Новини

Как приготвят кафето по света  

Как приготвят кафето по света  

Как приготвят кафето по света

 

Кафеното дърво е топлолюбиво растение и се култивира само около екватора. Дори зоната в която се отглежда се нарича „Кафе зона“. Преминало през годините неговото вълшебство е превзело всяко кътче на планетата. Кои са причините за това?

 • Преди всичко заради енергията, която ни дава. Всъщност кофеинът ни помага да сме по-концентрирани и будни. Кой се отказва от чаша кафе на закуска?
 • Но също така и заради социалната сила, която притежава. Кафето вече е синоним на кратка пауза в забързаното ни ежедневие, възможност да поговорим, да споделим мнение с някого, да завържем приятелство.
 • Не на последно място – вкуса. Независимо как го предпочитате, кафето има специфични вкусове и аромати, които успяват да накарат почти всеки да се влюби в черната напитка.

Но разпространението му по света е нещо изключително невероятно – практически всяка нация пие кафето по различен начин. Някои приготвят „късо“ еспресо, а други „дълго“ американо. Има такива, които го сервират с мляко, а други го пият с утайката отложена на дъното.

Сигурното е, че почти всички обичат кафето! Но нека да видим някои по-интересни и необичайни за нас начина за консумиране на тази магична напитка.

Австралия

Австралия е прекрасна земя, изпълнена с красиви пейзажи и древни традиции. Дори физически да е много далеч от нас, австралийската култура има много общи неща с европейската, но да обърнем внимание на страстта им към кафето. Този ритуал там става толкова популярен, че дори създават свой вид капучино, известно в целия свят като Flat white coffee /плоско бяло кафе/.

Какво е плоско бяло кафе?

Въпреки че разпространението му по света е съвсем от скоро, в действителност австралийското капучино не е изобретено през последните години. Неговият произход се търси още от времето на британската и италианската имиграционна вълна. Докато британците донасят неизбежния чай от родината си, то италианците правят същото с кафето. Британците обаче били свикнали да пият чая заедно с мляко и просто се сетили да го включат и в кафето. Така те създават Flat white coffee, което е известно и днес.

Разликите между капучино и бяло кафе

Може да се каже, че раждането на тази напитка е толкова важно за австралийците, колкото изобретяването на капучиното за италианците. На пръв поглед изглежда, че двете напитки си приличат. В действителност австралийското бяло кафе може да се счита за разновидност на италианското капучино. Докато класическото капучино включва кафе и мляко в съотношение 1 : 5, то австралийското бяло кафе е по-балансирано. То съдържа 2 порции кафе и 1 порция мляко.

Приготвяне на бяло кафе

Ако знаете как се приготвя капучино, то няма да имате проблем да си приготвите и австралийско бяло кафе у дома и да му се насладите. Разбира се първо трябва да изберете вида кафе. Пригответе двойно еспресо, разпенете млякото, смесете ги и вашето австралийско бяло кафе е готово.

Как приготвят кафето по света, Китай

Има места по света, където кафето е част от почивката и други места, където по време на работната пауза се консумира чай. В Китай са намерили перфектен начин да обединят тези две култури, като са създали напитка, която наричат юанянг /Yuanyang/ кафе.

Произход на кафето юанянг

Може би и на вас поне веднъж се е случвало да се чудите какво да изберете „Кафе или чай?“. На този въпрос китайците са намерили решение с юанянг кафе. Името на напитката е символ на любов и хармония и точно представя перфектното допълнение на двете съставки чай и кафе. Освен тези две съставки в чашата се добавя и малко мляко. Точно то му придава този специфичен цвят. Да видим как се приготвя тази енергетична напитка обединила Изтока и Запада.

Рецепта за кафе юанянг

Приготвянето на кафе юанянг не е трудно и може да го направите и пиете както сутрин на закуска, така и след обяд.

Необходими продукти за две порции

 • Две лъжички смляно кафе. Препоръчително е 100% Арабика.
 • 1 пакетче черен чай.
 • 120 мл. пълномаслено мляко.
 • 250 мл. вода.
 • 30 гр. захар

Начин на приготвяне

Поставете пакетчето черен чай във врящата вода и го оставете да покисне около 5 минути. След това кипнете млякото заедно със захарта. Извадете пакетчето с чая от водата и на неговото място сложете смляното кафе. Изчакайте около 2 минути, време през което ароматите и вкусовете на кафето ще преминат в течността. Сега филтрирайте и смесете с подсладеното мляко. Кафето юанянг е готово.

Как приготвят кафето по света, Южна Корея

През последните години много от кулинарните тенденции, които виждаме идват имено от Южна Корея. Но искам да ви обърна внимание на една кафена напитка, която създателите нарекоха Coffee Dalgona.

Името…

Името му, малко куриозно, произлиза от наименованието на един вид бонбони,  наречени Dalgona Candy, които са любими на децата от Южна Корея. Наричат го още и с не по-малко куриозното име „Капучино с главата надолу“.

Произход на кафе Dalgona

Това е един нов, оригинален и креативен начин за пиене на кафе, без да се нарушава характерния вкус на напитката. Тя се роди през първия период на карантината в обезлюдените градове от пандемията от Корона вирус. Благодарение на социалните мрежи, като Instagram и Pinteres, бързо набра популярност и вече има своите почитатели в много краища по света. Разпространеността му се дължи и на лесното,  бързо приготвяне и малкото съставки, които са необходими.

Как се приготвя кафе Dalgona

Приготвянето на кафе Dalgona не е сложно. Както при всяка кафе напитка първо трябва да изберем вида кафе, което ще използваме. Според оригиналната рецепта това е разтворимо кафе, но много добър резултат се получава и с еспресо. Дори с еспресо напитката е по-интензивна и вкусна.

Необходими продукти

 • Кафе – разтворимо или еспресо
 • Захар според вашия вкус
 • Мляко – около три пъти обема на използваното кафе
Приготвяне

Първо пригответе кафето. Ако използвате разтворимо, то го разбийте добре с водата и захарта. Ако решите да използвате еспресо, то също го разбийте добре със захарта. Целта е да се получи лека кремообразна консистенция. Загрейте млякото и го налейте в чашата до ¾ от обема й. Сложете отгоре кафената сметана. Вашето кафе Dagona е готово. По желание може да поръсите с какао. Сега вече разбрахте защо го наричат „Капучино с главата надолу“.

Без значение как и къде, кафето обединява хората и подпомага социалните контакти. Традицията, свързана с кафето, е дълбоко вкоренена в целия свят, въпреки че се използват различни методи за приготвянето му.

Как приготвят кафето по света

 

 

 

Свързани продукти