Новини

Кафето…

Кафето

Кафето

Повече от 70 страни в света отглеждат кафе. Една от най-важните култури за международната търговия със селскостопански стоки е суровото кафе на зърна. То има голямо стопанско значение в световен мащаб. През последните две години сме свидетели на непрестанното увеличаване на цените на почти всички стоки. Кафето не прави изключение.

Цени на кафето…

Международните цени на двата най-комерсиални сорта кафе Арабика и Робуста непрекъснато се покачват. Само от началото на тази година цената на кафе Арабика се е увеличила с около 30%, а кафе Робуста отбеляза увеличение на цената си със „скромните“ 15%.

Фактори влияещи върху цените…

Редица от фактори влияят върху развитието на пазарите. Много от тях са свързани помежду си и не е възможно да се посочи само един, като отговорен за случващото се. Международните фондове използват търгувани в щатски долари стоки със собствена стойност, като кафе, соя, царевица, дървен материал и други.

Инвестира се в различни…

стокови комплекси и повечето от тях реализират значително увеличение на цените. Друг фактор е пандемията от корона вирус, която успя да засегне икономиката на почти всички държави. Програмите за ваксинация срещу Covid-19, проведени в редица държави по цял свят, започнаха да показват резултати. Въпреки това икономиките на Европа и САЩ се съвземат бавно. Много правителствата започнаха амбициозни програми за преодоляване на проблема, но е необходимо и време.

Съшо така..

Търсенето на стоки и услуги нараства, а това довежда до увеличаване на цените и предизвиква инфлация. Пандемията от корона вирус наруши и международните вериги за доставки. Проблем е и международната морска логистика с липсата на контейнери и пространство за плавателните съдове. Цените се влияят и от нарастващото търсене на стоки в страните насочили се към повторно отваряне на техните икономики след пандемията.

Не по-малко важен фактор…

е по-слабата реколта на кафе в Бразилия – лидер в този сектор. Не на последно място са и социалните протести и вълнения в Колумбия. С реалното количество несигурност и неяснота по тези проблеми, вероятността за по нататъшна промяна  на цените на международните пазари за кафе остава висока.

Бразилия…

Прогнозата, при оценката на новата реколта на кафе в Бразилия, не е обнадеждаваща. Предвижда се спад с около 23% в сравнение с миналогодишната. Основно намалението се отчита от количеството събрано кафе от сорт Арабика. Очакванията са за 32% по-нисък добив от предишната година. Това намаление се регистрира за втори път и вече се говори за характерен спад на производството на кафе в Бразилия.

Не е така с кафе Робуста…

Производството му е по-обещаващо. Регистрирано е увеличение на количеството с почти 8%. Според други статистици новото очаквано намаление на общото производство на кафе в Бразилия ще е около 19%. В момента се прибира новата реколта. И въпреки, че по това време на годината има сух климат с умерени валежи, правителството публикува официално „Сигнал за извънредна ситуация с водата“. Това се случва за първи път от 111 години. Този сигнал е за пет бразилски провинции – Минас Жерайс, Гояс, Мато Гросо до Сул, Сао Пауло и Парана. Всичките са разположени около река Парана. Тя се използва за добиване на водно електрическа енергия, но и като източник за напояване в селското стопанство.

Според експерти…

рискът от суша за предстоящата реколта 2022 – 2023 съществува и трябва да бъде внимателно наблюдаван. За съжаление ситуацията в пристанищата почти не се е променила. Все още се регистрират закъснения в доставките поради липсата на контейнери и кораби.

Колумбия…

От 28 април тази година в Колумбия започнаха общонационални стачки, протести, блокади на пътища. Те продължиха повече от месец. Правителството се опитва да възстанови нормалното положение в страната, като използва открит диалог с лидерите на протестите. Наложи се и помощта на военните сили за премахване на блокадите.

Според националния орган…

на Колумбия за кафе – FNC, около 500 камиона натоварени с кафе са блокирани на пристанището в Буенавентура. Организира се пренасочването им към други портове, но в сегашната ситуация това довежда тези пристанища до ръба на колапса. Тези обстоятелства оказват голям натиск върху морския транспорт на Колумбия. Въпреки всички усилия, които се полагат, те са успели да изнесат само около 50% от обичайния си обем от стока. Контейнерите се трупат. Следват нови задръствания.

Празници на кафето…

Суровото кафе на зърна е един от най-важните продукти за международната търговия със селскостопански стоки. То е и втората най-търгувана стока в света, след суровия петрол. Кафето е една от най-обичаните напитки в света. Консумира се в толкова големи количества, че заема второ място като най-предпочитана напитка след водата. Навлязло е толкова в ежедневието ни, че сме му посветили и дни от календара. Кафето си има своите празници през годината, като това са различни дати в различните държави

Ето ги в хронологичен ред:
  • Всяка четвърта седмица от месец януари в Ирландия се празнува седмица на кафето, а 25 януари е избран за ден на ирландското кафе.
  • На 17 февруари се отбелязва деня на „Café au Lait“ – френския вариант на капучиното.
  • В САЩ 7 април е обявен за ден на сладкишите приготвени с кафе – „Coffee Cake Day“.
  • Националния празник на кафето в Бразилия се чества на 24 май.
  • Целия месец август е обявен в цял свят за месец на кафето.
  • Националния празник на кафето в Коста Рика е 12 септември.
  • В Япония национален празник на кафето е 1 октомври.
  • На 24 ноември в Италия се чества националния празник на кафе еспресо.
  • 26 ноември е обявен за международен ден на кафеварката и цедката за кафе – Coffee „Percolator Day“. Явно тези важни устройства заслужават да бъдат почетени с празник.
И още…

През целия месец август ние Coffee Hub и всички хора по света, които обичат кафе празнуваме международния месец на кафето. Отпразнувайте го с нас. За промоционално кафе през този специален месец сме избрали „Cuore Nero“. Фабриката за производство и опаковка се намира в Италия, не далеч от Неапол. Това е сравнително нова марка, но с бързи темпове завладява пазара. Успехът й се дължи на внимателното селекциониране на суровото кафе, специалната технология при изпичането му, прецизно приготвяне на смесите и не на последно място опаковката. Правилното опаковане запазва за много по-дълго качеството на кафето. Разгледайте нашия каталог. В него ще видите голямото разнообразие на артикулите които предлага „Cuore Nero“. И не забравяйте, че само този месец може да го получите на специална цена.