Новини

Кафето и 5 любопитни факта, които може би не знаете

Кафето и 5 любопитни факта, които може би не знаете

Кафето и 5 любопитни факта

Кафето е една от най-популярните напитки, но въпреки популярността му, повечето хора не знаят много за горещата течност, която пият всяка сутрин. Ако сте от любителите на кафето, със сигурност знаете, че има безкофеинов вариант на ароматната напитка, но знаете ли как всъщност е открито кафето?

За да подсладите сутрешната си доза кафе, ви предлагаме 5 любопитни факта, които може би не знаете:

  1. Легенда разказва, че кафето е открито от козевъд

Според един мит, етиопски пастир на кози, на име Калди, открил случайно кафето. Той забелязал животните си да стават потревожни, след като ядат узрели зърна кафе.

  1. Мока първоначално е било името на пристанище в Йемен

Град Мока е първото пристанище, което разпространява кафе на зърна в останалия свят. Твърди се, че йеменските зърна са имали шоколадов вкус, причината, поради която днес шоколадовите напитки в кафенетата се наричат Мока.

  1. Кафените растения се поливат с много вода

Хората винаги говорят за това колко е разточителното производство на говеждо месо, но според фактите, всъщност за производството на килограм говеждо месо са нужни 1800 литра вода, докато за килограм кафе – 2 500. Освен това, зърната на кафето са различни по цвят – първоначално са зелени, когато узреят, стават или жълти, оранжеви или червени в зависимост от сорта кафе.

  1. САЩ консумират повече кафе, от която и да е държава в света

Да – трудно е за вярване, но оказва се, че американците пият най-много кафе от всички в света. По петите ги следват германците.

  1. Кафето изпраща Бразилия на Олимпийски игри

Бразилия не можела да си позволи да изпрати своите спортисти в Лос Анджелис за летните олимпийски игри през 1932 г., така че се наложило да ги качат на кораб, натоварен с 50 000 чувала кафе, предназначени за продаване по различни пристанища. Футболистите трябвало да спят върху чувалите, пълни с кафе на зърна, по пътя за Америка.

Надяваме се, че Кафето и 5 любопитни факта, които не знаете ви допадна 🙂

Вашият коментар