Новини

Кафето, тази страхотна и ободряваща магия!

Кафето, тази страхотна и ободряваща магия!

 

Кафето, тази страхотна и ободряваща магия!

За някои от нас кафето е важна част от ежедневието ни, за други е напитка, която купуват преди да започне работният им ден. Но за голяма част е едно удоволствие, което не може да се сравни с никое друго.

А замисляли ли сте се от къде идва вашето любимо кафе? От кога се пие?

Първите данни за това как се приготвя тази  страхотна напитка са от средата на 15ти век в Суфрийските манастири на Йемен. В началото на 16ти век се разпространява и в останалите части на Близкия изток, после и в Северна Африка. По-късно вече, втората половина на 16ти век, то е познато и в Константинопол. Там отварят врати и първите кафенета. В началото там са се срещали важни личности, но по-късно на “чашка кафе“ започнали да се събират дипломати, писатели, художници, интелектуалци. През 16-ти век търговията между мюсюлманския свят и Венеция била силно развита. Търгувало се е с много голямо разнообразие от африкански стоки и естествено и с кафе. Така венецианците първи внасят новата за това време мода – пиенето на кафе. В средата на 17-ти век отваря врати и първият магазин за кафе.

Първото кафене в Европа е отново във Венеция. То отваря врати през 1645г. Не след дълго кафето станало любима напитка и в останалата част от Европа. Започнали да го пият дори в Англия, където до момента най-популярната напитка било чаят. В Германия за кафето било по-трудно. Там предпочитали бирата. Обаче и там кафето се наложило макар и по-бавно.

В края на 17-ти век в САЩ започват да идват имигрантите. Те донасят със себе си новите модни тенденции от Европа и в това число и навика “За по чаша кафе“.

В Италия кафе културата е особено развита. И днес на всякъде в баровете може да се видят хора, наслаждаващи се на чашка ароматно кафе. Сутрин преди да започне денят  им, с приятели на сладки приказки, по-време на работната им пауза или когато се отпуснат вкъщи със своите близки на чаша топло и ароматно кафе.

Но от къде идва кафето? Кой го е открил? Кое го прави толкова привлекателно и магнетично?

Много изследователи и любители на тази вълшебна напитка продължават своите търсения. Има много легенди и митове по този въпрос. Някои по-реални и достоверни, а други по-малко. Сигурно е едно, че в основата на всичко седи природата. Тя е създала кафеното растение. Ние само сме го открили в един момент и от тогава продължаваме да му се наслаждаваме когато и колкото си поискаме.

Но кой ли е бил този, който пръв е опитал от това чудно творение на природата?

Има много легенди за това. Една от тях е наречена “Етиопска легенда“ и разказва за един млад абисински пастир живял през 9-ти век. Когато пасял козите, един ден той наблюдавайки ги, видял, че те са по-бавни, по-вяли, като че били в едно полусънно състояние. Друг ден те ставали по-бодри, по-енергични, по-живи. Започнал да ги наблюдава и видял, че те се „събуждали“ след като си похапвали от плодовете на някакво растение, което той самият не познавал. Замислил се и решил и той да опита. Плодовете подействали и на него. Станал по-весел, по-жизнен, повдигнало му се е настроението и започнал да обръща по-малко внимание на проблемите си. Споделил откритието си с местния игумен. Той решил също да опита. Приготвил уханната напитка от растението и я изпил. Установил, че успява да остане изключително бодър часове наред. По-лесно минавала дългата вечерна молитва. Игуменът споделил това с другите монаси в манастира. За кратко време мълвата за благоуханната ободрителна напитка се разпространила из цял свят. Започнали да го използват не само монасите, но и лечителите, които го препоръчвали за по-голяма енергийност и добро настроение.

И така до днес най-консумираната топла напитка в световен мащаб е кафето.

Друга легена е легендата за кафето е от Арабския полуостров. И до днес има спорове къде се е появило кафето за пръв път. Една част от хората смятат, че търговията с кафе, неговото откритие и отглеждане тръгва от Арабския полуостров. Знаем, че 15-ти век кафето се е отглеждало в Арабия. През 16-ти век с него започва да се търгува в Египет, Персия, Сирия и Турция. С пристигането на кафето в Близкия изток се създават и така наречените „кафени къщи“. Там не само се сервира тази чудотворна напитка, набираща своята популярност, но се съсредоточават и всякакви социални дейности.

В този тип „кафени къщи“ са се провеждали важни разговори на местните търговци, дипломати, занаятчии. Играе се шах, слуша се музика и се разпространяват новините. Къщите за кафе се превръщат във важен информационен център. Започват да ги наричат „Училища на Премъдрия“. Свещеният град Мека се посещавал ежегодно от хиляди поклонници от цял свят, и така мълвата и познанието за кафето го отнасят по родните си места. Много бързо кафето излиза от границите на Арабския полуостров и завладява света.

Но как пристига кафето в Европа?

През 17-ти век европейски търговци посещават Близкия изток. Там естествено се срещат и с тази необичайна черна напитка с пленителен вкус. Завръщайки се обратно на континента донасят и непознатата до този момент история на напитката със специфични вкусове и ароматни характеристики. В началото хората реагират с недоверие и страх. Дори я наричат горчиво „изобретение на Сатаната“.

Представяте ли си? Любимата ни днес кофеинова  напитка „изобретение на Сатаната“?

Започва спор по въпроса между местните духовници, които заклеймяват кафето и тези които са за него. Този спор придобива такива мащаби, че дори папа Климент VIII взима отношение по въпроса. Той изпробва новата напитка и остава толкова удовлетворен от вкуса, аромата и ефекта й, че дава своето одобрение за разпространението й. За кратко време тя навлиза в домакинствата на Европа. За изключително кратък срок кафе напитката замества използваните до тогава бира и вино за закуска. Това оказва изключително положително влияние върху продуктивността на хората. И до ден днешен почти всички започваме деня си с чаша ароматно кафе за „събуждане“.

В новия континент Америка кафето достига през 17-ти век. Започват да го наричат „любимата напитка на цивилизования свят“. Но въпреки своя успех, кафето е все още в конкуренция с чая – най-предпочитаната напитка в Новия свят. През 1773г. преселниците въстават срещу високия данък върху чая, който бил наложен от крал Джордж III. Бунтът, който последвал, променил отношението на американците към пиенето на кафе и така измества чая на по-заден план. И до ден днешен кафето остава най-консумираната топла напитка на континента.

Ваш е изборът в коя легенда или история за кафето да вярвате. Най-важен обаче остава неговият вкус. Днес кафето е еволюирало в ароматна напитка с многообразен вкус. Тя ще ни подари момент на истинска наслада, ще ни събуди и енргизира.

Вашият коментар