Новини

Кафе Ла Есмералда

Кафе Ла Есмералда

Кафе Ла Есмералда

Кафе Ла Есмералда

 

Само 1% от световния пазар на кафе се заема от редки, типични видове. Това обикновено са сортове с необичайно богат вкус и аромат. Малкият им дял в кафе търговията не им пречи да печелят популярност. Напротив, те са кафетата с най-висока цена. Едно от тях е Ла Есмералда – La Esmeralda. Това кафе се произвежда в Панама.

Панама

Република Панама е най-южната държава в Централна Америка. На изток тя граничи с Колумбия, а на северозапад с Коста Рика. Бреговете и се мият от Карибско море и Тихия океан. Столицата й е град Панама. Най-високата точка на страната е вулканът Бару 3475 метра, намиращ се в западните части на страната.

Къде се отглежда кафе Ла Есмералда?

Почти всички страни в Централна и Южна Америка са известни с това, че имат плодородна почва и благоприятен климат, предоставящи отлични условия за отглеждане на кафе, примерно Коста Рика, за която ви разказахме в предишен блог.

На юг от Коста Рика е Панама, където най-доброто кафе расте в района на Букет, под вулкана Бару. Географското разположение на държавата, между Тихия и Атлантическия океани, създава перфектен микроклимат във всички региони, а като прибавим и вулканичната почва получаваме идеалните фактори за отглеждане на висококачествени сортове кафета. Кафе Ла Есмералда се отглежда по склоновете на Бару, под сянката на дърветата гуава.

Кой отглежда кафе Ла Есмералда?

Една конкретна ферма в Панама заслужава да бъде спомената. Няма друго имение, което е имало такова силно влияние върху кафе индустрията в Централна Америка. Тази ферма е собственост на Хасиенда Ла Есмералда /Hacienda La Esmeralda/ и се управлява от семейство Петерсън. Кафе Ла Есмералда се произвежда само от кафени растения от сортовете Гейша – Geisha, дърво което расте на около 1500 метра надморска височина. За измиване, сушене и печене на зърната фермата използва специални методи.

История

Кафените растения пристигат в Панама, в началото на 19 век, с първите европейски заселници. В миналото страната не е имала добра репутация за кафето си. Производството  било малко, едва около една десета от това на съседката й Коста Рика. Днес нараства интереса към специализираните и висококачествени кафета, които се произвеждат тук.

Има спорове за това, как сортът Гейша е пристигнал от Етиопия до Южна Америка. Според местните земеделци, производителят от Коста Рика Пачи Серечин, по известен с прякора Дон Пачи, търсел такъв сорт, който да е по-устойчив на болести. През 1963 година го открил, донесъл го и го засадил в района Букет. Там благоприятният климат и вулканична почва допринесли за получаване на уникалното кафе. Тази семейна ферма съществува и до днес, поддържана от потомците му.

Състезания за най-добро кафе

В началото на нашия век Специализираната Асоциация за кафе в Панама организира състезание, наречено „Най-доброто от Панама“. На това състезание са класирани и най-добрите кафета от различни ферми, след което са продавани на онлайн търг.

Фермата Хасиенда Ла Есмералда отглежда кафе от сорт Гейша. Точно това кафе е победител за поредни четири години от 2004 до 2007. Първо място печели и през 2009, 2010 и 2013 години. Още от самото начало, кафето победител е с много висока цена. На един от аукционите, половин килограм е продаден за рекордните 803 долара, а през 2019 година – 1200 долара.

Днес…

Днес повече от 15 страни произвеждат кафе от този сорт, с разсад от Панама, но нямат този успех. Гейша се произвежда в Гватемала, Хондурас, Салвадор, Боливия, Колумбия, Етиопия, Коста Рика и в други страни, но нито едно от тях не е на нивото на Ла Есмералда.

Вкусът…

Кафето Ла Есмералда  е с изключително богат цитрусов, приятно сладък и плътен вкус. Характерно е и със своя плодов, флорален и деликатен сладко – малцов аромат. Опитвалите го твърдят, че е доста необичайно, наподобяващо чай. Чаша от това кафе е еднакво приятна на вкус и аромат независимо от това как е приготвена – като еспресо или филтърно кафе.

Кафе Ла Есмералда

Кафе Ла Есмералда

Хасиенда Ла Есмералда

Фермата Хасиенда Ла Есмералда е емблематична с преоткриването и отглеждането на сорт Гейша. От 2004 година до сега фермерите работят усилено и за създаване на инфоструктура, поддържаща производството на този вид кафе. Хасиенда Ла Есмералда е известна не само с производството на висококачествени кафета. Поддръжката на земята, околната среда и хората е задължителен въпрос за тях.

Грижи за почвата

Фермерите се грижат за възстановяване на хранителните вещества в почвата. Те торят в малки количества с подходящи и необходими торове. Като основен източник за торене използват остатъка от кафените плодове, от които вече са отделени зърната.

Грижи за флората и фауната

Полагат усилия за поддържане на горите, водоемите и зачитат местната фауна. Точно за това подрязването на кафените дървета се планира преди или след сезона на гнездене на местните птици. За управляване на производствения процес по измиване, сушене и изпичане използват водно електрическа енергия.

Грижи за хората

Управителите на Хасиенда Ла Есмералда казват: „Нашите бизнес практики Винаги трябва да са такива, че продуктите ни да се продават лесно и на ниво, което ще поддържа всички нахранени, облечени, образовани и в добро здраве. Стремим се да произвеждаме продукт с много високо качество, който ще осигури необходимите приходи за поддържане живота на хората на описаното ниво“.

И…

И това не са само думи. В техните ферми берачите на кафе Гейша получават три пъти повече от средната заплата на свои колеги от други ферми. През юни всички берачи получават специален бонус. Създадени са ясли за децата на работниците, където те получават топла храна, а за тези които са с отлични оценки, се осигуряват начално и средно училище и пълна стипендия за обучение в колеж.

Защо кафе Ла Есмералда е толкова скъпо?

Панама има висок стандарт на трудово законодателство. Берачите на кафе обикновено получават по-високи заплати, което увеличава цената на крайния продукт.Цените се определят отчасти и от друг основен фактор, влияещ върху индустрията там – недвижимите имоти. Много северно американци желаят да си закупят жилище в стабилна, красива и относително евтина държава. Търсенето на земя е голямо. Много ферми, произвеждащи някога кафе, се продават като домове на ново заселили се чужденци.

Но..

За определянето на цената на кафе Ла Есмералда е и високото му качество и сравнително малкото количество, в което се произвежда. Не можете да го намерите в обикновените магазини за кафе, кафетерии или кафенета. Този сорт се предлага само на специални търгове. Освен много скъпо, то се среща изключително рядко. Смело можем да го определим като бутиково кафе.

И в нашия онлайн магазин не можете да намерите  страхотното кафе Ла Есмералда, но разгледайте каталога ни. Там ще откриете стотици други видове и вашето може да е сред тях. Обърнете внимание на специалните промоции за месеца. Ще спестите някой лев.

Свързани продукти