Новини

Кафето и есента

Кафето и есента

Кафето и есента

 

Лятото вече си замина и отстъпи своето място на есента. Температурите се понижиха. Листата промениха цвета си. Обагриха дървета в топли краски и застлаха алеите в парка с чудни килими. Заменихме банските костюми и леките летни дрехи с топли пуловери и якета.

Но…

Но не само гардеробът ни се е променил. Хранителните ни навици също се променят. Намалява желанието ни за сладолед, салати, пресни и утоляващи жаждата аперитиви, кафе с лед или разхлаждащите млечни шейкове с еспресо.

Кафето и есента

През есента всичко се променя. С настъпване на студеното време желанието за топлина, благополучие и релаксация нараства. Когато дните стават по-къси и тъжни, хубавото кафе ни помага да възвърнем доброто си настроение. Сутрин взимаме горещата чаша в ръце, вдишваме интензивния аромат на прясно приготвената напитка и денят ни започва по леко, става по-светъл. Кафето със сигурност е важно за сутрешното ни събуждане, но не е единственият важен аспект в закуската ни през есента.

Есенна закуска

Диетолозите съветват всички с натоварен график да започнат деня си с плодове, кисело мляко с овесени ядки и … ароматно еспресо. Тази закуска осигурява резерв от енергия и гарантира концентрация, зареждане с витамини и добро настроение.

Още…

Специалистите съветват още през есента да консумираме есенни плодове – ябълки, круши, грозде, нар, киви, банани, портокали, мандарини, грейпфрути. Сезонните плодове, витамините и пробиотични храни са много важни за посрещане на есента от първите минути на събуждане. Най-добре е да закусим в рамките на 30 минути след ставане. Това ще помогне на метаболизма.

Кафето и есента

През есента кафето също претърпява сезонна трансформация. Лятото предпочитаме шейк кафе, кафе с лед, кафе афогато, кафето на дядо, кафе млечен шейк, кафе скречър, кафе със сладолед. С настъпване на по-хладните есенни дни всичко се променя, затопля се. Любимото ни еспресо вече не ни разхлажда. То трябва да ни обгърне с топлината си и да ни затопли. Неусетно започваме да използваме нашата малка и цветна кафе машина с повече ентусиазъм. Традиционалистите или по-романтичните посягат по-често към любимата си кафеварка. Смятана за излизаща от мода тя е перфектна със стоплящата сърцето ароматната напитка, която ни дарява.

С чаша кафе есента става по-уютна!

Когато навън вали, какво по-хубаво от почивка у дома, удобно разположили се на дивана с чаша кафе? Притваряме очи, обгръщайки с ръце горещата чаша и вдишваме прекрасния аромат на току що приготвената напитка! Наистина този момент е специално удоволствие за тялото и ума.

Рецепти за „есенно“ кафе

През есента дори рецептите за кафе се променят. Те ни предлагат красиви, горещи кафета, които да се отпиват бавно, глътка по глътка, затопляйки цялата ни уста, гърлото и тялото ни. Ако лятото сме предпочитали кафето чисто, то сега се изкушаваме да добавим нещичко в чашата.

Подслаждаме любимата си напитка с мед, за да подсилим имунната си система. Мнозина се поглезват добавяйки малко сметана, крем с лешник, чам фъстък или мляко. Други пускат в чашата малко парче черен или млечен шоколад за да придадат онзи допълнителен вкус, който понякога стопля душата. Най-харизматичните пък добавят портокалова кора с надеждата да противодействат на евентуална настинка или по същата причина коригират кафето с любимия си ликьор.

Класическо арабско кафе

За родината на кафето се смята арабския свят, но той е известен още с безбройните си прекрасни подправки. Комбинацията от кафе и подправки е несравнимо вкусово изживяване, което идеално се съчетава с есента и нейните различни вкусове.

Приготвяне…

Приготвянето на арабско кафе е лесно и бързо. Основата на тази напитка е кафе, което е направено с кафе машина за еспресо, кафеварка, френска преса или по друг начин, който вие предпочитате. Това питие ще стане много изискано, ако добавите кардамон, канела, бахар, черен пипер, индийско орехче, карамфил, а това може да направите по два начина:

  1. Просто добавете подправката /или подправките/ към приготвеното вече кафе.
  2. Може предварително да смесите смляното кафе с подправките. От тази смес пригответе напитката. Подсладете и сервирайте в подходящи чаши.

Кафе с джинджифил

Един от най-популярните десерти през есента и зимата са меденките. Деликатната им сладост и съдържащите се в тях подправки се адаптират перфектно към кафето. От тук се ражда и идеята да комбинираме кафе с подправката за меденки – джинджифила. Резултатът е уникално есенно вкусово изживяване!

Приготвяне…

Пригответе кафе и какао. Сипете в подходяща чаша равни количества от двете напитки /примерно 100 мл. кафе и 100 мл. какао/ и разбъркайте. Гарнирайте обилно с млечна пяна. Поръсете отгоре с фини подправки за меденки, които ще придадат есенна нотка на питието. Сервирайте горещо.

Pumpkin Spice Latte – кафе с тиква

От няколко години това кафе се радва на голяма популярност. Тиквата е типичен есенен зеленчук и през този сезон от нея се приготвят много ястия и сладкиши. Използваме я и за декорация. Ползите й за здравето са всеизвестни, така че защо да не облагородим и кафето си с нея? Приготвянето на тази вкусна напитка е лесно, но изисква малко време и търпение. Крайният резултат обаче си заслужава. Основата й е кремообразно и ароматно пюре от тиква, което ще добавим към кафето.

Необходими продукти за тиквеното пюре

  • Чаена чаша сварена и пасирана тиква
  • 50 мл. вода
  • 100 гр. захар
  • 1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил
  • 1 чаена лъжичка смлян карамфил
  • 1 супена лъжица канела
  • Сърцевината на шушулка ванилия

Начин на приготвяне

Загрейте захарта и водата до получаване на гъст сироп. Свалете от огъня и добавете пасираната тиква. Добавете подправките и оставете да си „почине“ за известно време.  Сега пригответе вашето кафе и добавете 1 – 2 супени лъжици от пюрето. Залейте всичко с малко млечна пяна. По желание може да украсите чашата, като поставите отгоре бита сметана. Тя допълва перфектно това удоволствие.

Кафето и есента

Цветовете на природата, които стават по-топли и по-интензивни, топлият бриз, който се опитва да смекчи пристигането на студа, пристигането и отминаването на хиляди ритуали, характеризиращи смяната на сезона, гроздобера, отлитащите на юг птици. Есента е сезон с особено цветно очарование, време от годината пълно с противоречия, съчетавайки си перфектно помежду си. С всичко това есента напомня за отлична смес от еспресо кафе.

Редуването на горещи и студени дни, слънчеви, но и дъждовни, меланхолични и в същото време лъчезарни, поражда контрасти, хармонизиращи в един завладяващ баланс, който неизменно буди учудване и възхищение. Също като успешна смес за еспресо, есента е сложен сезон, който ни вдъхва смесени чувства, но никога не ни оставя безразлични. Горчиво, но и киселинно, препечено, но в същото време с плодов дъх, ласкаво и въздействащо – това е перфектното еспресо. Тънкият и мистериозен чар, никога банален или предсказуем, отличава една отлична смес.

Надяваме се нашите предложения да са ви харесали. Пожелаваме ви приятно посрещане на есента и зимата с любимото ви кафе!