Как приготвят кафето по света Мексико
Как приготвят кафето по света Мексико
Кафе индустрията в Мексико е класирана на шесто място между 20-те страни, най-големи производителки на кафе в света. Там годишно се произвеждат около 4,5 милиона чувала зелено кафе. Основно в страната се отглежда сорт Арабика. Има насаждения и от сорт Робуста, но тя е само около 4% от цялото производство на кафе. Мексиканците обичат кафето и повече от половината от продукцията му е предназначена за вътрешния пазар.
Как приготвят кафето по света Мексико
Ако се заинтересувате от това как се приготвя кафето в Мексико, вероятно ще бъдете посрещнати от дълъг списък от рецепти за коктейли. В страната съществуват много варианти на тази напитка, но в основата на всички е смес от сварено кафе с кафява захар. Обикновено тя се предлага като вкусен десерт с разбита сметана и канела, гарниран с настърган шоколад. Мексиканците пият кафето и с добавено мляко или малко алкохол, но традиционното за страната остава „cafe de olla“.
Какво е кафе де ола?
Това е кафе с подправки, което се приготвя от мексиканско смляно кафе, сурова тъмна захар, наречена пилончило и канела. Тази традиционна рецепта се предава от поколение на поколение.
Какво означава „Кафе де ола“?
Кафе де ола буквално означава кафе от кана или може да се преведе като кафе от тенджера. Нарича се така защото традиционно се приготвя в голям глинен или емайлиран съд наречен ола. Ола по форма прилича на гърне или кана с една или две дръжки и капак. В някои райони на Мексико още го използват и казват, че точно той придава неповторимия вкус на напитката.
Къде се предлага кафе де ола?
Тази популярна напитка може да намерите в Мексико, на места като крайпътни заведения, малки семейни гостилници, както и в ресторанти, които предлагат традиционна мексиканска храна. Също така в много домове приготвят кафе де ола по традиционния начин, особено през зимата. Прието е да се сервира и на коледните тържества, а дори го предлагат и на погребения.
Какъв вкус има кафе де ола?
Това мексиканско кафе е сладко на вкус с добре долавяща се нотка на канела. Някои при приготвянето му добавят портокалова кора или анасон, но това донякъде зависи от района в който се предлага. Без значение къде пиете кафе де ола, основните съставки на напитката, мексиканско смляно кафе, пилонсило и пръчици канела, винаги ще бъдат едни и същи.
Силно ли е мексиканското кафе?
Кафе де ола обикновено има силата на напитка направена от средно до тъмно изпечени кафени зърна. То се приготвя от двата най-популярни сорта в Мексико, а имено Planchuela и Caracolillo. Използвайки тези видове кафе, добавянето на канела и пилончило помага за балансиране на букета от вкусове и аромати. Ако желаете може да използвате и без кофеиново кафе.
Рецепта за кафе де ола
Рецептата за кафе де ола е проста и лесно може да се приготви у дома. За постигане на оптимален резултат обаче, не са важни само съставките. Също от голямо значение е и начина на приготвянето. Ето списък на основните съставки, от които се нуждаете, за да си направите 4 порции кафе де ола:
- Вода – 4 чаши
- Пилончило или тъмнокафява захар – 85 гр. Това е около 1/3 чаша /или според вашия вкус/ .
- Мексиканска канела – 1 пръчка
- Смляно кафе – 4 супени лъжици, за предпочитане е тъмно печено.
Това са необходимите продукти, които са задължителни за приготвянето на традиционното кафе де ола. Но като всички традиционни рецепти и тази варира от регион на регион и от къща в къща. На някои места в Мексико към тези съставки добавят анасон и кора от портокал. Резултатът наистина е интересен. Ако обичате да експериментирате в кухнята, опитайте и вие.
Какво е пилончило?
Пилончило /piloncillo/ е традиционният подсладител за кафе де ола. В други части на Южна Америка може да го срещнете под името панела или рападура. Всъщност това е вид нерафинирана захар. Получава се от сок от тръстика, който първо се вари, а след това се изсипва в специални конусовидни форми, където се оставя да се охлади и втвърди. Ако не можете да намерите истинско полончило, то може да го заместите с кафява захар.
Но…
Но ако сте решили да приготвите мексиканско кафе, като спазвате точно оригиналната рецепта, то потърсете чистата версия на пилончино. В някои магазини предлагат обикновена захар във форма на конус, без вкуса и хранителните вещества на истинския продукт. Пилончилото е твърдо и за удобство първо го затоплете. Така то ще омекне и ще ви е по-лесно да отрежете колкото ви е необходимо.
Начин на приготвяне
За по-голяма леснота, ще ви разкажа стъпка по стъпка начина за приготвяне на мексиканско кафе. Ако нямате ола, не се притеснявайте. За целта може да използвате емайлирана тенджера, кана или кафеник.
- В съда, който сте избрали да варите кафето, сипете водата, добавете канелата и пилончилото /или кафява захар/.
- Поставете всичко върху огъня и когато заври намалете топлината и го оставете да къкри докато се разтвори пилончилото. За това ще са необходими около 7 минути. За да ускорите процеса разбърквайте сместа от време на време.
- Добавете смляното кафе във врящата вода, дръпнете на страна и разбъркайте. Професионалистите съветват да смелите кафените зърна, докато водата се загрява. Така напитката ще е с изключително свеж вкус.
- Покрийте съда и оставете да се накисва за 5 минути. Това е времето през което се извършва действителното варене, както е при приготвянето на кафе с френска преса.
- Прецедете със ситна цедка, за да отстраните останалата утайка.
Кафе де ола е готово. Ако искате може да добавите малко ликьор Kahlua или друга подходяща алкохолна напитка. Това е най-често срещания вариант на мексиканското кафе, но някои го приготвят, като добавят карамфил или семена от анасон. Ако и вие решите да ги добавите, то ги сложете във водата заедно с пилончилото и канелата.
Сервиране
Най-добрия вариант да сервирате кафе де ола е т.н. мексиканска глинена чаша, като по-малка версия на ола. Ако нямате не се притеснявайте. Всяка керамична чаша ще свърши работа. Мексиканското кафе се сервира черно.
Може ли да се добави мляко?
Традиционната рецепта за кафе де ола не включва в състава си мляко. Може да го добавите, но това ще отнеме от истинския вкус на напитката. Ако искате да се насладите на чаша кафе с мляко, то тогава мексиканците ще ви предложат „Сafé con leche“ /кафе лечеро/ – също любима напитка в Мексико.
Като заключение искам да кажа, че независимо как е приготвено, кафето за много от нас е институция, един неустоим ритуал, който съпътства различни моменти от деня ни.