Новини

Кафе Кона

Kona Coffee

Кафе Кона

Кафе Кона

Независимо дали е с мляко или без, горещо или студено, подсладено или натурално горчиво, кафето е любима напитка на милиони хора по света. Ако и вие сте от страстните му фенове, значи сте опитвали много видове, а може би има и такива за които не знаете. Те са със страхотен вкус и аромат, но са значително по-скъпи от тези, които сме свикнали да пием всеки ден. Но кои са най-скъпите кафета в света и каква е причината за високата им цена?

Класации за „Най-скъпите кафета в света“

Всички класации за „Най-скъпо кафе в света“ сравняват цените на кафето за дълъг период от време. Имайте предвид, че в различни аукциони през годините, една или друга марка кафе може да се продаде за по-висока цена от посочената в дадената класация и да се превърне в най-скъпото кафе в света за въпросната година. Лично аз не се наемам да правя такова класиране. Просто искам да продължа да ви разказвам за някои от най-скъпите кафета в света и в следващите ни блогове.

Kona Coffee

Kona Coffee

Хавайско кафе Кона

Кафето Кона притежава уникален вкус, за направата му се използват много редки зърна от специален сорт Арабика, произвежда се в ограничени количества и затова се счита за едно от най-скъпите в света.

Къде се произвежда кафе Кона?

Кафе Кона се произвежда само на вулканичната почва на Големия остров Хавай. Там, не само почвата, но и климатът е идеален за отглеждането на кафени насаждения. Дъждовният период е от август до януари и това съвпада с растежа на растенията. От февруари до края на май целите дърветата се отрупват с деликатни, бели цветове, наричани „Кона сняг“. Дългите сухи и слънчеви периоди са идеални за събиране и сушене на кафените зърна. От май до август плодовете узряват постепенно и производителите берат периодично готовите вече ярко червени черешки. Сезона за прибиране на реколтата започва от август и продължава до януари.

Но…

Но не всички хавайски кафета са Кона. За да бъдат класифицирани като кафе Кона, зърната трябва да бъдат отгледани в „Kona Coffee Belt“ – определена ивица земя по склоновете на вулканите Хуалалай  и Мауна Лоа, покрити от кафе горички.

Как се произвежда кафе Кона?

Поради важността на щателния контрол на качеството, всяка черешка се бере и проверява ръчно от опитни берачи. Набраните кафени плодове трябва да бъдат обработени в рамките на първите 24 часа. Производственият процес включва внимателно отделяне на зърната. За целта кафените черешки се оставят да ферментират, измиват се и се разпределят равномерно върху специални „легла“ за сушене. Това е традиционен метод на обработка, който не се е променил от поколенията.

За да се изсушат кафените зърна са необходими 1 – 2 седмици. Оптималното ниво на влага е определено от Министерството на земеделието в Хавай и е между 9% и 12%. Ако има отклонения, то качеството на крайния продукт може да бъде сериозно засегнато. След като кафето е напълно обработено се инспектира и степенува по размер на зърната и по качество.

История

Кафени растения за първи път са донесени на Хаваите през 1817 година, но без успех. През 1825 година, губернатора на Оаху, вожд Боки, връщайки се от Европа, минава през Бразилия и взима няколко кафени фиданки. След успешното им засаждане, производството на кафе бързо се разпространява на островите.

За съжаление през 1858 година всички кафени растения били унищожени от вредители. Единствено „оцеляват“ насажденията в района на Кона. По това време фермите за кафе в Хаваите са големи плантации. След глобалния спад на пазара на кафе през 1890 година, много от тях се разпадат. На тяхно място се появяват малки семейни ферми.

Днес кафе Кона се произвежда от около 600 малки производители и е най- популярният сорт на острова. Интересен факт е, че около 30% от продукцията е за консумация от туристи.

Защо кафе Кона е толкова скъпо?

Според специалистите, три са основните причини за високата цена на кафе Кона.

  1. Площта върху която се произвежда кафе с високо качество е ограничена и цените на земята са изключително високи.
  2. Кафените плантации са разположени по склоновете на вулкани, където достъпа на машини за бране и транспорт е изключително сложен. Това води до допълнително увеличаване на цената на крайния продукт.
  3. Също заради местоположението на фермите, събирането на кафената реколта се извършва само ръчно и то от специализирани берачи. Цената на работната ръка е по-скъпа. Американското правителство регулира и следи стриктно нормите за заплатите, в сравнение с другите държави, производителки на кафе.

Вкусови характеристики на кафе Кона

Кафе Кона се възхвалява от ценителите заради дълбокия „винен“ вкус и липсата на горчив после вкус. Тъй като Кона е кафе с високо качество, специалистите препоръчват средно ниво на изпичане на зърната, за максимално извличане на ароматите и вкусовете му. Резултатът е по-ниска киселинност, средно тяло, нотки на тъмен шоколад, ядки и продължителен медено – сладък после вкус.

Сред почитателите му е и известният Марк Твен. В едно свое писмо от 1866 година той пише „Кафето Кона има по-богат вкус от всяко друго, независимо къде и как се отглежда и как го наричаме“.

Kona Coffee

Kona Coffee

Днес…

Днес, кафе Кона е твърд фаворит сред сортовете Арабика в целия свят. Големият интерес към него и високата му цена е причина за появата на безскрупулни измамници. Докато фермерите годишно произвеждат 2,7 милиона паунда кафе Кона, то на пазара се продават повече от 20 милиона паунда. Една част от това несъответствие се обяснява с наличието на смеси. В кафе индустрията съществува практика на смесване на по-евтини и нискокачествени видове кафета с Кона. Тези смеси се продава на пазара под името „Хавай Кона“.

И…

По тази причина американското правителство налага два регламента. Първо кафето се класифицира по качество. Най-високият клас, включващ най-едрите зърна се нарича Екстра Фенси, а най- ниският е Кона Премиър. Вторият регламент гласи, че ако някой иска да прави смеси, то количеството на кафе Кона задължително трябва да е най-малко 10% от съдържанието на бленда. Много фирми, занимаващи се с дистрибуция на кафе, се възползват от това и предлагат смес, която включва само 10% от кафе Кона и 90% от други по-евтини сортове.

Обаче…

Новите методи за изпитване с химикали, предназначени да проверят съединения, открити само в оригиналното кафе Кона, са разкрили, че в много от така наречените „Хавай Кона“  няма истинско кафе Кона. Група производители са се обединили и съдят няколко големи магазина, като Walmart и Costco, за ролята им в схемите за измама с кафе.

А вие…

Ако искате да си купите 100% кафе Кона, то си пригответе около 70 долара за килограм. Но ако просто искате да пиете хубаво кафе, то разгледайте нашия каталог. Със сигурност ще може да си намерите кафе, което да ви допадне. Обърнете внимание и на нашите промоции.

Свързани продукти