Новини

Кафето през лятото

Кафето през лятото

Кафето през лятото

 

На пръв поглед едно ароматно еспресо не изглежда особено привлекателно питие през знойното лято. Гореща напитка в жегите не е особено удачна идея. За всички любители на кафето искам да помогна да открият начини да опитат черната напитка и в студен вариант и да могат да продължат да се наслаждават напълно на нейните предимства и през най-горещите месеци на годината.

Кафето през лятото

През лятото можем да превърнем кафето в герой на вкусни питиета, които ще ни позволят да се насладим на неговия силен аромат и ободряващ ефект дори по алтернативен начин на една класическа чаша еспресо. Съществуват множество рецепти за освежаващи напитки и вкусни десерти за перфектен завършек на едно хранене или за вкусна закуска, която да ни изпълни с жизненост и енергия.

А…

А най-простият, най-популярният и най-непосредственият начин да пиете ледено кафе е да поставите приготвеното и охладено еспресо /или мока/ в хладилника. Но в действителност има различни /и може би по-добри/ начини да се насладите на вкусна  студена напитка на основата на кафе дори и през големите летни жеги най-вече ако се намирате на плажа. Просто еспресото няма сезон.

В…

В този блог искам да разкажа за някои традиции и класически рецепти за приготвяне на студени напитки на базата на любимото ни кафе. На тези, които не са с особено голям опит в кухнята искам да успокоя и да им кажа да не се притесняват. Рецептите са много прости, а изпълнението им е лесно и само с няколко стъпки ще можете да създадете автентични изкушения.

Кафе гранита или кафена каша

Кафе гранита е много разпространена в Италия и най-вече в южните й части. Типична закуска за топлата и слънчева Сицилия е така наречената „бриоша“ и чаша гранита. За да я направим са необходими само три съставки, приготвянето й е много лесно, но за перфектен резултат е необходимо време. Резултатът обаче си заслужава чакането. Просто се въоръжете с търпение и следвайте точно всички стъпки по приготвянето.

Необходими съставки за две чаши

  • 150 мл. еспресо
  • 250 мл. вода
  • 100 гр. захар

Начин на приготвяне

В подходящ съд сложете водата и захарта и ги загрейте до кипване. След като поври няколко минути /целта ни е да се стопи захарта/ отстранете сместа от котлона и оставете да изстине. Пригответе еспресото и след като и то е изстинало го добавете към захарния сироп и разбъркайте. Изсипете всичко в нисък широк съд и го сложете във фризера за около половин час.

След това извадете сместа от фризера и я разбъркайте енергично, като се стараете да разбиете образувалите се ледени кристали. Върнете всичко отново във фризера. Повтаряйте тази операция на всеки 30 минути, докато вашата гранита достигне желаната от вас консистенция. Сипете я в две чаши и я сервирайте. Ако желаете може да я гарнирате с бита сметана, точно както изисква сицилианската традиция.

Има специални машини за гранита, които едновременно докато замразяват сместа разбиват получените ледени кристали. Но ако не разполагате с такъв уред  добър резултат може да получите и по начина, който ви описах по-горе.

Кафе млечен шейк

Ето още една рецепта, за която съм сигурна, че любителите на сладкото наистина ще оценят – млечен шейк с кафе. Приготвянето му е лесно и бързо.

Необходими продукти за четири чаши

  • 150 гр. сладолед
  • 100 мл. прясно мляко
  • 4 чашки кафе
  • 1 супена лъжица захар
  • Няколко кубчета лед

Начин на приготвяне

Първо пригответе кафето. Може да използвате еспресо машина, кафеварка, френска преса, турско и др. Изборът е ваш. Оставете го да изстине. Поставете сладоледа в блендера. Всеки вкус е добър, но за по-решителен аромат ви препоръчвам да използвате сладолед с кафе. Добавете млякото, кафето, захарта и няколко кубчета лед. След това активирайте блендера за около две минути на максимална скорост.Млечният шейк е готов. Изсипете го в чашите и ако желаете преди сервиране може да добавите още малко сладолед на повърхността.

Студен крем кафе или „кафето на дядо“

Когато говорим за летни кафета, не може да не споменем студения крем кафе, по-известен в Неапол и район Кампания в Италия като „кафето на дядо“. Това е много вкусен мек десерт, който е идеален да замени традиционното кафе след хранене или в средата на следобеда, като ободряваща закуска. Ето как се приготвя този деликатен десерт:

Необходими продукти за 6 – 8 чаши

  • 200 гр. прясна сметана
  • 200 мл. студено кафе
  • 35 – 40 гр. пудра захар
  • Шоколадови зърна /по желание/

Начин на приготвяне

Пригответе кафето и го оставете да се охлади напълно. Добавете пудрата захар и разбъркайте. Разбийте сметаната до твърда пяна и добавете подсладеното кафе. Бъркайте сместа докато получите хомогенна консистенция. Получения крем сложете във фризера за около два часа. След като го извадете разбийте още малко и го разпределете в чашите. Преди да сервирате може да украсите крема, като го поръсите с шоколадови зрънца или настърган шоколад.

Кафе с лед или Лечезе

Един от символите на Саленто е кафе с лед или така нареченото Лечезе. Това е студена напитка, която се приготвя от еспресо, лед и бадемово мляко. Създадена е от Антонио Куарта преди повече от 70 години. По онова време, когато никой още няма хладилник в дома си, той е единственият, който предлага лед в своя бар в Лече /град в Южна Италия/. От там се е родила идеята да комбинират кафето с лед, натрошен с кирка на едри парчета. Днес се използват кубчета, но рецептата за тази напитка е същата – проста и вкусна.

Рецепта за кафе Лечезе

Тази рецепта за кафе Лечезе е предоставена от Анджело Сегони. Той е професионален бариста и е италиански шампион по кафе за 2016 година. Предлага две различни версии на напитката – издухана /наречена още бухнала/и със сметана.

  1. Издухано ледено кафе – необходими съставки
  • 1 късо еспресо 20 – 25 мл.
  • 25 мл. бадемово мляко
  • Кубчета лед

Начин на приготвяне

Пригответе еспресото и го налейте в подходяща чаша. Добавете кубчета лед, като я напълните почти до ръба. Добавете бадемовото мляко и поставете тръбичката за пара в чашата. Включете кафе машината, като изпускате достатъчно въздух, за да се получи ефекта на „идухване“.

  1. Ледено кафе със сметана – необходими съставки
  • 3 броя еспресо
  • 30 мл. бадемово мляко
  • Кубчета лед
  • 30 мл. сметана

Начин на приготвяне

Пригответе кафетата. Две от тях разбийте в миксер заедно с няколко кубчета лед. В чашата изсипете разбитата сметана, третото еспресо, бадемовото мляко и първите две кафета. Добавете кубчета лед и сервирайте.

Кафето през лятото

Филмовата звезда – Джеки Чан, извървява своя дълъг път от Хонг Конг до Холивуд, като оставя своето име в историята на киното като актьор, продуцент, режисьор ….и любител на кафето. Той не крие, че обожава напитката и казва: „Кафето, също като музиката и киното, не познава бариери“. Бих добавила: „… и сезони“.