Новини

Как се отглежда и бере кафе?

Как се отглежда и бере кафе?

Как се отглежда и бере кафе?

Кафето е любима напитка на милиарди хора по целия свят. Има огромно стопанско значение в световен мащаб. Полезните му свойства са обект на много изследвания, но ценителите на ароматната напитка го консумират не само заради здравословните му ползи, а преди всичко заради ободряващия ефект и наситения аромат, който въздейства положително върху сетивата ни и ни дава един прекрасен старт за целия ден.

 Но къде и как се отглежда кафето?

Кафето е плод на вечно зелен храст. В диво състояние той достига до 5 метра височина. Има бели цветове със силен аромат подобен на жасмина. Самите плодове узряват в рамките на 5 до 8 месеца, за сорт Арабика, а за сорт Робуста са необходими от 9 до 11 месеца. Зреейки кафените  зърна преминават през няколко цветови гами. Първоначално са със зелен цвят, който постепенно преминава в жълто. Узрявайки стават червени и преди да окапят се обагрят в черно. Този дълъг процес на зреене, съчетан с подходящи природни условия, са решаващи за вкусовите качества и аромата на всеки вид кафе.

Кафеното дърво…

Кафеното   дърво или храст расте само в тропическия и субтропическия пояси, наричани още кафе пояс. То е доста капризно растение. Можем да го намерим само в диапазона от 900 до 2100 метра надморска височина. Има нужда от много вода и затова са нужни обилни и регулярни валежи. Най-подходящата температура за отглеждането му е от 15 до 24 градуса. Почвата трябва да е плодородна, а култивираните храсти се нуждаят и от наторяване. Растението е чувствително  не само към климата, но и  към различни заболявания.

Кафените зърна…

Кафените зърна всъщност са семената на растението. Ако ги засадим ще израсне кафено дърво. Отглеждането и култивирането му изискват голямо внимание. Семената се засаждат в пясъчни лехи. Около 5 седмици след това те поникват и биват пресадени в найлонови чували съдържащи почва и органичен материал.  Младите растения се държат на сянка като се поливат често. След 4 до 6 месеца се засаждат в земята и там израстват в храстовидно дърво. Това обикновено става по време на дъждовния сезон, когато почвата е влажна и спомага за образуването на здрава коренова система. На новозасадените дръвчета са необходими 3 до 4 години докато започнат да раждат плодове. Продължителността на този период зависи от сорта на растението. Пълната плодовитост обаче се достига след 5 години и продължава няколко десетилетия. Броят на реколтите зависи от поясите в които е засадено растението. В северните и южните граници на кафения пояс са по една, а в средната част са по две реколти годишно. Когато плодът е готов за бране е с червен цвят и се нарича още кафена черешка. Но има и сортове, като примерно Жълтия Бурбон (Yellow Bourbon), които достигайки своята зрялост остават със жълт цвят.

Но как се събира готовата реколта?

Планинският терен, на който предимно расте кафеното дърво, и постепенното узряване на кафените черешки правят механичното бране почти невъзможно. Единственото изключение прави Бразилия. Там сравнително равния терен и огромните плантации за кафе позволяват механизация на този процес. Има два метода за брането му, ръчен метод и втори наречен “отронване“.

От решаващо значение за качеството на всяко кафе, независимо от метода на по нататъшната му обработка, е събирането само на напълно узрели зърна.  Дори само 15 %  от тях да са незрели, това вече води до леко по-кисел вкус на крайния продукт. Един от най-често срещаните рекламации, достигащи като обратна връзка при производителя е гарантирането, че събраните зърна са достатъчно и еднакво узрели. Това е един от големите проблеми за производителя. Ето защо единствения начин за решаването му е селективното ръчно бране.

И още за зрънцата кафе…

Зрънцата узряват постепенно на клона. Това означава, че едно и също растение трябва да се бере няколко пъти. Кафените плодове се събират редовно всеки 8 до 14 дни, като неузрелите се оставят върху клончето. Ако те останат върху дървото повече време презряват и са негодни за   употреба. На берачите обикновено се плаща за набрано количество и за това те се стремят да наберат възможно най – много. Но оптималното съдържание на захар в узрелите кафени зърна е между 15%  до 21%. Това се преценява от цвета и равномерността на плодовете по клона. Един опитен берач само по това трябва да може да определя перфектното ниво на зрялост. Фермерите насърчават финансово “претенциозните“ си берачи, които берат само узрели семена и така намаляват риска от бране на неузрели плодове до минимум.

За скъпите сортове…

По-скъпите и по-фини сортове кафе се берат само ръчно, по така нареченият селективен метод. Берачите на всеки 8 – 10 дена събират само напълно узрелите кафени зърна. Този метод на беритба е много по-труден, изисква повече време, квалифицирани берачи и от тук е и много по-скъп.

Прибирането на зърната…

Но освен прибирането на узрелите зърна едно по едно има и друг метод. При него всички кафени плодове , независимост от тяхната зрялост се събират заедно. Нарича се “отронване“. Това може да се извършва на ръка или с машина в зависимост от терена. След това всички събрани зърна се сортират на презрели, зрели и неузрели. Зрелите кафени плодове се обработват допълнително.

Добив на кафе…

Средния добив от едно кафено дърво е 500 – 800 грама или това са 3500 – 5000 броя кафени зърна. Има и по-продуктивни сортове при които от едно растение може да се добие дори от 2 до 4 килограма плод. Един квалифициран работник берач за един ден може да набере между 50 и 100 килограма кафе, което изпечено се равнява на 15 – 30 килограма.

Сега разбираме, че отглеждането на кафе е наистина доста трудоемко. Според статистиката 25 милиона души от близо 80 държави се трудят в плантациите за кафе, а пазарът на кафе генерира всяка година около 200 милиарда долара оборот в света.

За нас…

Ние сме нова бързо развиваща се онлайн платформа за кафе, чай, кафе-аксесоари, напитки и кафемашини www.coffeehub.bg . Предлагаме ви едни от най известните брандове в този бранш: Cuore Nero Caffe , Lavazza, Kimbo, Vergano, Illy, Nestle, Starbucks, Costa, Richard, Dallmayr, Julius Meinl, Gaggia и още много други. Също така  предлагаме вода и напитки:Red Bull,  Coca-Cola, Fanta, Monte Cimone, S.Pellegrino, Acqua Panna, Fiji, Evian, Perrier и други. Разполагаме  и с  богат асортимент от кафемашини на марките: Saeco, Philips, Gaggia, Delonghi, Lavazza, Melitta, Qualita. Предлагаме  бърза доставка до вашият  дом, офис или търговски обект . Coffeehub е отлична възможност за бързо, лесно и сигурно пазаруване в интернет пространството. За нас доволните клиенти  са приоритет No1. Всеки месец имаме различни топ промоционални предложения.  Можете да ни последвате в нашата facebook страница и instagram профил за да разберете първи промо офертите за месеца и да прочетете  интересни новини в блога ни свързани с кафето от цял свят. Възползвайте се от нашата безплатна доставка при поръчки над 89лв за цялата страна. За вашето улеснение работим с двете най голями куриерски компании у нас – Спиди и Еконт.