Новини

Кафе Арабика II

Кафе Арабика част II

Кафе Арабика

част II

Сортовете Арабика са най-популярните видове кафе. Съществуват повече от 300 вида. Представляват около 70% от производството на кафе в света. Кафе Арабика се отглежда в близо 40 държави и всяка от тях произвежда свои собствени сортове. Кафе Арабика част II

Бразилия

През 1920 година Бразилия произвежда около 80% от цялото кафе в света. След като другите държави увеличават  производството си на кафе, пазарният дял на Бразилия днес е намаля до 35%. Въпреки това тя остава най- големият производител на кафе в световен мащаб. Днес в страната има около 300 000 кафени плантации. Там се отглеждат 80% Арабика и 20% Робуста. Периодът за събиране на реколтата е от май до септември. Бразилското кафе се слави със своята мекота, орехови тонове, дъх на плодове, сладки флорални нотки. Бразилия консумира почти половината от кафето което произвежда.

Колумбия

Колумбия е един от световните лидери в производството на кафе Арабика. Тя е втория по големина производител в световен мащаб след Бразилия. По отношение на качеството обаче я надминава. Колумбия е известна с висококачественото си и неповторимо кафе по цял свят. Всяка кола, влизаща в територията на Колумбия, се третира със специални препарати за да се предотврати разпространението на болести, които биха могли да увредят ценните кафени дървета. Традиционно повечето кафета там се обработват по измития метод. Колумбийското кафе има прекрасен аромат, кадифен изискан лек вкус и деликатен карамелен после вкус.

Кения

В списъка на най-добрите кафета в света е кенийското. Идва от източна Африка. Отглежда се на 1400 – 2000 метра надморска височина. Почвата там е с повишено съдържание на желязо и е богата на минерали и хранителни вещества. Всички тези фактори придават по-висока киселинност на зърната с подчертани нюанси на цитрусови плодове и правят букета от вкусове още по неустоим. Кафето от Кения се нарича „Кафе за ценители“ и се смята зя едно от най-изисканите кафета в света.

Коста Рика

В Коста Рика се отглежда кафе, което е по „меко“ и е с по-ниско съдържание на кофеин. Там вулканичната почва е решаваща за неповторимия, съблазнително сладък привкус и божествен аромат. Това кафе е с балансиран вкус, деликатен цветен аромат и орехови нотки, като при повечето сортове долавяме и допълнителни ванилови и плодови нюанси. В Коста Рика е забранено отглеждането на Робуста. Там се отглежда единствено и само кафе Арабика.

Гватемала

Високопланинските кафета по принцип имат по-тръпчив вкус с лека горчивина и се долавя нотка на дим. Именно такова е кафето произвеждано в Гватемала. То се слави със своя балансиран букет от вкусове. Долавят се флорални нотки, допълнени с лек привкус на шоколад и цитрусова киселинност.

Етиопия

Етиопия се смята за родното място на кафето. Кафените дървета се отглеждат в малки ферми намиращи се в планината. Етиопия е дом на някои от най-необикновените и разнообразни сортове Арабика на планетата. Това са кафета от традиционни наследствени сортове, дълго селекционирани, които се срещат само тук. Те са толкова специфични, че трудно могат да се отглеждат където и да било другаде по света. Плодовете узряват и се берат от септември до декември, в зависимост от височината където са засадени и от валежите паднали през периода на зреене. Етиопското кафе е с тръпчив вкус, ароматно и се долавят нотки на вино, така нареченото „винено докосване“. То има и дълъг и наситен после вкус.

Индия

Кафе в Индия се отглежда на юг. Там почвата е особено плодородна, а климата мусонен. Мусонният климат се характеризира с висока влажност през лятото и почти пълно отсъствие на валежи през зимата.  Това са фактори, които са благоприятни за отглеждането на високо качествени сортове Арабика. Има и още неща специфично за този район. Там фермерите засаждат да кафените дървета подправките кардамон и канела, за да добавят пикантен аромат  към вкуса на кафето. Така индийската Арабика е деликатно, ароматно, благоуханно и меко кафе с кисело винен вкус.

Фактори влияещи върху вкуса

На първо място от значение е състава на почвата и климатичните условия, при които се отглеждат кафените растения. Особено важни са и грижите полагани от производителя по време на отглеждане, коректното събиране на реколтата, правилното съхранение и много други фактори от първичната обработка. Кафе Арабика отглеждано при сравнително висока надморска височина е от много високо качество, има по-изтънчени характеристики, отличителни аромати и вкусове проявяващи се по време на печене.

Химичен състав и хранителна стойност

В 100 грама зелено кафе на зърна се съдържат:

  • Кофеин 0,6% – 2,7%
  • Мазнини 12%
  • Протеини 13%
  • Захар    8%
Но…

Химичният състав на кафето не е константен. Някои показатели могат да имат леки отклонения на данните в зависимост от сорта. Ето защо обикновено се записват с интервал или средна стойност по дадения показател. Суровите зърна на кафе Арабика често имат миризма подобна на боровинки. Изпечени те продължават да отделят невероятно сладък аромат. Веднъж изпечено кафето променя своя състав.

В 100 грама изпечено кафе на зърна се съдържат:
  • Кофеин не повече от 1,3%
  • Мазнини до 15%
  • Протеини 20%
  • Захар 2% – 3%

Печените зърна Арабика съдържат още и етерични масла – около 18%. Те са отговорни за наситеността на аромата. Има още витамини ( РР, В1. В2, В3, А, D, Е ), минерали ( калий, магнезий, калций ) и много други полезни за здравето вещества. Едно кафе съдържа само 2 kcal.

Използване

Кафето приготвено от сортовете Арабика е с интензивен и сложен аромат наподобяваш цветя, плодове, мед, шоколад, карамел, но винаги е с едва доловима киселинност. Обикновено се използва за еспресо смеси. Ако Робустата се добавя в смесите за увеличаване на плътността, горчивината и силата на напитката, то добавянето на Арабика омекотява вкуса и придава на сместа разнообразие от уникални аромати, защото съдържа повече етерични масла. Кафе Арабика част II

Аромата на чаша току що приготвено кафе внася доза уют в дома ни. А докато се наслаждавате на вълшебната напитка може да разгледате нашия каталог. Сигурна съм, че ще поискате да изпробвате и новите вкусове на ароматизираните кафета на „Cuore Nero“. В момента тече промоция на капсули Долче Густо и кафе дози. При закупуване на 2 кутии ние ви даваме трета безплатно. Не чакайте. Поръчайте. Сигурна съм, че ще ви харесат.

Кафе Арабика част II