Новини

Кафето – горчиво или подсладено

Кафето – горчиво или подсладено

Кафето – горчиво или подсладено

 

Ако четете тази статия, то и вие сигурно сте любител на кафето и като такъв сте чували за вечния спор, който почитателите на тази напитка водят от векове. Как е по-добре да пием кафето – горчиво или подсладено? Захарта подсилва ли автентичния му вкус или напротив го прикрива, модифицирайки и променяйки го? В този блог ще ви разкажа за основните разлики между неподсладеното и подсладеното кафе, опитвайки се да разберем дали и колко е подходящо да подслаждаме тази естествено горчива напитка.

Кафето – горчиво или подсладено

Пиенето на кафе е здравословен навик, но как е по-полезно горчиво или подсладено? През годините са проведени много проучвания за въздействието на кафето върху здравето, които са установили, че пиенето на напитката е свързано с по-нисък риск от преждевременна смърт. Тези проучвания обаче не правят разлика между неподсладено кафе и кафе с добавена захар. На този въпрос отговор ни дава едно ново голямо проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine. Резултатите от него показват, че обичайната консумация на кафе намалява вероятността от преждевременна смърт, дори ако го пием подсладено.

Проучване на китайски медици

Изследователи от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, са провели проучване, като са анализирали отговорите на повече от 171 000 души. Анкетираните са без онкологични и сърдечни заболявания и са отговаряли на въпроси относно диетичното и здравословното поведение с цел да се определят навиците им за пиене на кафе. Участниците са проследени в продължение на седем години. В края на наблюдението се оказва, че рискът от смърт сред всички редовни потребители на кафе, независимо дали е подсладено или горчиво, е приблизително 30% по-нисък, отколкото тези, които не го пият изобщо.

Но …

Но това изследване цитира и по-точни данни за отношението между пиещите подсладено или неподсладено кафе. Участниците, които са пили каквото и да е количество неподсладено кафе в продължение на седем години, са имали 16% – 21% по-малка вероятност да умрат преждевременно от участниците, които въобще не са пили кафе. Но тези, които са пили ежедневно по 1,5 – 3,5 кафета подсладени с около една чаена лъжичка захар на чаша, са с 29% -31% по-малко вероятност от преждевременна смърт от участниците, които не са го пили.

Препоръки…

Според авторите на изследването, пиенето на 2 до 4 кафета на ден трябва да бъде сред добрите навици, за да бъдем здрави. Това обаче не важи за тези, които имат определени здравословни проблеми и напитката не се препоръчва от техния лекар или друг специалист.

Кафето – горчиво или подсладено

Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Изборът на това, какво кафе да пием е субективен, тъй като той се основава на вкуса и навиците на всеки един от нас. Тези, които са свикнали с подсладено кафе, е трудно да го пият напълно горчиво, освен ако не свикнат постепенно. И пак според тази статистика, след като веднъж се откажете от навика си да подслаждате напитката е трудно да се върнете назад. Но все пак е редно да анализираме някои съображения за разликите между кафе без или със захар и след това … изборът е ваш.

Първи въпрос – калории

Първата, очевидна разлика между горчивото и подсладеното кафе несъмнено е в калориите. Една чаша горчиво кафе съдържа само 3 калории, но ако я подсладим те могат да достигнат до 30 /това е количеството калории съдържащи се в едно пакетче захар/.

Но…

Но кафето всъщност е много добро средство за изгаряне на мазнини, благодарение на ефекта на кофеина. Той стимулира метаболизма, като го прави по-бърз. Захарта допринася за увеличаване на инсулиновите пикове, а това почти напълно отменя ефекта на кофеина върху метаболизма.

Ако…

Ако сте на диета или просто следите за фигурата си и пиете подсладено кафе, то помислете да започнете да го пиете без захар. Не на всеки би му харесало горчиво, но може да опитате да свикнете с по-малко количество захар, например половин пакетче  вместо цяло.

Втори въпрос – вкусът

Според някои захарта помага да се прикрие неприятния вкус на кафето, когато то не е с отлично качество. Но това твърдение изобщо не е вярно. Захарта, подобно на солта или черния пипер е подобрител на вкуса. Това означава, че тя не прикрива, а напротив подобрява и подчертава вкуса и аромата на напитката. В случай на ниско качество на сместа, захарта само ще подчертае нейните дефекти.

Трети въпрос – енергия

Всички знаем за благоприятното действие на съдържащия се в кафето кофеин, който ни зарежда с енергия. Мнозина от нас го пият точно поради тази причина. Но щом кофеинът действа незабавно върху метаболизма, осигурявайки ни енергия, то какво се случва, ако в същия момент е придружен от захар в напитката?

Захар заедно с кофеин

Много любители на кафето вярват, че захарта подобрява свойствата на кофеина, увеличавайки енергийните му свойства. Но в действителност е точно обратното. Подсладеното кафе повишава нивата на инсулин в тялото ни, причинявайки сънливост и умора. Просто захарта действа по обратния начин на кофеина. Ако целта ви е да се презаредите с енергия, то съветът на специалистите е да изберете горчиво кафе.

Вида кафе

Трябва също да кажем, че избора да се подслади или не напитката произтича и от използваната смес. Според някои специалисти дегустатори, кафе Арабика произведено в Етиопия или Централна Америка е с по-кисел вкус и за да изпъкнат качествата му е  по-добре да се консумира леко подсладено.

Кафето – горчиво или подсладено

Това на кратко са основните разлики между горчивото и подсладеното кафе. Като се има предвид всичко това, то може да кажем, че по отношение на здравето печели първото, а по отношение на вкуса – кафето със захар. Но вкусовете са си вкусове и е необходимо да признаем, че изборът е дълбоко субективен.

А за да направите точния избор на най-подходящото за вас кафе, то посетете нашия онлайн магазин. Ние сме се постарали да съберем перфектни смеси от най-реномирани марки, като ви предлагаме кафе на зърна, мляно и почти всички произвеждани моно дози – чалди ESE44, Nespresso, Lavazza Espresso Point, Lavazza a Modo Mio, Bialetti, Caffitali, Caffissimo, Tassimo, Dolce gusto и много други. Сигурна съм, че ще откриете кафето, което е точно за вашата машина и отговаря на вашия вкус.