно. В процеса на дегустация, кафетата не се анализират само за присъстващите им характеристики и недостатъци, но също така и за възможностите за смесване на различни видове зърна или за определяне правилното им ниво на печене. Един опитен дегустатор може да тества десетки мостри кафе ежедневно и пак ще открие фините вкусови разлики между тях.

Съхраняване на кафето

За да можем винаги да си приготвим вкусно и ароматно кафе, то най-добре е да го използваме до няколко седмици след покупката. Но ако по една или друга причина това не се случи, то трябва да го съхраняваме по правилния начин. Кафето се влияе отрицателно от кислорода, топлината, светлината и влажността. Ето защо трябва да се съхранява в херметически затворен съд, на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Влажността на въздуха не трябва да надвишава 85%.

Така се свежда…

до минимум окисляването на етеричните масла в кафе зърната, които носят аромата и вкуса на прясно кафе. По този начин ще можете да запазите качествата на кафето до 12 месеца. Най-добре е да го оставим в същата опаковка, в която сме го купили. След като отворите пакета, уверете се  че горната му част е навита до колкото е възможно и запечатайте с ластик или тиксо. Целта е да се ограничи достъпа на въздух.  За по-голяма сигурност можем да поставим вече отворения пакет в добре затворен стъклен съд. Не съхранявайте кафето в хладилник. То има пореста структура и лесно абсорбира миризми, най-вече силните.

Почти всички фирми, предлагащи кафе на пазара, използват за своите смеси кафе от сортовете Арабика и Робуста. Не прави изключение и Лаваца. Рецептата за нейната перфектна напитка е умелото съчетаване на яркия аромат на Арабика с ободряващото действие на Робуста. Защо споменавам точно Лаваца? Защото през целия месец нашия онлайн магазин ви предлага големи намаления на всичките им продукти. Ако сте почитател на тази марка кафе то просто разгледайте каталога ни. Ще намерите Вашето кафе на невероятни цени.